salatka z serem - 4818 przepisów (strona:236/322)

Jak przygotować grilla 175

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z pora, jabłka i marchwi 132

Por to dość specyficzne warzywo, często niedoceniane i mało popularne, chyba przez wzgląd na swój ostrawy smak. Nie bez kozery por to składnik włoszczyzny. Ja nie

Mieszam w Garnku
Chorwackie smaki 160

spróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :)  Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki) kalmary, anchois i ośmiornica. Aby odpocząć sałatka caprese Grillowana ośmiornica z kalmarami z ziemniakami z blivą. Ziemniaki są podawane z blivą, która jest bardzo podobna wizualnie do szpinaku a w ziemniakach nadaje bardzo fajnego smaku. Właściciela też(...)wszędzie. W jednej restauracji do obiadu otrzymaliśmy deser gratis oraz kieliszek regionalnego alkoholu - strasznie miły gest :). Mąż był wniebowzięty z dwóch deserków :) Odkryliśmy również miejscową farmę gdzie był wyrabiany ser kozi oraz półwytrawne wino :) Zdecydowanie nie jestem smakoszką owoców morza, nie są to do końca moje smaki. Cieszę się, że udało mi się ich spróbować, a zdecydowanie

Łycha smaków
Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem 439

wegeta Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na kotlety ( każdą pojedynczą pierś na dwa ), rozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. ( jajka doprawiam obficie czosnkiem i wegetą ). Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik(...)lekko nagrzanego piekarnika.Po takim potrzymaniu w piecu, są najsmaczniejsze, bo wypływa z nich serek,który ciągnie się jak na najlepszej pizzy :) Podaję najczęściej z ziemniaczkami puree i dowolną sałatką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak dobrać wino do kolacji? 182

musisz być sommelierem, aby trafnie wybrać wino do kolacji. Oto kilka uniwersalnych zasad, dzięki którym nie popełnisz błędu. Lekkie wino do lekkich potraw, wino wytrawne do mięs i serów – oto generalna zasada. Jeśli jednak nie masz żadnej wiedzy na temat tego trunku, dość trudne może być określenie, które wino jest lekkie, a które nie. Przydatne będą książki o winach, książki(...)przykładzie którego zobaczysz, że nawet w obrębie tego samego szczepu wina mogą bardzo różnić się od siebie i pasować do różnych potraw. Zbiór generalnych zasad Planujesz podać lekką sałatkę, na przykład z dodatkiem delikatnie doprawionego indyka albo kurczaka? Do drobiu, pieczonej ryby z warzywami, owoców morza i innych lekkich posiłków będzie pasować wytrawne, lekkie, białe wino. Z kolei wino czerwone

Tradycyjna Kuchnia
Miniburgery z łososia i szpinaku 96

Przepis zapożyczony z jednej z moich ulubionych stron, chociaż nie mam w zwyczaju obracać się na konkretnych. Przekazuję dalej tę skarbnicę wiedzy i smaków  https://

Karola gotuje
Tajlandia od kuchni 179

Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko-kwaśno-pikantna z dodatkiem suszonych krewetek. Papaya salad jedzona na plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice(...)jeszcze naleśniki roti-ciasto w ogóle niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj z bananem (są tez opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem), na wierzchu z nutellą, skondensowanym mlekiem lub inną słodką polewą. Bomba kaloryczna. Ale jaka pyszna! No i lody, koniecznie trzeba wspomnieć o lodach. Największe wrażenie robią te podawane w łupinkach

Zawsze głodna!
Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem 123

dzieciństwie wycieczki do pobliskiego Parku Kościuszki w Katowicach z babcią Małgosią, która zawsze zabierała ze sobą dla nas prowiant na cały dzień. Herbatka z cytryną, kanapki z żółtym serem-tego smaku nie zapomnę do końca życia. Wspaniałe wspomnienia i smak PRL-u. Jestem ciekawa czy podobnie jak ja lubicie gotować i jeść na świeżym powietrzu? Piękna pogoda zachęca do grillowania(...)Makro znajdziecie przeróżne grille, oferta jest naprawdę bogata i każdy znajdzie swój wymarzony grill  https://www.makro.pl/swiat-produktow/grill Z okazji rozpoczęcia sezonu grillowego przygotowałam wyjątkową sałatkę, która najlepiej smakuje z Prosecco. Sprawdziłam i smak jest idealny! Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką i truskawkami / 2 porcje Składniki : 6 łodyg zielonych szparagów 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 garście

Moja smaczna kuchnia
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami 123

zachowuje wiele wartości odżywczych i składników mineralnych, zawiera także dużą ilość błonnika. Idealnie nadaje się zarówno do dań na ciepło, wytrawnych i na słodko,  jaki i do sałatek. Gotuje się go tylko 8 minut, taki al delnte jest najlepszy.  W sklepach znajdziecie różne rodzaje makaronu Pełne Ziarno: świdry, kokardki małe, spaghetti, pióra, świdry(...)pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 opakowanie  makaronu Lubella Pełne Ziarno gniazdka wstążki oliwa  z oliwek EV sól morska 1/2 łyżeczki płatków chili 3 łyżki wiórek sera typu parmezan klarowane masło do smażenia Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy łebki, które odkładamy na bok. Łodyżki kroimy na 3 cm kawałki

Kulinarne przygody Gatity
Gyros z makaronem i serem 187

koło 5 minut( można smażyć potem lekko poddusić przykryte pokrywką ). Dodajemy makaron i smażymy razem ( makaron będzie widać że jest już podsmażony). Kiedy potrawa jest już gotowa dodajemy pokrojony ser drobno lub starty na tarce , dosłownie chwila mieszania i potrawa gotowa. Podajemy na gorąco .         "Zdrowy Olej Rzepakowy Green Spoon tłoczony na zimo, nierafinowany(...)pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem." MUSZĘ PRZYZNAĆ , ŻE FAKTYCZNIE MA SOBIE TO COŚ- charakterystycznie pachnie  smakuje wyśmienicie i pasuje do smażenia jak i do sałatek .  Zainteresowanych zapraszam do sklepu gdzie można go dostać

Różowa kuchnia
Zapiekane pieczarki z serowym farszem i bobem 130

Morski MSM Mońki idealnie nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na gorąco - jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać.   Źródło: Klik Bób (znany również jako fasola fava) pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych(...)krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób

ClauditteMissCooking
SURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD 101

bombę witaminową – jest pyszna, jest prosta, jest szybka! Jest też bardzo „elsatyczna” – cukinię można zastąpić papryką lub ogórkiem, zamiast słonecznika może być dynia, wariacji nt. tej sałatki może być mnóstwo. Zabierajmy się więc do pracy! This salad should be called „health itself”! A lot of vitamins, fresh vegetables, sunflower seeds… I got the recipe(...)salad. Let’s get to work! SKŁADNIKI: 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) garść żurawiny 1 średnia cukinia/ogórek/papryka garść pestek słonecznika/dyni żółty ser oliwa, sok z cytryny sól, cukier, pieprz, koperek INGREDIENTS: 1 small white cabbage (approx. 1kg) handful of dried cranberries 1 medium zucchini/cucumber/bell pepper handful od sunflower/pumpkin seeds cheese olive oil, lemon

Martyna Cooks
SURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD 108

bombę witaminową – jest pyszna, jest prosta, jest szybka! Jest też bardzo „elsatyczna” – cukinię można zastąpić papryką lub ogórkiem, zamiast słonecznika może być dynia, wariacji nt. tej sałatki może być mnóstwo. Zabierajmy się więc do pracy! This salad should be called „health itself”! A lot of vitamins, fresh vegetables, sunflower seeds… I got the recipe(...)salad. Let’s get to work! SKŁADNIKI: 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) garść żurawiny 1 średnia cukinia/ogórek/papryka garść pestek słonecznika/dyni żółty ser oliwa, sok z cytryny sól, cukier, pieprz, koperek INGREDIENTS: 1 small white cabbage (approx. 1kg) handful of dried cranberries 1 medium zucchini/cucumber/bell pepper handful od sunflower/pumpkin seeds cheese olive oil, lemon

Martyna Cooks