salatki warzywne - 2295 przepisów (strona:92/153)

PODKARPACKIE PROZIAKI Z SAŁATKĄ KRABOWĄ – zastosowanie OLEJU HEPA DR GAJA 126

W swoim gotowaniu uwielbiam inspirować się kuchniami świata i czerpać z nich pomysły zarówno na potrawy, jak i wykorzystanie poszczególnych produktów. Dziś kuchnię polską połączę z

Ostra na Słodko
Kuskus z pieczoną dynią... 131

uczestniczek. Mnie zasmakowała tak bardzo, że po powrocie do domu przeszukałam Internet i znalazłam ulubiony przepis. Podaję zmodyfikowany o składniki, których nie miałam i nie chciałam specjalnie kupować. Sałatka jest znakomita, jako samodzielny posiłek (ja uwielbiam z kleksem dobrego jogurtu naturalnego), albo jako towarzyszka mięsa z grilla lub patelni, czy piekarnika.     Generalna inspiracja z bloga Dinners with friends(...)okolice 4 porcji) 1 niewielka dynia piżmowa 1 cebula, pokrojona na cienkie półplasterki 4 łyżki oliwy 50g suszonych moreli 1 szklanka kuskus, u mnie razowy 1/2 kostki bulionowej, warzywnej 5 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do 180stC. Dynię oczyść z pestek i badziewia w środku, pokrój na paski, a następnie na kawałki wielkości jednego kęsa

Lejdi of the house
Prosta i szybka frittata z warzywami - przepis z filmem 130

proste przepisy. Poltino  to jedna z największych firm przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce.  I co ważne posiada w 100% polski kapitał.  Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski.  Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Na blogu(...)zakładzie przetwórstwa, który znajduje się w Leżajsku. Zapraszam na przepis z filmem 💚. Prosta i szybka frittata z warzywami - przepis z filmem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie mrożonej sałatki meksykańskiej Poltino  1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 dużych wiejskich jaj olej do smażenia sól pieprz papryka słodka kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka grzybowa polana 185

Już od dawna chciałam wypróbować tę sałatkę, tylko nie było zbytnio okazji aż do parapetówki. Przepis pochodzi ze strony Smakowe Kubki . Sałatka ta pięknie prezentuje się

Mam apetyt na ...
Surówka z kapusty, cukinii i papryki 126

Czasami do surówki z kapusty dodaję cukinię. Surówka jest wtedy wilgotniejsza. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryby czy warzywnych burgerów. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 1/2 młodej zielonej cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju rzepakowego(...)słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku (cukier można zastąpić miodem) 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Cukinię razem ze skórą zetrzeć na grubej tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną

Czerwień i błękit
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 202

takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane . Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony tymianek, oregano, majeranek, prażony sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój(...)atar, który kupiłam w sklepie arabskie.pl, składał się z tymianku, kminu rzymskiego, sumaku oraz sezamu. Za'atar w kuchni arabskiej wykorzystuje się do przyprawienia dań mięsnych i warzywnych, dodaję się go również do hummusu, posypuje nim chlebki manakish oraz doprawia labneh.  Kolejnym ciekawym składnikiem, który wykorzystałam do przygotowania dipu jest melasa z winogron . W krajach arabskich ma ona podobne

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos musztardowy 75

ciepło z poniższego przepisu to już niemal klasyka. Sos musztardowy na ciepło pasuje też do gotowanego i pieczonego mięsa i warzyw. Sos musztardowy na zimno jest idealny do sałatek, wędlin, jajek, ryb, pieczonego i grillowanego mięsa i warzyw. Świetnie sprawdza się także jako dip do frytek i sos do burgerów. Cztery poniższe przepisy na sosy z dodatkiem musztardy możesz wykorzystać(...)odstawieniu go na około godzinę do lodówki. Przepis sos musztardowy na ciepło 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki musztardy Dijon lub miodowej 1 szklanka bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku 1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę pszenną i na niewielkim ogniu podsmażaj przez około 2 minuty.  2. Wlej

Cztery Fajery
Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną 169

dość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam ją jedynie z zupy warzywnej z mrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam(...)gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;)  Składniki :  500g

Codzienne Gotowanie
Sałatka z kurczakiem o smaku curry 142

Sałatka dla tych, którzy lubią smak i zapach curry.     Składniki: -ok. 35 dkg piersi z kurczaka -szklanka makaronu ryżowego -kilka ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -4 jajka -kawałek pora -sól, pieprz -curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka gotujemy(...)minut w bulionie warzywnym z dodatkiem curry. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy. Pora kroimy na drobno. Jajka kroimy w kostkę. Ogórki, kukurydzę, pora i jajka wsypujemy do dużej miski. Ostudzonego kurczaka kroimy w kostkę. Możemy dodać pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory. Kurczaka i pomidory i makaron ryżowy dosypujemy do miski. Dodajemy majonez według uznania, przyprawiamy pieprzem

Maminek kulinarny
Sałatka z burakiem, ciecierzycą i serem feta 125

Im bliżej lata i coraz cieplej robi się na zewnątrz, częściej mamy ochotę na lekkie, świeże dania, które dodadzą nam energii, a jednocześnie pozwolą się czuć

HealthyCreations
Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą 113

odżywczych i minerałów, a przede wszystkim są cennym źródłem białka. Dziś przygotowałam zupę z dodatkiem fasoli, ale z pewnością wkrótce  pokażę inne sposoby na wykorzystanie strączków np. w sałatkach.  Danie z roślin strączkowych przygotowałyśmy wspólnie z Malwiną i Patrycją , zajrzyjcie do nich po więcej inspiracji.  Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą Składniki:  1 biała cebula(...)piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki duża szczypta płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu 250g gotowej do użycia czarnej fasoli (użyłam z kartonika) 200g kukurydzy z puszki sos chilli np. Tabasco (do smaku) sok z połowy limonki lub więcej do smaku sól

Codzienne Gotowanie
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 118

Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie na kolację podawawać danie warzywne. Ważne! Miejmy na uwadze inhibitory i kwas fitowy. Pamiętajmy o moczeniu nasion i orzechów. Ma to wpływ na wchłanialność substacji. Pisałam o tym w jednym z moich wcześniejszych postów. Osobiście(...)nasiona przez całą noc, a poźniej wykorzystuje je do wyrobu mleka lub jogurtu roślinnego, bądź suszę w dehydratorze. Po wysuszeniu mielę na proszek i stosuję jako posypkę do sałatek i kasz. Bibliografia: J. Fuhrman. Zdrowe dzieciaki . Warszawa

Jeść, by żyć w zdrowiu
MAKARON Z KALAREPY 162

Chcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! My chcemy, dlatego jemy dziś... Artykuł MAKARON Z KALAREPY pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Tarta ze szpinakiem i "Łopatą do serca" 169

też się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna od trzech tygodni, to czas czyścić zamrażarkę z zapasów, by robić miejsce na nowe warzywne mrożonki.  Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią sól pieprz ziołowy Rozmrozić szpinak i wycisnąć z niego wodę. Formę wyłożyć ciastem francuskim(...)drobno i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą

Weekendy w domu i ogrodzie
Awokado, szpinak i kalafior- sałatka pełna energii 141

Znowu przyrządziłam sałatkę, której nazwa nie zmieściłaby się w nagłówku. Najgorsze jest to, że każdy składnik w tej sałatce zasługuje na wspomnienie w tytule. Ograniczyłam się

codojedzenia