Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataImbir z Nigerii To przyprawa lubiąca gorący klimat, dlatego chętnie rośnie w afrykańskim klimacie Nigerii. Imbir ma bardzo charakterystyczny smak oraz zapach. Idealnie sprawdzi się do zup, sosów czy sałatek. Imbir posiada też dużo właściwości prozdrowotnych. Gałka muszkatołowa z Indonezji Przyprawa, która do Europy dotarła w okresie średniowiecza pochodzi z Indonezji gdzie do dziś jest uprawiana. Można ją wykorzystać(...)się do marynat, sosów czy zup. Cebula z USA Cebula to dobrze znane i chętnie wykorzystywane warzywo. W suszonej postaci może stanowić dodatek do wielu dań z mięsem jak warzywnych. To element wielu dań kuchni na całym świecie. Dojrzewająca w słonecznych rejonach Stanów znajduje idealne warunki do rozwoju. Oregano z Turcji To przyprawa chętnie wykorzystywana do sosów, makaronu czy pizzy
Health-Fit-Lifejest zmodyfikowanym przepisem na sałatkę, która w moim przepiśniku funkcjonuje pod nazwą "sałatka Ani". Pewnie wielu z Was w ten sposób nazywa dania zapożyczone od znajomych czy bliskich. Zarówno sałatka jak i curry są smaczne i bardzo w moim guście. Dużo bardziej niż te wersje z dodatkiem kminu czy garam masali. No i chyba, w przeciwieństwie do Maćka, ciężko byłoby(...)minut. Łodygi selera umyć i pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa i cebuli. W tym momencie dodałam ok. 1/2 szl. syropu z mandarynek. Można dolać wodę lub bulion warzywny. Dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec dodać śmietanę, posiekaną kolendrę i mandarynki odsączone z syropu. Doprawić ewentualnie solą i delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem
zadanie-gotowanieNabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposzarpały się jego włókna. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu świderki z Omega 3 od Makarony Polskie 1 udo indycze ze skórą 1 duża cebula 2 łyżki domowej vegety (susz warzywny, sól morska i kurkuma) woda do podlewania mięsa pieprz Rozgrzewamy patelnię i na nią kładziemy udo skórą do dołu, smażymy na wolnym ogniu, aż skóra uwolni swój tłuszcz. Następnie(...)buraczki: 2 marynowane buraczki pół cebuli 1 łyżka jogurtu greckiego szczypta pieprzu Dwa marynowane buraczki kroimy w kosteczkę, połowę cebuli również. Łączymy z jogurtem i doprawiamy pieprzem. Warto, aby sałatka miała chwilę, aby się "przegryźć" nawzajem wszystkimi smakami. Na talerz wykładamy makaron, na niego sos z mięsem, obok naszą sałatkę. :) Skomentuj
MamaOskarkaUwielbiam szparagi pod niemal każdą postacią – przyznam, że tylko raz jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić(...)zielonych szparagów ok. 40dkg szynki drobiowej (np. z piersi indyka) pokrojonej w dość duże, ale cienkie plasterki 3 białe cebule 50g masła 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego) 100ml mleka 1,5% (bez laktozy) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Szparagi dokładnie wypłukać i oberwać zdrewniałe końce. Końcówek nie wyrzucać, można je wykorzystać na przykład
DietologJeśli lubicie buraczki na ciepło jako dodatek do mięsnych dań, a jednocześnie dbacie o linię, to idealna propozycja dla Was. Buraczki w smaku niewiele różnią się
Mieszam w Garnkuoleju rzepakowego. Lubię w tym daniu to, że kiedy już wrzucę całość na patelnię, nie muszę już wiele robić, tylko od czasu do czasu zamieszać. Warzywa "robią" za sałatkę, nie trzeba już nic kombinować. Jeśli nie przepadasz za pietruszką zastąp ją większą ilością marchewki ;) Stopień trudności: średnie Porcja: ok. 2 pałki na osobę, w zależności od "żarłoczności" Składniki(...)piórka, czosnek w plasterki (uwaga! jeśli zdecydujesz się użyć całych udek z kurczaka marchewkę i pietruszkę pokrój w grubsze paski - w przeciwnym razie zanim mięso będzie gotowe, zrobi się warzywna papka). 3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, obsmaż mięso na dużym ogniu z każdej strony. Dodaj warzywa i czosnek, smaż przez 2 - 3 minuty cały czas mieszając. Wlej szklankę
Kraina Tysiąca Smakówmówcie, że jeszcze nie próbowaliście wytrawnej owsianki! Jeśli nie to pora nadrabiać zaległości. Przekonaliście się do ciasta marchewkowego? Do ananasa w burgerze lub sałatce? Wytrawna grzybowa owsianka na pewno Was nie zawiedzie. Pewnie dla większości osób owsianka = słodkie śniadanie. Nie ma to jak łamać schematy. I to w tak pyszny sposób. Płatki owsiane gotowane na bulionie smakują obłędnie! Doskonały sposób(...)kcal) czas przygotowania to ok. 35 minut (w tym 30 minut gotowania, 5 minut smażenia) kosz to ok. 4 zł 10 gr Składniki: płatki owsiane 100 g bulion warzywny lub woda 670 ml masło 1 łyżka pieczarki brązowe 1 opakowanie 250 g imbir 1 szczypta sos sojowy 1 łyżka pieprz do smaku jajka na miękko 2 sztuki Wykonanie: Płatki owsiane
rabarbarowopicante-jalapeno.blogspot.com potraktowała placki i placuszki jako ćwiczenie na kreatywność i pole do popisu dla swoich umiejętności z zakresu fotografii kulinarnej. Efekt jest bardzo korzystny. Znajdziemy tu przepisy na placuszki warzywne np. szpinakowe, mączne (także z mniej oczywistych mąk np. z kasztanowej), z otrębami, ziarnami i orzechami. Z jajkiem sadzonym, placko-burgery, gdzie placek zastępuje bułkę, placko-kanapki, placko-hotdogi, sakiewki(...)poprzedniego dnia. Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie dorayaki ze słodką pastą z fasoli, chaczapuri czy piadinę. Placuszki mogą być dodatkiem do curry, do sałatek, mogą być elementem deski serów. Mogą robić za mini pizze i być ogromnymi plackami po zbójnicku. Są też regionalne góralskie fuczki z kiszonej kapusty. Placki są przecież bardzo proste
Ugotowane pozamiatanesurówką. CUKINIA PO MEKSYKAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Bardzo ciekawe danie. Jest pysznie, lekko pikantnie, kolorowo i efektownie. Polecam :)) KOLOROWA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Mocno warzywna, obłędnie pyszna i pięknie kolorowa zapiekanka. KURCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE SEROWYM PRZEPIS TUTAJ Bardzo szybki obiad ale również smaczny i bajecznie kolorowy. Pierś z kurczaka podsmażona z cukinią oraz(...)krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada ten wspaniały, niepowtarzalny smak. CUKINIA W CIEŚCIE PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne krążki cukinii obtoczone i usmażone w cieście SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda. KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS
Blog z ApetytemBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis na niego i dlatego nie ma dwóch bulionów smakujących tak samo. Każdy doprawia po swojemu. W moim nigdy nie może zabraknąć świeżego imbiru, lubczyku, liści laurowych i kozieradki, którą uwielbiam ze względu na zapach(...)zimą - łyżeczka suszonego) 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe płaska łyżeczka mielonej kozieradki sól pieprz Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki (potem można je przeznaczyć na przygotowanie sałatki jarzynowej). Warzywa zalać wodą. Jeśli bulion ma być bardzo esencjonalny, wody powinno być tyle, by przykryła warzywa. Dorzucić też liście laurowe, lubczyk i kozieradkę (całe nasiona lub mieloną). Całość gotować
Weekendy w domu i ogrodzienajbardziej kolorowych pór roku. Fakt, wolę wiosnę i lato, ale również jesień ma swój urok i swoje bogactwo Jesienią zmienia się nasza dieta. Czasem nieświadomie rezygnujemy z lekkich sałatek na rzecz rozgrzewających i aromatycznych zup. Nic w tym dziwnego, trzeba się dostosować do niższych temperatur i sezonowości Co jeść jesienią? Na to pytanie zaraz sobie odpowiemy Co jeść jesienią? Dieta(...)zjedz jajka: jajecznicę lub omlet z dodatkiem żytniego chleba. Szukasz ciekawego i smacznego śniadania? Polecam Budyń proteinowy z karmelizowanymi owocami Stawiaj na zupy – to najlepszy sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki
365 dni dookoła kuchnizapasy jesienią. Składniki: około 800 g karczku 1 cebula 3-4 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu sól, pieprz papryka słodka i ostra 1 szklanka bulionu warzywnego 400 ml domowego sosu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie 2 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego oregano Wykonanie: umyte i osuszone mięso pokroić(...)około 1-1,5 do miękkości, pod przykryciem dolać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilkanaście minut do odparowania nadmiaru wody i zagęszczenia sosu podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z czerwonych buraczków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!białej kapusty Składniki 5 łyżek oleju (50 g) duża cebula (150 g) główka białej kapusty (1,5 kg po obraniu) 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 6 szklanek wywaru warzywnego (1,5 litra) puszka pomidorów (400 g) 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego (90 g) łyżeczka papryki ostrej opcjonalnie kilka kropel maggi lub sosu sojowego łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli pół szklanki śmietanki sojowej(...)zewnętrzne liście i siekamy na mniejsze kawałki. Kapustę dodajemy do zeszklonej cebuli , dosypujemy paprykę wędzoną i całość przesmażamy 15-20 minut , dopóki kapusta lekko nie zmięknie. Następnie dodajemy wywar warzywny , puszkę pomidorów , koncentrat pomidorowy oraz paprykę ostrą . Całość doprowadzamy do zagotowania, później gotujemy na małej mocy palnika przez 25-30 minut . Ugotowaną zupę opcjonalnie doprawiamy maggi lub sosem sojowym , papryczką
WegePrzepis