przygotowania zupa pomidorowa, idealna kiedy macie mało czasu, a chcecie podać ciepły obiad dla rodzinki. Do przygotowania zupy użyłam gotowego już bulionu (pozostałego z gotowania kurczaka i warzyw do sałatki). Jeśli nie macie pod ręką wywaru (np. zamrożonego) możecie posiłkować się przygotowaną domowym sposobem przyprawą a’la Vegeta lub ekologiczną kostką rosołową (ma całkiem niezły skład). Zamiast śmietany do zabielenia użyłam(...)zupa stała się aksamitnie gładka w smaku. Fantastycznym dodatkiem do zupy pomidorowej jest świeży, bardzo aromatyczny lubczyk. Składniki (na ok. 4 porcje): 1,5-2 litry bulionu (użyłam drobiowo-warzywnego) 320 g koncentratu pomidorowego 30% 100 g serka topionego ok. 1/2-3/4 szklanki makaronu świderki kilka gałązek świeżego lubczyku sól pieprz cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion wlewamy do garna i doprowadzamy
MyCookBook.plCzemu wypasiona? Bo ma wiele, wiele składników :) miało być jeszcze więcej, ale o nich już zapomniałam :)Składniki:opakowanie roszponkimała cukiniaopakowanie pomidorków koktajlowych3 jajka na twardo1 puszka
Bon Appetit MałgorzatyBuddha bowl, szybki makaron Jamiego Oliviera, sałatka COBB – trzy dania na krótki roboczy tydzień, bo my, hurra! w piątek nie pracujemy. Wiemy też co zjemy 1 i 2 listopada. Może Wam też spodoba się nasz wybór?:-) Menu na ten tydzień miało wyglądać zupełnie inaczej niż wygląda. Pomysł był taki, żeby znaleźć fajne przepisy na jesienną chandrę, poszukać składników(...)gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale. W piątek planujemy coś bardziej w stylu slow cooking, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z wędzoną rybą i nadzieniem warzywnym. Danie niecodzienne, bardzo sycące i pyszne. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA Do misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze
Niedzielny kucharzLasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo
Salonik smakówGotowanie kuskusu jest szybkie i łatwe, ale wymaga kilku kroków, aby uzyskać idealną konsystencję. Oto kroki, które pozwolą Ci uzyskać smaczny i puszysty kuskus: Przygotowanie bulionu: Jeśli używasz bulionu warzywnego lub mięsnego, przygotuj go według instrukcji na opakowaniu. Podgrzewanie kuskusu: W rondlu podgrzej trochę oleju lub masła. Dodaj kuskus i smaż go przez chwilę, aż lekko się zarumieni. Dodawanie bulionu(...)kuskusem - Kuskus z warzywami Kuskus doskonale komponuje się z warzywami, tworząc zdrowe i smaczne danie. Oto prosty przepis na kuskus z warzywami: Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 ¼ szklanki bulionu warzywnego 1 cebula, posiekana 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 1 marchewka, pokrojona w plasterki ½ cukinii, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Świeża natka pietruszki
Podstawy GotowaniaDomowy Fast Food w całkiem nowej odsłonie. Delikatny, dobrze przyprawiony filet z indyka, warzywna salsa bogata w dużą ilość naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw. Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z ulicznych budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków szpinakowych tortilli 500g fileta z indyka 1 mango(...)czerwona papryka 1 czerwona cebula garść szpinaku kilka listków sałaty karbowanej 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta sól pieprz Sos: 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 łyżki ketchupu 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z indyka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Następnie oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinywodą tak, by przykryła warzywa z ok. 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy do miękkości. Gdy wywary z buraków i włoszczyzny będą gotowe, obydwa cedzimy przez gęste sitko. Do przecedzonego wywaru warzywnego wlewamy zakwas buraczany, wrzucamy pieprz, ziele, goździki i liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wywar z ugotowanych buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa(...)Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego
Kuchenna KontrrewolucyaSezon na bób trwa od pewnego czasu, więc i u mnie pojawia się on na talerzu. Dziś w aromatycznej wersji na ciepło z dodatkiem chrupiących składników
Weekendy w domu i ogrodzieNiniejszym sezon szparagowy uważam za otwarty ! Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-).
Kulinarne przygody GatityPyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! SAŁATKA Z TORTELLINI I PYSZNYM SOSEM PRZEPIS TUTAJ Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym sosem. Polecam! ROLLSY Z TORTILLI Z ŁOSOSIEM PRZEPIS TUTAJ Smacznie, zdrowo, kolorowo! Łatwe, szybkie i przepyszne przekąski(...)TUTAJ Sałatka leśna polana to chyba najbardziej popularna sałatka na blogu. W pierwowzorze wykonałam ją z kurczakiem, natomiast przed świętami powstała druga wersja ze śledziami. KORECZKI, PRZEKĄSKI ŚLEDZIOWE PRZEPISY TUTAJ Pomysły na koreczki, przystawki oraz sałatki ze śledzi, które idealnie sprawdzą się na świątecznym, sylwestrowym oraz imprezowym stole. IMPREZOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Przepyszna i bardzo nowoczesna sałatka
Blog z Apetytemmożna gotować na mleku z dodatkiem cynamonu i wanilii, co nadaje jej słodki smak i kremową konsystencję. Kasza jaglana z warzywami w ziołach: Kaszę jaglaną można gotować na bulionie warzywnym z dodatkiem świeżych ziół, co podkreśla jej naturalny smak. Kasza jaglana z dodatkiem grzybów: Dodanie do gotowanej kaszy jaglanej duszonych grzybów, takich jak kurki lub pieczarki, nadaje jej wyjątkowy smak(...)Ugotowaną kaszę jaglaną można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 3-4 dni. Podawanie: Kaszę jaglaną można podawać jako dodatek do różnych dań, np. mięs, ryb, sałatek. Można także przygotować z niej smaczne potrawy wegetariańskie. Kasza jaglana gotowanie - podsumowanie Gotowanie kaszy jaglanej to prosta i smaczna przyjemność, która warto wypróbować. W tym artykule omówiliśmy szczegółowo, jak gotować
Podstawy Gotowanianasiona szparagów są uważane za zamiennik kawy. Co można zrobić ze szparagów Ze szparagów możemy przyrządzić zupy krem, takie jak ta z poniższego przepisu. Mogą też stanowić składnik rozmaitych sałatek i krokietów (tutaj znajdziecie przepis na. krokiety serowo - szparagowe ) Ugotowane szparagi można podawać z jajkiem sadzonym (tzw. szparagi po mediolańsku), z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, sosem vinegret. Szparagi można także(...)szparagów z grzankami ziołowymi - składniki proporcje dla 2-3 osób 500 g szparagów (po odcięciu końcówek zostanie około 400 g) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej (lub do smaku) sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła kilka łyżek śmietany do dekoracji Grzanki ziołowe Kilka kromek czerstwej bułki pszennej pokroić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamamy jeść węglowodany, kiedy białka, z czym je możemy łączyć i dlaczego to takie ważne. Ma to duże znaczenie, bo organizm bardzo łatwo daje się nabrać na dni białkowo - warzywne i warzywno - owocowe, które sprawnie przyśpieszą spalanie tłuszczu bez negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Z kolei dieta w pozostałe dni jest bogata w węglowodany złożone (kasze, bataty, warzywa korzeniowe(...)żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne
kruche babeczkiostry, pikantny i specyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie tej zieleniny z owocami i innymi warzywami. Jarmuż czyli brassica oleracea , jest po prostu odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Co ciekawe, jarmuż należy do grupy najstarszych gatunków z rodziny kapustowatych. Już w starożytności chętnie hodowano go jako roślinę ozdobną i jadalną. Jarmuż często jadano również w średniowieczu, jako proste(...)zieleniny: są gatunki o gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu
Moja Mama Gotuje