świeża makrela 1 szt na osobę ziemniaki suszone pomidory z oliwy ser camembert 1 szt na osobę sól pieprz tymianek świeży hyzop oliwa cytryna czosnek bazylia Makrele myjemy pod bieżącą wodą osuszamy, do środka wkładamy kawałki suszonego pomidora, posypujemy przyprawami kropimy cytryną i oliwą. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki. Ziemniaki (ilość zależna jest od ilości porcji) obieramy, kroimy na plastry(...)czosnku, skrapiamy oliwą i zawijamy szczelnie, można dodać ulubione przyprawy lub zielone zioła, no bazylię. Rozgrzewamy grill i pieczemy wszystkie części obiadu przez ok 15-20 min. Podajemy z sałatką lub surówką
Gotowanie jest łatweSałatki z kaszą w roli głównej często funkcjonują jako u mnie w domu jako szybki lunch - robi się je w 15 minut a efekt zawsze zachwyca :) Kasza, szczególnie jaglana, ma wiele walorów zdrowotnych i dlatego zaliczana jest do kategorii superfood, czyli naturalnych produktów, które dobrze wpływają na nasze zdrowie. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 15 minut(...)kurczaka 1/2 twardego i kwaśnego jabłka (u mnie Granny Smith ze skórką) 1/2 czerwonej papryki garść rukoli garść kiełek brokuła łyżeczka (najlepiej świeżo) startego Parmezanu lub innego twardego sera 1 łyżka oliwy + odrobina do smażenia (może też być inny tłuszcz) 1 łyżeczka ocyu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire sól i pieprz Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją
Bazując na smakuIdealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny(...)kółka, cebulę w cieniutkie półksiężyce, plasterki ogórka przekrawam na 4 części. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i dokładnie mieszamy. W szklance łączymy wszystkie składniki na sos. Sałatkę polewamy sosem 10 min przed podaniem, możemy przemieszać
Piekielna Kuchnia Patizapewne pokusi się o zorganizowanie domówki samemu. U mnie pierwszą karnawałową domówką były 25 urodziny brata. Przy tego typu imprezach osobiście preferuję stół szwedzki zaopatrzony w wiele przekąsek i sałatek. Tak też pomogłam zorganizować urodzinową imprezę braciszka - hmmm braciszka - brzmi to zabawnie kiedy pomyślę że przerasta mnie o dwie głowy:) Jeżeli szwedzki stół to nie mogło zabraknąć mini kanapek, efekt(...)takie jak lubicie u mnie były to chleby tostowe graham)1 opakowanie serka typu Almette150 gram wędzonego łososia100 gram szynki prosciutto100 gram ostrego guacamole16 jajek przepiórczych200 gram ostrego żółtego sera (u mnie ser dojrzewający z Biedronki)1 opakowanie kawioru1 opakowanie zielonych oliwek PRZYGOTOWANIEJajka gotuję na twardo, przelewam zimną woda i zaraz obieram , aby wokoło żółtek nie powstały ciemne obwódki. Plastry
Magiczna kuchnia DariiRicotta smakuje świetnie w każdym wydaniu, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam wersję na słono- szybką i prostą quiche z udziałem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaChleb syty, nie napompowany wypełniaczami różnego kalibru. Dlategoż takową kanapeczkę sobie zrobiłam. Użyłam sera topionego w plasterkach ze szczypiorkiem Lactima . Posmarowałam masłem, położyłam dość dużo roszponki. Na nią plastry sera topionego oraz oliwki. Suszony pomidor i cebulki marynowane. Całość posypałam babką płesznik- nasiona Piątnica Babka płesznik jest jednoroczną rośliną, uprawianą na Bliskim Wschodzie. Jest szczególnie ceniona ze względu(...)również bardzo dobą pożywkę dla dobrej mikroflory jelitowej i podnosi odporność organizmu. Reguluje prace układu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ja dodaje babkę płesznik do jogurtów,musli,zup,sałatek i kanapek. Wszędzie! Listki pietruszki na wierzch i mega zdrowa kanapka w mig gotowa! Podałam do niej herbatę z kolekcji classic żurawinową. BiFix Bogactwo zawartych w owocach żurawiny naturalnych substancji
Z Kuchni Do Kuchnisię z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii warzywami, sałatkami czy sosami w słoiczkach... Gdy już jednak wszystkie powyższe zbiory zostaną zebrane, sprzedane, i skonsumowane lub zawekowane, rozpoczyna się okres, który jeszcze kilka lat temu uważaliśmy za koniec obcowania ze świeżymi(...)pokrojonej w dowolne kawałek dynii 2 litr bulionu, rosołu lub ostatecznie może być również kostka rosołowa szklanka jogurtu naturalnego kilka ząbków czosnku 200g śmietankowego sera topionego 2 cebule średniej wielkości przyprawy (curry, kurkuma, kminek, kolendra, sól, pieprz, ew. chili) łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w małą kostkę. Dynię oczyścić
Aromatyczne PodróżeW marcu jak w garncu, prawda stara jak świat. Raz słońce, raz deszcz i śnieg. Ciśnienie skacze w górę i w dół. Frustracja, złość, zmęczenie. Takie
pieprzny smaczekPrzepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku.\ Po zupie z groszku przyszedł czas na danie z ciecierzycy i kiełbasy chorizo. Pyszna na ciepło ale i na zimno jako sałatka smakowało mi bardzo. Robiłam je rano dla Małżona do pracy. Genialnie szybkie do przygotowania. Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem puszka ciecierzycy, odcedzona kawałek ok 5 cm grubego chorizo(...)Pomidorki wrzucamy na sito i naciskamy by pękły. Pozbywamy się soku i nasionek. Pomidorku wrzucamy do ciecierzycy. Mieszając smażymy 3 minuty. Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dorzucamy listki bazylii. Posypujemy serem przed podaniem
Dzieje kuchennej Wiewiórypomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź(...)bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar Artykuł Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyNie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJuż kilka miesięcy temu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem , który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli
Kuchnia ŁukaszaMakarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jarmużu 100 g szpinaku typu baby 150 g kurczaka 30 g parmezanu 1 łyżka ziaren chia 30 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego 100 g sera camembert light lub fety 150 g ciemnych winogron Wykonanie Cukier wsyp na suchą patelnię, na małym palniku i na małym ogniu zostaw do procesu topienia – nie mieszaj Po kilku minutach(...)potem znów ją na bardzo małym ogniu podgrzej tym razem mieszając od początku – skarmelizowany cukier się rozpuści. Sosu wychodzi spora porcja, jeśli nie zużyjesz całości do polania sałatki, możesz ją przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Składniki 100 g cukru trzcinowego 75 ml octu balsamicznego najlepiej z czerwonych winogron Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!Rozpusta- tak, to dobre słowo. Milion kalorii, ale co z tego? Przecież jest taki pyszny! Tak samo jak jedna sałatka nie odchudzi, tak od jednej carbonary nie przytyjemy :D Składniki(na porcję dla 3 osób): - 250 g makaronu spaghetti - 200 g boczku wędzonego - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 100 g śmietany 30%* - 2 jajka - 100 g parmezanu(...)podsmażyć na patelni na złoty kolor. Zdjąć z patelni pozostawiając wytopiony tłuszcz. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkami, większością sera, szczyptą soli, dużą ilością pieprzu i ewentualnymi ziołami. Należy uważać z solą ponieważ zarówno boczek jak i ser są słone. Gdy cebula będzie gotowa, na patelnię wraca boczek
Cook&Love