wygodnej , przezroczystej butelce którą można postawić do góry nogami. Smak jest bardzo charakterystyczny dla sosów czosnkowych .Wyraźnie czuć czosnek z dodatkiem kompozycji przypraw. Doskonały do różnego rodzaju mięs , sałatek , jajek czy wędlin ja zastosowałam go do pizzy. Jednak nie przekonałam się do niego a to z racji dużej ilości ulepszaczy w składzie produktu , wolę sos czosnkowy własnego wyrobu(...)Niestety konserwowany chemicznie. składniki na 1 pizzę 2 szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki letniej wody łyżka oliwy z oliwek sól szczypta cukru mały brokuł 15 dag sera żółtego 2 pomidory sos czosnkowy Reypol keczup ziołowy Reypol przepis Drożdże ze szczyptą cukru rozprowadzamy wodą, wlewamy do przesianej na miskę mąki z dodatkiem oliwy i soli. Wyrabiamy ręką ciasto
Smakowite Daniahamburgerów niż te domowe. Są soczyste, doprawione ta jak lubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę, co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”. Zdecydowanie polecam !!! Najlepsze amerykańskie hamburgery Składniki na 4 burgery: · 400 g dobrej jakości(...)pomidor, pokrojony w plasterki · 1/ 2 papryczki chilli pokrojona w plastry · 4 plastry sera Sos: · 3 łyżki ketchupu · 4 łyżki majonezu · 1 łyżeczka sosu worcestershire
Mania GotowaniaKolejne śniadanie i kolejna sałata. Ta chyba smakuje mi najbardziej ze wszystkich. Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić
Mango Papajawersji z sałatą lodową. Ta dzisiejsza jest bez sałaty ale jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest jeszcze lepsza... Polecam bardzo gorąco, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Idealna zarówno jako dodatek do grilla jak i jako samodzielne danie, np. na kolację. Zawsze podaję ogórki ze skórą, w sumie to nie wiem dlaczego u nas niektórzy podają ogórki(...)lepsze i super chrupią. ;-) Składniki: - 2 zielone ogórki (u mnie ze skórą) - 4 pomidory - 1 cała papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna) - 1 cebula (u mnie czerwona) - ser feta - szczypior - oliwki - świeżo mielony pieprz - ocet (u mnie różowy ocet winny) - oliwa z oliwek - świeże lub suszone oregano Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce układamy warstwami
Smaczne ZdroweZostało mi kiedyś trochę makaronu z obiadu, zerknęłam wieczorem co mam w lodówce i tak postała pyszna sałatka makaronowa. Uwielbiam ją i zawsze chętnie ją przygotowuję. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 200g makaronu (serduszka, pióra itp.) 200g polędwicy sopockiej (dwa grube plastry) 100g sera żółego 1 długi ogórek zielony 8 rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki majonezu pieprz - opcjonalnie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, zostawiamy to wystudzenia. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy
Gotowanie i blogowaniesytuacji najprostszym rozwiązaniem okazało się zmielenie mięsiwa i zrobienie burgerów. Doprawiłam je nieco inaczej niż burgery wołowe. Dodałam jałowiec i rozmaryn. Wyszły bardzo smaczne, podawałam z sałatką i ziemniakami, ale znakomicie sprawdzą się podane tradycyjnie w bułce. składniki - 3 duże lub 4 małe 500 g mielonego mięsa sarny (u mnie łopatka) 1 drobno posiekana cebula(...)środku. (temperatura 64 st C w środku) Gotowe zdjąć z patelni i odstawić na ok 3 minuty. Podawać jak tradycyjny burger, w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty, sera i sosu pomidorowego, lub z dowolnymi, ulubionymi dodatkami . Smacznego! Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach
Stare GarySkładniki: na 4 porcje 8 plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej
Luźna Kuchniamięso i sery. Do takich należy zaliczyć wspaniałą i uchodzącą za delikatniejszą od włoskiej (parmeńskiej) surową szynkę jamon iberico oraz wszelkie sery kozie i owcze, jak choćby ser manchego wytwarzany z mleka owiec pasących się na górzystych terenach La Manchy w Kastylii. Do najbardziej rozpoznawanych dań kuchni hiszpańskiej na świecie zaliczyć należy ryżową paellę, chłodnik gazpacho, ziemniaczaną tortillę (tortilla(...)czyli suszona ikra mugila. Wszystkiego, co jest sprzedawane w tutejszych halach, można skosztować na miejscu. W upalne letnie, południe możemy wybrać spośród ferii barw schłodzonych owocowych smoothie i sałatek. Opracowane na podstwie: http://www.kuchniaplus.pl Zdjęcia wykonane na targu La Boqueria w Barcelonie
Pyry na Gazzarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty ser żółty. Na koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę(...)Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn
Wypisz Wymalujgarnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami na twardo? Można do sałatek, można na kanapki, można z majonezem. Wszystko można, ale ileż można Ja i Najcierpliwszy uwielbiamy jajka faszerowane. Kombinujemy z nadzieniami i wychodzą pyszności. Poznajcie kilka naszych ulubionych zestawów. Podstawą każdego(...)żółtka, fetę i drobno pokrojone zioła blendujemy. Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony ogórek. 4. Żółtka, serek topiony, szczypiorek, szynka konserwowa – wszystko razem mieszamy i nakładamy do jajka. 5. Żółtka, ser żółty, szczypiorek, szprotki – tak jak wcześniej połączyć wszystko, doprawić i nałożyć do jajek. 6. Żółtka, serek kanapkowy, kindziuk, drobno pokrojona gruszka, szczypiorek – metoda postępowania jak wyżej. 7. Żółtka, pieczarki podsmażone
ladykitchenKlasyczna sałatka Cezar, czyli sałata rzymska polana dressingiem z oliwy, żółtka i filecików anchois a do tego chrupiące grzanki i spora ilość tartego parmezanu. Ja wolę tradycyjną wersję, ale dla urozmaicenia dodaję się do niej również kurczaka lub jajko. Jest zdecydowanie wtedy bardziej syta i może stanowić samodzielne danie obiadowe. Składniki: kilka listków sałaty rzymskiej dwie kromki chleba oliwa(...)zmiksować na gładko lub wymieszać w zamkniętym słoiczku. Sałatę umyć i osuszyć, podzielić na kawałki i ułożyć na talerzu. Polać dressingiem. Gotowe grzanki ułożyć na sałacie, całość posypać tartym serem
wyzwania kuchennewiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy(...)Przykładowo mega popularne hot-dogi ale zrobione z kiełbasy a nie parówki - duża porcja gwarantowana! Dla większych łasuchów znajdziemy chrupiącą golonkę . Serowych amatorów z pewnością zainteresuje bogaty wybór austriackich serów. Na ulicznych straganach dostaniemy także trochę łakoci, kawę i oczywiście piwo. Naschmarkt - największy miejski targ w Wiedniu Warto także odwiedzić największy targ miejski w Wiedniu nieopodal Placu Karola (Karlsplatz) zwany
Right Behind The Kitchengłębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku(...)rzucać na olej. 5. Piec jak pączki na głębokim oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać na słodko, z konfiturą, ale świetnie też smakują z sosem czosnkowym lub sałatką. Smacznego
W mojej kuchniłyżki kaparów, odsączonych lub opłukanych z soli, posiekanych · 1 cebula (drobno pokrojona) · 4 łyżki startego sera (np. Parmezanu lub Pecorino) · świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny(...)szybko się nie rumieniły i nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć). Kotlety podawać gorące, z sosem kaparowym i ulubioną sałatką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWakacyjny wyjazd już za mną. Strasznie żałuję, że był taki krótki, na wiele rzeczy zwyczajnie zabrakło nam czasu. Wszystko przez to, że okolica była cudowna
Przysmaki KarolkiDziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka!Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z dodatkiem bazylii.Ja od siebie dodałam jeszcze czarne oliwki , które od czasu wakacji w Hiszpanii zajadam z ogromną przyjemnością!Mięso zapieczone w tej sposób jest nie tylko niezwykle aromatyczne , ale i niesamowicie soczyste!Podane(...)pokrojone na pół oliwki i posiekaną świeżą bazylię.Całość posypujemy odrobiną soli i polewamy oliwą z oliwek.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25-30 minut.( Jeśli ser będzie nam się spiekał możemy całość pokryć folią aluminiową ).Podajemy gorące z ugotowanym w lekko osolonej wodzie dzikim ryżem.Smacznego
Ostra na Słodkoogrzewanie. Nogi mi od tego spuchły..ale moim kanapkom NIC się nie stało ! W normalnych pojemnikach moje kanapki miałyby już mokry wygląd, byłyby zaparzone, szynka miałaby zielonkawy nalot, a ser po prostu by zbielał. To po dwóch dniach. W poniedziałek kanapki ,w zwykłym pojemniku, już same by z niego chyba wyszły. Dodam , że wahanie temperatur mieliśmy dość wysokie. Od gradu(...)przeżył podróż do Rzymu i z powrotem ,spełniając doskonale swoją rolę...ale pragnę postawić nacisk na fakt, iż zdał egzamin BEZ użycia lodówki! Pojemniki były już na majówce z sałatką wiosenną i pastą rybno - koperkową do bułeczek . Standardowo zdały egzamin. Kolejnym eksperymentem było zrobienie przed Świetami Wielkanocnymi świeżutkich buraczków ćwikłowych. U nas w domu robi się duże ilości, bo fajnie
Z Kuchni Do Kuchni