niewątpliwie jedna z ulubionych sałatek w mojej rodzinie. Gości prawie na każdym przyjęciu. W zasadzie można ją przyrządzać przez cały rok, ale najlepiej smakuje jesienią gdy składniki pochodzą niemalże prosto z krzaczka (w moim przypadku własnego). Pasuje do wszystkiego: na biwaku do pieczonej kiełbaski, na przyjęciu do wędlin, z grzanką na lekką kolację . Zawiera sporo cennych witamin i jest bardzo(...)prosta w przygotowaniu. Jej podstawowe składniki to słony ser typu „feta”, czarne oliwki, pomidory, papryka, świeży ogórek i czerwona cebula. Wszystko połączone sosem winegret z oregano. Ja przygotowałam ją dziś na kolację w wersji bez cebuli z uwagi na dzieci. Dodałam za to do sosu odrobinę suszonej mięty, dzięki czemu nabrała orzeźwiającej nuty. Zioła mogą być oczywiście również świeże
Wiem co jemPoniżej moja wersja słynnej sałatki wymyślonej przez Oscara Tschirky’ego w Nowym Jorku pod koniec XIX wieku. Składniki: 2 małe jabłka ½ małego selera 2 liście kapusty białej garść orzechów garść rodzynek sok z cytryny, sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 2 łyżki śmietany Pokrój drobno: jabłka, seler, kapustę, orzechy. Przełóż do miski. Dodaj rodzynki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą(...)pieprzem (opcjonalnie śmietaną). Świetnie pasuje do dań z serem żółtym, np. sera żółtego w cieście naleśnikowym. Tego słucham (ścieżka dźwiękowa do świetnego filmu Drive ): A'la Waldorf, Drive Below my version of the famous salad created by Oscar Tschirky in New York at the end of 19 th century. Ingredients: 2 small apples ½ small celeriac 2 cabbage leaves handful
Qlinarnie i QlinarnieSylwestra zrobiłam sałatkę z dodatkiem boczniaków. Dziś chcę Wam podać na nią przepis. Sałatka będzie również miłym akcentem na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach. Choć do Wielkanocy daleko, to jestem pewna, że na tę okazję sprawdzi się idealnie. Zamiast boczniaków można również użyć pieczarek. Nie polecam natomiast groszku z puszki, a groszek mrożony, który jest dużo lepszy w smaku można znaleźć(...)każdym większym sklepie. Składniki: 250 g boczniaków 4-5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera w kawałku szklanka mrożonego groszku 2/3 puszki kukurydzy kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 3 pory (tylko białe części) 3 łyżki majonezu 2 łyżki łagodnej musztardy mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki) sól
Czerwień i błękitUwielbiamy sałatkę śledziowo - ziemniaczaną, jest ona obok gyrosowej na naszym sałatkowym topie ;) Zwłaszcza w wersji leśnej - z własnoręcznie zebranych zamarynowanych prawdziwków i podgrzybków, z wyraźną nutą aromatycznego jałowca. Oprócz tych składników znajdziemy w niej: chrupiąca kalarepkę, jabłka, kiszone ogórki i czarne oliwki. Niestety zapasy marynowanych grzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki.Sałatka ta jest bardzo sycąca(...)oliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie)ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) gałka muszkatołowa, kolendra pół łyżeczki Do zrobienia sosu możemy użyć różnych
głodny alergikjajka na twardo" ( co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego ) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych . Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić. Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki w produkcji sera wysokiej jakości. Ciekawe czy to prawda?:) Ser marynowany w winie Ser zwany krassotyri , kakkinotyri
Chilli Czosnek i Oliwapilnuje! Taka fuzja smaków z różnych kuchni w formie talerza przystawek, plus jakaś sałatka i mały wtręt na ciepło. Do łapki lampka szampana i bawimy się do białego rana. Zestaw sylwestrowy Tromsø 2014 zawiera: Ostre quesadillas 2 płaty tortilli kilka pieczarek garść kukurydzy starty żółty ser papryczka piri piri Żółty ser połączyłam z drobno pokrojoną papryczką piri piri i kukurydza
bastalenaSałatka, którą przygotowałam na niedzielne śniadanie. Kolorowa, chrupiąca i pożywna. Składniki: 1 słoik selera w zalewie octowej po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli 2 papryki w różnych kolorach 150 g żółtego sera - Złoty Mazur, Gouda, Edamski, Morski 1/2 młodego pora kilka łyżek majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz, sok z cytryny do smaku natka
Czerwień i błękitSłynna sałatka Cezar. Każdy chyba nie raz jadł jej pierwotną wersję, ja jednak postanowiłam to cudo urozmaicić i trochę oszukać oryginalny przepis. Jestem bardzo ciekawa co o tym sądzicie? Nad smakowała niesamowicie! Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka w marynacie: sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej w proszku, chili w płatkach, pieprz cytrynowy. Marynujemy 15-30 minut przed(...)rzadko, nie wiem...). Kozi ser kroimy w kostkę a szalotkę bardzo drobno. Wszystko układamy na sałacie, również fasolkę szparagową. Gdzieś tam dorzucamy kiełki rzodkiewki. Pierś kurczaka kroimy w plastry na skos i układamy na talerzach. Teraz czas na dressing: ząbki czosnku miażdżymy, mieszamy z jogurtem naturalnym, majonezem, wodą, solą, pieprzem i posiekaną miętą. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Dekorujemy
Mango PapajaJakiś czas temu prezentowałem Wam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym dziś przedstawiam alternatywę tej zapiekanki, czyli pyszną zapiekankę makaronową z mięsem
Kuchnia Łukaszalubicie sałatkę gyros? A może chcielibyście spróbować jej w innym podaniu ? Jako zapiekanka? W smaku jest przepyszne. Spróbujcie! Idealne jako danie obiad, na przyjęcia i nie tylko! #sprytnieizdrowo #krakus Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 torebki ryżu (po 100 g) 4 ogórki korniszone zwykłe oraz 3 ogórki korniszone z chili KRAKUS 1 czerwona papryka średniej wielkości 1 cebula przyprawa(...)gyrosa 1 mała puszka kukurydzy ser żółty ser mozzarella 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu olej masło Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce, wsypujemy przyprawę gyros i dodajemy odrobinę oleju by wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Smażymy
Gotuj z MąkąSkładniki (na 1 porcję) - 150 g bobu (świeżego lub mrożonego), - 5 pomidorków koktajlowych (ok. 100 g), - 10 kosteczek sera Feta (ok. 25 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 6 g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy bób. 2. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Przygotowujemy(...)mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 4. Łączymy bób z pomidorkami i Fetą. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który daje uczucie sytości. - likopen (pochodzącą z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachJeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie
Kuchnia PROzdrowotnaUwielbiam takie obiady, które są zarazem lekkie i pożywne a na dodatek bardzo smaczne. Dodatek mięty powoduje, że sałatka jest bardzo świeża, wręcz letnia. Myślę, że kolory na talerzu mogą niesamowicie poprawić nasze samopoczucie w tą szaro-burą zimę. A i słodko-kwaśne smaki przeniosą nas gdzieś daleko, w egzotyczne miejsca. Szczerze polecam! Składniki: 300 gram piersi kurczaka łyżka miodu(...)wrzosowego sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek kilka listków mięty 1/2 papryczki chili 1/4 świeżego ananasa 50 gram koziego sera 1/3 czerwonej papryki 80 gram świeżego szpinaku baby kilka listków mięty do ozdoby W miseczce mieszamy miód, sok z limonki, oliwę z oliwek, posiekaną miętę i papryczkę chilli. Połowę dressingu wstawiamy do lodówki (przyda się później
Mango PapajaW tym cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego
Salonik smakówcoś na siłę w pomidora po to, by za chwilę jeszcze więcej się nagimnastkować próbując to w miarę kulturalnie zjeść. Prościej były by od razu wkroić wszystko w jedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę(...)pół kulkę mozzarelli. Włożyć jej kawałki do środka pomidora, skropić oliwą z oliwek, posolić, doprawić do smaku pieprzem. Nałożyć czubek pomidora. Ułożyć na talerzyku, udekorować. Pomidory faszerowane serem. Przepis z wpisu Dlaczego warto jesc pomidory? Potrzebne nam będą: 4 pomidory 1 cukinia, 120 g żółtego sera typu Emental, 2 cl oliwy z oliwek, 2 cl octu balsamicznego, sól
MODA NA BIO