Pesto z roszponki to niecodzienny pomysł na wykorzystanie tej sałaty w kuchni. Zwykle roszponka jest bazą lub dodatkiem sałatki. Tutaj, razem z jarmużem zamienia się w pyszny i bardzo odżywczy sos pesto, który pasuje nie tylko do makaronu. W tym tygodniu przyglądam się bliżej sałatom zimowym, czyli takim, które rosną w sezonie zimowym. Dziś chcę skupić się na roszponce(...)sałat, ale do roślin kozłkowatych. Jest kuzynką bardziej popularnego i znanego nam kozłka lekarskiego. Włączyliśmy ją w poczet roślin jadalnych dopiero w minionym stuleciu, wcześniej uchodziła za chwast. Roszponka warzywna występuje naturalnie w przyrodzie, rozsiewając się na polach właśnie jak chwast. Jej łodyżki są niskie, sięgają od 5 do 20 cm, rozgałęziają się, a liście tworzą rozetę. Choć wygląda niepozornie
WiszniówkaZiemniak to zdecydowanie nie jest moje ulubione warzywo. I tak jak przez większość roku unikam ziemniaków tak latem nadrabiam zaległości, bo młode ziemniaczki to zupełnie inna
HealthyCreationsNie ma co tu dużo pisać, dziś zapraszam Was na sałatkę z roszponką i tuńczykiem. Pyszną, lekką i pożywną. Idealną na letnią kolację, przekąskę czy
Simply FoodWielbiciele sałatek ziemniaczanych nie będą zawiedzeni. Składniki 1,2 kg ziemniaków 3 cebule 500 g kiełbasy szynkowej 150 g korniszonów 250 g żółtego sera ementalera 100
R'n'G Kitchenpewno pomysł na sałatkę z zupek chińskich. Sama zresztą mam tu przepis na blogu dodany gdzieś na samym początku. Wstyd się przyznać, ale była to jedna z moich ulubionych sałatek- do czasu aż nie zdałam sobie sprawy z tego, ile świństwa jest w "sproszkowanych" zupkach. Pomyślałam jednak, że skoro tak mi smakuje, to czemu jej nie zmodyfikować..? Tak w głowie(...)rzuciły w oczy, ale jeśli nie kupicie, to użyjcie makaronu z gotowych zupek. Składniki: 1 ½ opakowania makaronu Wonton lub 3 dowolne opakowania zupek chińskich z makaronem 700ml bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 1 większy słoik marynowanej papryki 1 puszka kukurydzy 2 pęczki szczypiorku lub jeden większy 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros Sól
Kuchnia w czekoladziewszystkim :) Dzisiaj szybki wegański obiad, kolacja, albo po prostu danie na stół w każdej chwili. Można jeść na zimno lub na gorąco. Jak kto woli. Fajna jako stylowa sałatka na imprezie w klimacie nieco arabskim. Ważne, że szybkie, zdrowe i bez problemu do zrobienia w każdej chwili. Lubimy takie arabskie specjały, a szczególnie przepadamy za kuskusem. Czy też lubicie takie(...)papryki 1/2 opakowania kiełków stir fry 10 czarnych oliwek garść słonecznika łuskanego garść pestek dyni szczypior oliwa z oliwek bazylia, pieprz, ostra papryka Kuskus zalewamy osoloną gorącą wodą lub warzywnym bulionem. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i potem na plasterki. Paprykę kroimy w grubszą kostkę, a oliwki na połówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek ok. 4 łyżki i wrzucamy
vegetaniemocno przyrumienione. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Wcześniej zajadaliśmy się nią w dużych ilościach dodając do śniadań, sałatek, ale zawsze na surowo. Okazuje się, że rzodkiewki w piecu zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje się, dodając słodyczy, niezmieniony pozostaje natomiast lekko ostry, pieprzny smak. Polecamy ten sposób(...)danie wzięliśmy od brytyjskich sióstr Hemsley+Hemaley. Ale jak zwykle są też nasze modyfikacje – do kalafiorowego pure dodaliśmy ugotowaną pietruszkę. Rezultat do końca nie był pewien, bo masa warzywna wydawała nam się zbyt luźna. Po ugotowaniu chwilę przesmażaliśmy ją w rondlu, żeby odparować nadmiar wody. Na koniec dodaliśmy do pure mały topiony serek. Przykryliśmy pure sosem, na wierzch starliśmy parmezan
Niedzielny kucharztudzież sałatką. Dziś chcę wam zaproponować krem z pieczonych buraków z chrzanem i mleczkiem kokosowym. W restauracji ten krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie gładki, jednak w domu lubię proste rozwiązania i zostawiam taką „grudkowatą” formę kremu. Krem jest wegański, a podany z wędzonym tofu i fasolą jest bardzo pożywny. Potrzebujemy: 5 dużych buraków 2 litry bulionu warzywnego
ladykitchenSałatki z makaronem dość rzadko pojawiają się na naszym stole. Raczej gustujemy w samych sałatkach warzywnych lub z dodatkiem protein. Do dzisiejszej sałatki z tuńczykiem też
Moja Delicjawarzywny, bo jak zauważyłam ceny bobu w sklepach są znacznie wyższe. Przykładowo, tydzień temu na będzińskim targu zapłaciłam za bób 4zł/kg, w sklepach osiedlowych 9zł/kg. Ostatnio moje ulubione połączenie to bób z masełkiem czosnkowym i spaetzle z Alzacji. Jajko sadzone na grzance z bobem Ratatuja z bobem Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka
Moja smaczna kuchniadelikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością(...)wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi. Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru) - por (młode części) - 1 łyżeczka
mojewypiekiinietylkoSos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataIndii . Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka . Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa
Słodkości i nie tylkoSałatka z kurczakiem, ananasem i selerem konserwowym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie i podsmażenie kurczaka bo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Poniżej przepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia. A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :) Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata