Zaraza trwa. Gorączki mniej za to gil po pas. Po raz kolejny sięgam po mój ukochany pęczak i robię sałatkę. Spełniła swoja funkcję jako element śniadaniówki, wspaniale zapełniła brzuch w ramach obiadu, pysznie smakowała na kolację. Pomysł pochodzi z książki "Piramida w kuchni. Na wynos". Proporcje podaje ogólne, do wypróbowania co komu w jakich ilościach smakuje. Pęczak z suszonymi pomidorami(...)oleju (u mnie 6), pokrojone na paseczki garść posiekanych listków bazylii pestki słonecznika, 2 garści, uprażone na suchej patelni sól, pieprz oliwa (1-2 łyżki) ocet balsamiczny (łyżeczka) ser typu parmezan do posypania Pęczak łączymy z pokrojonymi pomidorami, słonecznikiem, listkami bazylii. Solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwa i octem. Mieszamy. Nakładamy i posypujemy grubo startym serem. Podajemy na zimno
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisów w 2015 roku i mam nadzieję, że kolejny także będzie dla bloga udany. Dziękuję Wam, że go odwiedzacie i życzę szczęśliwego 2016 roku! 1 miejsce zajmuje Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Na 2 miejsce spadło Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya 3 miejsce zajmuje Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Na 4 miejscu(...)miejsce zajmują Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią 8 miejsce zajmują Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Na miejscu 9 znalazły się Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Na ostatnim 10 miejscu znalazło się Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami Jeszcze raz smacznego Nowego roku! Karmel
karmelowyprzeciwników, w mojej rodzinie jest bardzo lubiana. Z reguły jadamy ją na ciepło z sosem ale dziś dla odmiany podałam ją jako składnik sałatki. Nadchodzą cieplejsze dni i taka sałatka będzie doskonałym lekkim obiadem lub kolacją. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, jest też bombą witaminową a kolorowy wygląd zachęca do zjedzenia. Składniki: 2 garście mieszanki sałat z rukolą(...)chrzanu łyżka oleju sól, pieprz Wątróbkę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Na oleju zeszklić krążki cebuli a następnie usmażyć wątróbkę. Warzywa pokroić w dowolne kształty, ser w trójkąty. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę, ser, warzywa i kawałki wątróbki. Polać sosem chrzanowym. Podawać z pieczywem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoraz fantastyczne zdjęcia, które bardziej przyciągają wzrok i stymulują żołądek niż cokolwiek innego;) 2 garście szpinaku lub tyle ile potrzeba do wyłożenia płaskiej miski w której będziemy podawać sałatkę 50 dkg truskawek 1 kulka mozarrelli garstka migdałow w płatkach 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka kakao sól, pieprz(...)zagotowania. Gdy sos się zagotuje zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, a następnie dokładnie zmiksować. W płaskiej misce ułożyć warstwę szpinaku, na niej warstwę "podartej" na paski mozarrelli. Na ser położyć jogurt, popruszyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie ułożyć truskawki pokrojone w plasterki i lekko posypać cukrem i uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Polać sosem czekoladowo - truskawkowym. Podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieSałata lodowa jako chyba jedyna nadaje się do krojenia nożem. Jest krucha, słodkawa. Nie wiem jak Wy, ale ja ją bardzo lubię. Chyba tego roku będzie
Smaki EwyWyszło tak jakoś, że mimo piątku nie wstawiam rybki. Na dzisiaj został zamówiony placek po cygańsku ( publikowany na blogu ). Od czasu do czasu ulegam. Rodzina będzie
Smaki EwySkładniki: na 2 porcje 100 g surowego łososia, 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka orzechów piniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30
Moniki Smakołykijedna z moich ulubionych i tzw. dyżurnych sałatek. Kiedyś umieściłam ten przepis na forum Smaczny.pl. Nie było chętnych do zrobienia, może teraz kogoś zainteresuje. 2 puszki kukurydzy 2 puszki fasoli czerwonej 1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/ 1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/ 40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce/ 1 op. ogórków kiszonych
Praktyczna plsłodko. Natomiast, żeby Wam nieco ułatwić ich poszukiwanie postanowiłam je zgromadzić wszystkie w tym wpisie. Zapraszam ! Czas na dynie Na słono: Dynia zapiekana z grzybami Pieczona dynia Sałatka z pieczonej dyni i fety Prażone pestki dyni Przyprawa do ciasta dyniowego Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym(...)dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki wytrawne: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem
Kulinarne przygody GatityProsta sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli. Podawana z bazylią i dipem z fety, jogurtu naturalnego, oliwy i octu winnego. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do obiadu. Polecam wypróbować ją teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze:) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula kilka listków bazylii sól, pieprz Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki(...)dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos: 100 g fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią
Moja Galeria SmakuNadal króluje cukinia - pomiędzy ogórkami i zbliżającymi się śliwkami. Niedawno kupiłam bardzo ciekawe urządzenie - krajalnicę spiralną. Coś niesamowitego! Cukinię można pokroić w spaghetti o metrowej długości
Smaki EwyNajczęściej przygotowuję chrupiące grzanki do zup kremów, do sałatek, kanapek. Dziś mięciutkie lekko chrupiące grzanki z patelni w jajku na śniadanie. Z dodatkami Bardzo często jadaliśmy je w dzieciństwie ze szklanką kakao lub samego mleka. Pamiętam to śniadanie, było proste i bardzo smakowało. Dziś u mnie grzanki w jajku, delikatne i pyszne. Smak dzieciństwa, który wzbogaciłam wyjątkowo szczypiorem i papryką(...)delikatne grzanki w jajku – idealny pomysł na ciepłe śniadanie! Do tego kubek gorącego kakao i jest pysznie! :)) Inne wersje? – można przygotować takie grzanki z tartym żółtym serem lub plastrem sera, mozzarellą, plastrem wędliny, cebulką, pomidorkami, także z różnego rodzaju twarożkami lub pastami, np. jajeczną lub pastą z makreli. Składniki: 3-4 kajzerki garść drobno posiekanego szczypioru połowa małej
Zasmakuj Kuchniokoło 1 szklanki wody z gotowania makaronu i wymieszaj z torebką ziół toskańskich. Następnie dodaj oliwę, ugotowany makaron i wymieszaj. Natychmiast podawaj. Spaghetti można również wzbogacić startym żółtym serem, rukolą lub śmietanką. Źródło Skład: (57%) płatki pomidorowe (pasta pomidorowa, skrobia kukurydziana), sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka. Produkt może zawierać śladowe ilości jajek, soi, selera, sezamu, mleka (laktoza(...)słońcu pomidorów, ziół i czosnku. Można używać ją jako pastę (po wymieszaniu z wodą i olejem) lub dodawać do potraw w postaci suchej. Idealnie pasuje do bruschetty, przystawek, sosów, sałatek, mięs i ryb. Tuscany spice blend, Spaghetti á la Toscana I use this blend to make a very tasty and super quick spaghetti a’la toscana -> dinner ready
Qlinarnie i Qlinarnierazem miksujemy i wylepiamy tym dno tortownicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15-20 min. Wyjmujemy i studzimy. Ser łączymy ze śmietaną, kaparami, koperkiem, sokiem i skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Następnie dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy łososia(...)solą i sokiem z cytryny i rozprowadzamy ją na górze sernika i pieczemy kolejne 10 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy, kiedy lekko przestygnie podajemy ciepły z ulubioną sałatką
Malinowe Pocałunkioregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta. Mi łopatka pieczona pokrojona w spore plastry doskonale smakowała z domową ćwikłą, zaś Piotrkowi z sałatką jarzynową. Po świętach pieczoną łopatkę kroiliśmy cieniej jako dodatek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię