gotoowści. Salatka&Cukinia Ukladamy listki rukoli na talerzach. Kroimy pomidorki na pół i ukladmy na rukoli. Umyta cukinie kroimy, najlepiej za pomocą tarki płaskiej do sera, na plastry (bez koniecznosci obiernia ze skórki). Cienkie podłużne platki cukini polwamy deliktanie oliwa, posypujemy swieżo zmielonym pieprzem. Sos 1 lyżka miodu, 1 łyzka musztardy Dijon, 1 lyżka musztardy zwykłej (nie ostrej), pół(...)Dijon. Umm mniamm. :) Gotowe. Enjoy! :) Wariacje pszczłówkowe :) * letnio kminkowa Waracja kminkowa rożni marynata gdyż nie dodajemy, miodu oraz musztardy. Poledwiczke przed wlożeniem do piekarnika posypujemy kminkiem. Podobnie posypujemy ziemniaczki. Sałatka do wyboru, najlpiekniej prezentuja sie male pokrojone w paseczki mini pomidorki ze swizymi platkami bazyli. Calość polać swieża oliwa z olivek :) Idelanie pasuje tu poloczenie tych wysmienitych smakow z dobrym
Lajtkraft food intolerancemeksykańska zapiekanka z czarnej fasoli, quinoa i kurczaka. Obiad jednogarnkowy i bardzo łatwy do przyrządzenia. Quinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło , zup , na śniadanie , do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, choć większość z Was pewnie(...)łyżka pomidorowego przecieru 1½ łyżeczki sambal oelek 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oleju 2 łyżeczki nasion rzymskiego kminu 1 łyżeczka nasion kolęndry 1 łyżeczka płatków wędzonej chili 100 g sera cheddar, utartego 100 g papryki, w różnych kolorach szczypiorek do popisania tortilla do podania Czarną fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień ugotuj fasolę w lekko osolonej
codojedzeniaosób niepełnosprawnych (dostępne na zapytanie). Warianty wyżywienia All Inclusive w formie bufetu: • śniadania w godz. 7:00-11:00, - bardzo bogaty wybór w którego w skład wchodziły - całe rzędy serów od zwykłych po najbardziej wyszukane około 20 rodzajów, szynki, pieczenie, pasztety, warzywa, owoce, naleśniki oraz cała masa różnych sosów do nich, śniadania na słodko i zimno jogurty, dżemy, powidła, około(...)wszelkiego rodzaju. bogaty wybór ryb oraz przepiórki, indyki i kurczaki. • przekąski w godz. 15:00-17:00 - W Beach Bar - serwowane Hamburgery, hot dogi, naleśniki, gofry, pizza, warzywa owoce, sałatki, soki i alkohole, oraz kurczaczki rodem z KFC :). Natomiast w Bazzar Bar - serwowane są kanapki mięsne i rybne. • lody w godz. 10:00-24:00, - bardzo bogaty wybór, wyśmienite
ClauditteMissCookingwarzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu i trzeba mieć na niego(...)prostu palcami) na mniejsze kawałki i wymieszać z farszem. Doprawić pieprzem* Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulonik. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy. *ser i boczek są słone, więc ja nie dodaję już soli Sos beszamelowy (mornay) 20g masła 20g mąki 1 szklanka mleka 75g drobno startego żółtego sera np. tylżyckiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pełny talerzPaccheri with romesco sauce. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Makaron 20 szt makaron paccheri 5 dag parmezan 2 łyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona(...)przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona
Kulinarny karnet ChristopheraPomysł od koleżanki Aśki. Robię od razu na 2-3 obiady lub zamrażam. Na zdjęciu z bitkami wegetariańskimi Primaviki i puree jaglano-ziemniaczanym z czarnuszką ( na
Qlinarnie i Qlinarniebiały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana 206 128 Czekolada 45 132 Grejpfrut 667 154 Musli z mlekiem 169 157 Banan 253 177 Jajko gotowane na twardo 173 179 Ser Gouda 76 223 Płatki owsiane z mlekiem 175 224 2. Uczucie sytości a gęstość energetyczna Najmniejszy udział w zaspokajaniu naszego głodu mają produkty o wysokiej gęstości energetycznej , czyli najprościej(...)ziołowa 332 Cheeseburger 286 Frytki 270-350 Risotto z mięsem 228 Dorsz w jarzynach 120 Gołąbki z mięsem, ryżem 108 Jogurt naturalny 2% tłuszczu 60 Jabłko 46 Pomarańcza 44 Sałatka wielowarzywna z jogurtem 35 Marchew surowa 27 Ogórek 13 3. Indeks i ładunek glikemiczny a uczucie sytości Indeks glikemiczny to stosunek stężenia glukozy we krwi po spożyciu pokarmu testowanego
Powiedz dietom nieniedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. Składniki na 30 malutkich babeczek: Kruche ciasto: 250 g mąki; 100 g masła; 1 jajko; 1 łyżka śmietany 18%; sól. Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy(...)foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni. Farsz pieczarkowo-serowy: 200 g pieczarek; 100 g sera żółtego; szczypior; koperek; sól, pieprz, ostra papryka, łyżeczka masła. Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki smażymy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Studzimy. Ser również ścieramy na tarce
MiksturownikDzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis na lato , który jest wspomnieniem dzieciństwa czyli pieczone ziemniaki i groszek z ziołowym tzatziki. Będąc na wakacjach u rodziny na
codojedzeniaSałatka rozpieszczająca zmysły niemalże do szaleństwa. Soczysty, grillowany kurczak, aromatyczne truskawki, chrupiące migdały a wszystko otulone niesamowicie kremowym sosem balsamicznym, o którym pisałam w poprzednim wpisie (zobacz) . *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Zacznij od umycia truskawek (borówek lub malin) i szpinaku. Odłóż na ręcznik papierowy niech wyschną. Truskawki pokrój w ćwiartki(...)chia. Całość polej sosem tuż przed podaniem. Składniki 100 g szpinaku typu baby 200 g truskawek, borówek lub malin 200 g jarmużu 150 g piersi z kurczaka 100 g sera Feta (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu) 1 łyżka ziaren chia 20-30 g migdałów w płatkach drobina oleju kokosowego do posmarowania patelni Wykonanie SOS GLASSA ACETO BALSAMICO Wlej ocet balsamiczny
Eat me! Fit me!swoją historię i na pewno większość krakowian odwiedziło to miejsce co najmniej raz w swoim życiu. Knajpka serwuje tylko i wyłącznie dania kuchni włoskiej. Pizza, makarony, owoce morza, ryby, sałatki, włoskie przystawki oraz desery to dania, które znajdziecie w czytelnie zaprojektowanej karcie. Wnętrze lokalu przypomina swoim wystrojem tradycyjną restaurację włoską. Ciepłe oświetlenie, kraciaste obrusy i zdjęcia na ścianach pozwalają poczuć(...)odpowiednie, czas oczekiwania stosunkowo krótki biorąc pod uwagę fakt, że lokal zazwyczaj jest maksymalnie wypełniony klientami Polecam szczególnie następujące pozycje: 13 Gnocchi di formaggio di capra (Gnocchi nadziewane kozim serem i pasta z trufli, podawane z pomidorkami koktajlowymi i serem Grana Padano Przepyszne kluseczki wypełnione kozim serem i pastą z trufli to coś czym zachwycałam się i zachwycam za każdym
I LOVE LIFETwaróg jest bardzo wartościowym białkowym produktem. Zawiera dużo wapnia i jest zdrowy dla naszego organizmu. Powinniśmy więc go jeść często, tym bardziej, że jest naprawdę smaczny
Anielska Kuchnia Anirazowa czosnkowa pizza* z jajkiem, kukurydzą, pomidorem, szynką i mozzarellą*razowo-pszenna, dodałam granulowany czosnekWytrawne śniadania bywają u mnie rzadko, ale jak już są to
More food, love and dreamssposobu spożycia i tak będzie idealnie pyszna! Przepis znalazłam w książce WIELKA KSIĘGA DAŃ W SŁOIKU Znajdują się w niej proste przepisy na zdrowe i smaczne lunche, sałatki i desery, które zamkniesz w słoiku i zabierzesz do pracy, szkoły czy na wakacje! Jeszcze kilka lat temu słoiki były zarezerwowane wyłącznie do konserwowania i przechowywania żywności. Dziś moda na dania(...)koktajlowe, możecie użyć trzech kolorów pomidorków pomarańczowa papryka w oryginale są mikroliście, nie miałam ich pod ręką, dlatego dodałam młodziutkiej świeżej botwinki i koperku parmezan lub długo dojrzewający ser oliwa z oliwek Zacznij gotować osoloną wodę na makaron. Międzyczasie pokrój pomidorki, botwinkę i paprykę na kawałki. Wrzuć makaron, ugotuj, odcedź i wymieszaj z pesto. Makaron włóż na dno słoika. Dodaj
Z Kuchni Do KuchniSzybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka z sosem czosnkowym. To idealna propozycja na obiad, jak i przyjęcie. Kawałki kurczaka może również dodać do sałatek. U nas dziś moje szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka podałam z domowymi frytkami, sałatą i wspomnianym sosem czosnkowym. Polecam, to naprawdę prosty i pyszny pomysł na obiad. Do przygotowania szybkich paprykowo-ziołowych kawałków kurczaka użyłam masła klarowanego(...)Przepis poniżej. Szybki sos czosnkowy: Taki sos warto przygotować wcześniej i zostawić w lodówce, smaki się ładnie przegryzą. Przygotowanie: obieramy ząbki czosnku i ścieramy na tarce (używam takiej do sera), dodajemy majonez i jogurt naturalny (najpierw mniejszą ilość). Całość doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie dodajemy jogurtu lub/i przypraw. Smacznego
Słodkie okruszkidawka gwałtownie wzrasta i muszę się mieć na baczności by nie przekroczyć tego progu w ciągu całego dnia. 1 plasterek ser żółtego typu gouda 20 gram to 58 kcl. a każdy wie że jak już sięgnie się po jeden to na pewno(...)zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej lub oleju zamiast margaryny twardej. Pozdrawiam. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview
NaKońcuJęzykaIdealna sałatka na upalne, letnie dni. Kto jeszcze nie próbował tej kombinacji niech nie zwleka, bowiem połączenie tych składników jest po prostu rewelacyjne. Orzeźwiający, zimny arbuz w połączeniu ze słoną fetą, oliwkami, listkami mięty i cebulką choć brzmi może nieprawdopodobnie jest cudowne, cuuudowne... Polecam baaardzo gorąco, szczególnie na upalne dni. Zapewniam Was, że kto raz spróbuje to na tym razie(...)się też na letnich imprezach. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok" Składniki: - ok.2kg czerwonego, dojrzałego arbuza (najlepiej schłodzonego w lodówce) - 250g twardego sera feta - 2-4 limonki (lub 2 cytryny) - 1 czerwona cebula - 100g wydrylowanych oliwek - listki świeżej mięty - pęczek natki pietruszki - świeżo mielony czarny pieprz - kilka łyżek oliwy z oliwek Cebulę obrać
Smaczne Zdrowe