Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale często dodaje się go też do przeróżnych deserów w innych stronach świata. KIEŁKI FASOLI- Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA- W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past(...)najczęściej można je kupić w postaci puree uformowanego w kostki o wadze 225 g, przypominające kostki daktyli. Szczelnie owinięte, dobrze przechowują się w chłodnym miejscu. TOFU- Świeże tofu, czyli ser otrzymywany z mleka sojowego, popularny w całej Tajlandii, jest sprzedawane wprost z otwartych pojemników stojących w ladach chłodniczych, zalane czystą, świeżą wodą. Ma raczej nieokreślony smak, jest za to bogatym
ClauditteMissCookingOrzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorkami to sycące i konkretne danie. Orzo to makaron z pszenicy durum (bez jajek), wyglądający jak ziarenka ryżu, który
Moja DelicjaMamy kolejną propozycję na ciekawe wykorzystanie porów. Wczoraj była sałatka, a dzisiaj pokażemy Wam fajny sposób na naleśniki z nadzieniem, w którym głównym składnikiem jest por. Dla tych, którzy lubią pory to będzie pyszne danie, a mamy nadzieję, że wszystkim posmakuje :) My bardzo lubimy różne odmiany przyrządzania pora, bo to niezwykle smaczne warzywo, a można z nim robić naprawdę dużo(...)pieprz Wszystko miksujemy i smażymy naleśniki. My smażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka drobnego groszku 4 jajka gotowane na twardo 15 dkg wędzonego sera gouda oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka Por kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka oraz
vegetanieRestauracja La Bota w Tossie - także znaleziona przypadkowo. Po prostu "chodziły za nami" owoce morza. Kuchnia bardzo smaczna, aczkolwiek nie wszystko wpisuje się w moje upodobania
Karola gotujesmak, na który wpływ ma słońce oraz różną wielkość i kształt, a te zależą od ich rodzaju. Na kanapkę niezastąpione jak dla mnie są pomidory malinówki. Jeśli chodzi o sałatki to zazwyczaj sięgam po pomidorki koktajlowe. Pomidory koktajlowe użyłam też ostatnio do przygotowania mojego makaronu. Tak się złożyło, iż pomidorki były różnej wielkości, mniejsze i większe. Te większe pokroiłam(...)oliwek 2 duże ząbki czosnku 7 dkg świeżego zielonego groszku 1 i 1/2 łyżeczki soli czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny opakowanie makaronu np. penne opcjonalnie ser Parmezan do posypania makaronu Makaron z sosem ze świeżych pomidorów Jak przygotować makaron z sosem pomidorowym. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojoną papryczkę
mecooksMEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM SAŁATKA Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH Z ŁOSOSIEM SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I ŁOSOSIEM SAŁATKA GRECKA Z QUINOA SAŁATKA TABBOULEH SAŁATKA NICEJSKA CARPACCIO Z BURAKA CARPACCIO Z CUKINII OMLET Z BIAŁEK Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ BOEUF(...)GAZPACHO FRYTKI Z BATATÓW FRYTKI Z WARZYW KOKTAJL ZE SZPINAKIEM KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY Z BURAKA NAPÓJ IMBIROWY NA ODPORNOŚĆ KOKTAJL Z JARMUŻU, JABŁKA I BRZOSKWINI PIECZONA CIECIERZYCA CHIPSY Z BATATÓW SER Z JOGURTÓW GRECKICH Artykuł Co jeść na diecie pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plPlacki ziemniaczane chodziły za nami od dłuższego czasu i nadszedł moment kiedy w końcu je zrobiliśmy - użyliśmy do ich przygotowania nowość na warzywnym rynku - makaronu warzywnego
Plate of Joyrokiem szkolnym w pudełeczka śniadaniowe. Ładnie zapakowane śniadanie dzieci zjedzą z przyjemnością. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem(...)ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka
Moja smaczna kuchniaSzybka w przygotowaniu, bogata w witaminy sezonowa sałatka na bazie dobrze przyprawionego kurczaka, słodkich, soczystych truskawek, liści szpinaku i chrupiących migdałów. Polana dressingiem z nutą jabłkowej słodkości smakuje rewelacyjnie. Składniki: 300g fileta z kurczaka 350g świeżych truskawek 120g mini mozzarelli 100g świeżego szpinaku 40g płatków migdałowych przyprawa do kurczaka olej kokosowy Dressing: 5 łyżek oleju arachidowego 3 łyżeczki miodu(...)patelni. 5. Dressing: Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły. 6. Na talerzu ułożyć szpinak, filet z kurczaka, truskawki, ser mozzarella posypać płatkami migdałowymi, wymieszać i polać dressingiem
Szalona Kuchnia EwelinyJest ktoś kto nie lubi sałatki Caprese? Chyba nie! Ponieważ pomidory są teraz najsmaczniejsze, dużo ich zjadamy, przetwarzamy. To u mnie zobaczycie dzisiaj propozycje na pyszną kanapkę. Oczywiście na ciepło, z racji deszczowej pogody. Do tego herbatka z cytrynką i tak możemy zaczynać dzień! Składniki : * 4 kromki ulubionego chleba * pół kulki mozzarelli * 2 pomidory * listki bazylii * sól, pieprz * oliwa(...)oliwek Przygotowanie : Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Chleb skropić oliwą z oliwek, ułożyć plasterki pomidora, sera oraz listki bazylii. Przyprawić. Opiekać na suchej patelni grillowej bądź w opiekaczu. Podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyKolejny raz pragnę przedstawić Wam wyjątkowe miejsce. Będąc w Šibeniku na Chorwacji nie sposób przegapić restaurację Dalmatina. Kolejny raz nie znalazłam strony internetowej. Może to
Karola gotujeDzisiaj zapraszam na faszerowaną cukinię. Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś tam czekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem(...)pieczarkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 średnie cukinie 250 g mięsa mielonego 1 mała cebulka 100 gr pieczarek 1/2 puszki ciecierzycy 2+2 łyżki natki 2+2 łyżki sera żółtego sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie Wykonanie Cukinie przekrawamy na połówki i wydrążamy łyżeczką. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wkładamy cukinie
Mieszam w GarnkuJest bardzo wiele wersji tego dania, ale camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g)- ok.150g wiórków kokosowych- ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych- 1 jajko- olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki(...)minut, serek lekko stężeje i nie będzie wypływał. Moim zdaniem, taki jest najlepszy.Camembert kokosowo pistacjowy, w towarzystwie sałaty, wygląda bardzo wykwintnie. Chrupiąca panierka kokosowo pistacjowa i miękki, kremowy ser, to świetne połączenie smaków i struktur. Danie ciekawe, apetyczne… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Camembert kokosowo pistacjowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodobry, Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich? Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści mlecza, z których przygotowałam francuską sałatkę oraz tradycyjne greckie danie o nawie horta vrasta . Horta vrasta , czyli gotowana horta, to zielenina ugotowana i podana z tradycyjnym greckim dressingiem zrobionym z oliwy i soku z cytryny. Grecy(...)idealna na nasze tegoroczne majowe upały:) Do przygotowania horty vrasta nadaje się dowolna zielenina, również botwinka i szpinak , które teraz są w sezonie. Zielenina ożywiona dressingiem i posypana słonym serem feta to świetny dodatek do wiosennego i letniego obiadu. P.s. Przy okazji pisania tego wpisu dowiedziałam się, że wegetarianin po Grecku to hortofagos, czyli dosłownie "zjadacz zielska". Można
Chilli Czosnek i Oliwa