salatka z serem - 4818 przepisów (strona:239/322)

Tort piernikowy z solonym karmelem. 3 urodziny bloga! 169

Nawet trudno uwierzyć... to już 3 lata! Blogu ,,Kuchnia Łukasza" 3 lata! Nawet nie wyobrażacie na ile przepełniony jestem szczęściem, ale najpierw przepis, a potem już

Kuchnia Łukasza
Siekane kotleciki z kurczaka i cukinii 359

kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Cukinię kroimy w drobną kosteczkę, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach *** *** W dużej misce umieszczamy mięso z kurczaka, cukinie, ser żółty, jajka, mąkę, majonez, proszek do pieczenia, koperek oraz sól i pieprz *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc kotleciki *** *** Smażymy z dwóch(...)OBIAD KLIKNIJ TUTAJ MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ KOTLETY SCHABOWE INACZEJ PRZEPIS TUTAJ KRUCHE I SOCZYSTE KOTLETY SCHABOWE W MUSZTARDZIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Siekane kotleciki z kurczaka i cukinii pochodzi

Blog z Apetytem
Pesto z rukoli i suszonych pomidorów 192

warzywniaczka zebrałam starą rukolę, która jest już twardsza i bardziej ostra i już nie nadaje sie do sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując makaron z pesto czy łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim. Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których(...)rozdrabniacza wrzucić suszone pomidory i ząbki czosnku, rozdrobnić. Następnie dodać listki bazylii oraz ziarna, ponownie rozdrobnić. Potem porcjami dodawać rukolę oraz olej, wszystko rozdrobnić. Na końcu dodać drobno starty ser i jeszcze raz włączyć rozdrabniacz aby składniki dobrze się wymieszały. Gotowe pesto przełożyć do słiczka i zalać oliwa na wierchu, można je przechowywać w lodówce ok 2 tygodni

Monia miesza i gotuje
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 165

Jak powszechnie wiadomo Ola uwielbia wszelkiego typu elektroniczne gadżety, ale nie spodziewałem się, że kiedyś zapała aż tak wielką miłością do sprzętów kuchennych. Tym razem Jej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kurczakiem II 203

ogórek - ser feta - mały kefir naturalny - łyżka majonezu - ząbek czosnku - przyprawa do grosa - tłuszcz do smażenia Wykonanie Kapustę poszatkować. Pomidory, obranego ogórka i fetę pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do grosa i podsmażyć. Wystudzić i dodać do warzyw. Wymieszać, posypać fetą. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z kefirem i majonezem. Sosem polać sałatkę. Życzę

Świat Smaku
Szparagi z sosem holenderskim 141

sałatek. Szparagi z sosem holenderskim są również wyśmienite w smaku, sos holenderski jest lekki jak piórko mimo, że wyglądem przypomina ciężki majonez, przygotowuje się go na bazie żółtek, masła, a doprawia solą, białym pieprzem i wytrawnym winem, ewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Książki kucharskie 2 151

dobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)zorganizować sobie pracę w kuchni, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. No i jest tam przepis na boskie lody ze szczawiu i krem z selera z serem pleśniowym – genialne! Sarach Britton „My New Roots” – język polski Wydawałoby się, że na temat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej powiedziano wiele, jeśli nie wszystko. Na polskim rynku co rusz pojawiają się

ladykitchen
MOJE WARIACJE NA TEMAT SAŁATKI GRECKIEJ 266

   Sałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300 razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki

Smaczne Zdrowe
Jajka faszerowane szynką 354

rozgniatamy widelcem. Pęczek szczypiorku myjemy, a następnie bardzo drobno siekamy. Szynkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Najlepiej jest użyć twardego sera aby łatwiej się nam ścierał. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 2 łyżkami majonezu. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Jajka faszerujemy przygotowanym nadzieniem(...)macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na smaczne przystawki z jajek. Mam nadzieję, że podzielicie się swoimi przepisami. Na blogu znajdziecie także inne pomysły na potrawy Wielkanocne - babka Wielkanocna , sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem , żurek Wielkanocny . Post Jajka faszerowane szynką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z makaronu orzo 206

kształcie ziarenek ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam(...)wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się już niepotrzebna. Po nałożeniu do salaterek posypałam kiełkami rzodkiewki. Sosu nie jest wiele, ale my wolimy takie raczej „suche” sałatki

Kuchenne zapiski Edyty
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 180

pajda świeżego chleba posmarowanego grubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej(...)jesteśmy do niego przyzwyczajeni. Tym bardziej zaciekawił mnie przepis, w którym pojawia się przecier pomidorowy oraz suszone i świeże pomidory. Lubię ciasta. Bardzo lubię lody. Uwielbiam pomidory z serem. Przepadam za ciastem podanym z lodami.  Zakochałam się w pikantnych lodach z camemberta podanych z pomidorowym ciastem . Te lody długo czekały na zrobienie. Od momentu, kiedy zobaczyłam je w książce

KUCHARNIA
Odrywany chlebek z ziołami, czosnkiem i serem 157

chlebka chodziło za mną od wieeeelu miesięcy, ale jakoś nigdy nie było sposobności. Aż w końcu nadszedł jego czas :) Taka wytrawna drożdżówka jest świetna jako dodatek do grilla, czy sałatki, a nawet jako "smakowe" pieczywo do zrobienia kanapki. Mój chlebek jest z koperkiem, bo nie miałam akurat dostępu do natki pietruszki i muszę przyznać, że z natką byłby jeszcze lepszy(...)jajka  Nadzienie: 100 g rozpuszczonego masła 0,5 pęczka koperku ub natki pietruszki (można tez użyć świeżą bazylię) 6 dużych ząbków czosnku 0,5 szklanki startego żółtego sera   Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać rozpuszczone masło, jajka oraz powoli wlewać mleko (na początek 3/4 szklanki) wymieszać i zacząć wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. jeśli będzie

Simply Food
Kotleciki z paluszków surimi nadziewane mozzarellą 172

rewelacyjnie i są doskonałą propozycją na danie obiadowe lub po prostu przekąskę - podawaną na ciepło lub zimno. Ich ł agodny smak wspaniale komponuje się z zimnymi sosami, surówkami, czy sałatkami. Pasują również do frytek.   (5 sztuk) 200g paluszków surimi 1 jajko 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie) 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 1/3 łyżeczki curry 1 szczypta gałki muszkatołowej papryka ostra(...)mące (nie jest to konieczne) i smażyć z obu stron na złoty kolor. (Masło powinno być mocno rozgrzane, a ogień średni.) Można podawać z dowolnym sosem lub posypać starym serem

Di gotuje
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 152

największą skalę uprawiana jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, na mniejszą zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących(...)smaku. Wspomaga trawienie tłuszczów. Liście szałwii w starożytności uznawane były jako symbol wiecznego życia. Świeże liście to popularna przyprawa do potraw oraz środek konserwujący. Szałwia to dobry dodatek do serów czy dipów z twarożku. Liście możemy dodać do zupy z cebuli, pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości.  Oregano  Niezastąpiony

Moja smaczna kuchnia
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 189

Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej(...)elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie. Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Kapary i koperek dodajemy do sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem). Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po  łyżeczce

Moniki Smakołyki