Zupa z kukurydzy jest jedna z moich ulubionych zup. Kukurydze mogę jeść jednak nie tylko z zupie, ale też w sałatkach, zapiekankach czy na pizzy. Nie wyobrażam sobie aby zupy z kukurydzy zabrakło na stole. Przygotowuję ją dość często z gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzewa lepiej niz rosół. Dziś jednak przedstawiam Wam inną wersję zupy z kukurydzy. Zupa jest bogatsza(...)kukurydzy z puszki 1 cebula 1/3 poru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła szczypta chilli w proszku szczypta imbiru 1 łyżka mąki 2 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 70 ml śmietany sól pieprz słodka papryka w proszku Makaron łezki Arc Pol gotujemy al dente. Cebulę obrać i pokroić w mniejsze części. Czosnek i por posiekać. Zeszklić. Przyprawić chilli
Kuchnia w oparachKalafior - właściwości odżywcze Kalafior jest warzywem z rodziny kapustowatych, jest odmianą kapusty warzywnej. Ma w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Zawiera witaminy antynowotworowe: A, C i E oraz takie witaminy jak K, B 1 , B 2 , B 6 i witaminę C. Kalafior zawiera między innymi : sód, potas, żelazo, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor(...)chorobach krążenia, nerek jak także układu trawiennego. Kalafior zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem od 8 do 10 min. Można go również jadać jako surówkę w postaci sałatki - na surowo
Mój pomysł naprzed kilku tysiącami lat. Robiąc domowy susz warzywny , przy okazji „wyszła” sól selerowa. Składniki: - susz selerowy (u mnie domowy) - sól morska gruboziarnista Przygotowując domowy susz warzywny przeznaczyłam część ususzonego selera na kolejną przyprawę. Jeżeli takiego nie macie – trzeba seler ususzyć. Obrany, umyty i osuszony seler kroimy na cienkie plasterki (nożem lub szatkownicą). Przekładamy na blaszkę wyłożoną(...)Następnie dosypujemy sól morską i ponownie miksujemy. Gotową sól selerową przechowujemy w suchych i szczelnie zamykanych pojemnikach. Sól selerowa jest bardzo ciekawą przyprawą, którą można wykorzystać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych, rybnych… i nie tylko. Bardzo aromatyczna z charakterystycznym intensywnym zapachem selera. Jeżeli lubicie to niezbyt doceniane warzywo, to ta przyprawa jest właśnie dla Was. Gorąco polecam. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoSałatka z selerem konserwowym Prosta i smaczna sałatka. Wykonanie jej zajmie Wam jakieś 15 minut. Doskonała na każdą imprezę. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 1
na moim stole...Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja. Idealny jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się fantastycznie, jak zawsze(...)Składniki: 200 g ryżu parboiled Kupiec, 1 biała cebula, 2 marchewki, 1 mała cukinia, 250 g filetu z indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego, 100 g sera żółtego radamer, 2 łyżki sosu słodkiego chili, sól gruboziarnista do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego
Moniki SmakołykiHej! Popularne ostatnio tortellini coraz częściej dodaje się do sałatek, dodaje to smaku sałatce i ładnego wyglądu. Jednak popularne pierożki powinny tak naprawdę zastępować makaron jako
Kuchnia PROzdrowotnaZupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości
Cztery Fajeryprostu zastąpiłam czarnymi oliwkami. Całość w środku posypałam jeszcze suszonym oregano. Bardzo to wszystko fajnie zagrało. Jeżeli lubicie czarne oliwki, róbcie w ciemno. Myślałam też nad dodaniem jakiejś pasty warzywnej, może z ciecierzycą, ale ostatecznie dodałam serek. Chodziło mi po głowie także dodanie pesto lub tapenady. Jajka i tuńczyka. Pozapisywałam je sobie w kajecie, zrobię je za rok. Jedyne(...)zrezygnowałam. Za jakiś czas pewnie znowu spróbuję, ale nie dziś. Dziś nie było na to czasu. Dzisiejszy przepis jest przedostatnim w tym roku. Jutro jeszcze wrzucę przepis na szybką sałatkę i zrobię sobie parę dni przerwy. Grudzień dał mi popalić, jeżeli chodzi o bloga. Muszę przewietrzyć mózg. Nie marudzę, nie mówię, że to ciężka robota, to sama przyjemność pisać
Kardamonovyblog kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona potrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki(...)tknęła. 11. Największa kulinarna porażka? Jak chyba każdy, miałam kilka wpadek. Najczęściej wtedy, gdy próbowałam ściśle trzymać się jakiegoś zupełnie nowego przepisu. W taki sposób powstały kiedyś rybno-chlebowo-warzywne kotlety, które ani nie smakowały, ani nie wyglądały. Jakoś je co prawda przełknęliśmy, ale od tej pory zawsze dokładnie analizuję nowe przepisy, zanim wezmę się do gotowania
Ratunku obiaddziwaczny, co? Powiem Wam szczerze, że to połączenie nie było jakoś bardzo planowane. Chociaż nie powiem, dość często w internecie widzę połączenie buraka i malin – głównie przy okazji sałatek. Pamiętam, że nawet kiedyś robiłam carpaccio z buraka i polałam je octem balsamicznym, który był z dodatkiem malin. I to naprawdę nie by głupi pomysł, to ma sens. A, jeszcze(...)tylko brać z nich przykład (Mo Nia, jeżeli tu wpadłaś i doczytałaś do tego miejsca – ściskam). Tak się trochę teraz rozmarzyłam, z myślą o sezonie owocowym i warzywnym. Bo oczywiście do dzisiejszego koktajlu dodałam mrożone maliny. Dajcie mi sezon, to będę tworzyć takie rzeczy, że strach się bać. Nawet ten dzisiejszy koktajl, w sezonie, będzie smakował o niebo lepiej
Kardamonovyminut *** *** Po tym czasie całość blendujemy na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz chilli *** *** Placki tortilli smarujemy sosem pomidorowym *** *** Na sosie układamy porcję mięsno-warzywnego farszu *** *** Całość posypujemy startym żółtym serem *** *** Tortille z farszem zwijamy w koperty (najpierw zwijamy boki do środka, a następnie zawijamy górę i dół) i układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem(...)szczypiorkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: BURRITO PRZEPIS TUTAJ TORTILLA Z KURCZAKIEM I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z ApetytemKolorowa, sycąca sałata. Miękkie, pieczone, naturalnie słodkie warzywa przełamane cytrynowym dresingiem. Plus krewetka – wisienka na torcie Czas: 1 h 15 minut (w tym 1 h
Niedzielny kucharzZnów kasza jaglana – nuda? O nie nie nie! Kasza jaglana wcale nie jest nudna, bo można ją przygotować na miliony sposobów! Na blogu są już
Ostra na Słodkoregionie. Przetrzepałam fora internetowe oraz serwisy o tematyce kreteńskiej. Zobaczyłam godne polecenia miejsca. Miałam już wydrukowane rozkłady jazdy autobusów. Mniej więcej wiedziałam gdzie i kiedy spodziewać się lokalnych targów warzywnych gdzie można kupić wyśmienite greckie sery i warzywa. KRETA 2015 wakacje INKA to sieć supermarketów i są one dosłownie wszędzie w Chanii i ogólnie na Krecie, do tego Carrefour(...)gałkę jakiegoś loda”….. No więc jeżeli też tak do tego podchodzisz to nie jedź lub jedź tylko do hotelu z opcja ALL. Śniadania jadaliśmy w apartamencie głównie sałatki greckie i przepyszne sery. Nie brakowało także owoców i słodkości z cukierni, a to już głównie dla dziecka. On za chlebem nie przepada więc śniadania miał na słodko plus kakao. Obiady
ClauditteMissCookingNiby takie banalne danie - zupa krem z pieczarek, jednak każde banalne danie można przekształcić w arcydzieło smaku. Wystarczy dobrze doprawić, pobawić się z konsystencją, dobrać najlepsze
Kuchnia Łukaszacynk, bor, lit, rubid i cez). Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej ich nie gotować, chyba że w zupie. Jeśli chcemy przygotować z nich sałatkę, można upiec je w skórce w piekarniku, a potem obrać i wykorzystać. Z pieczonych buraków można też przygotować pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą zupę. Jeśli lubicie buraczane zupy (barszcz, barszcz ukraiński, botwinka(...)jabłka, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 litr bulionu warzywnego olej do smażenia sól pieprz miękki kozi ser koperek Przygotowanie: Buraki myjemy, nie obieramy. Każdego buraka zawijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blasze i pieczemy 60-80 minut w temperaturze
Smakowity Blog Kulinarny