Dzisiaj na szybciutko. Dla zapracowanych, leniwych osobistości :-) Ze specjalną dedykacją dla mojego kierownika, który jest tak w ogóle genialnym kucharzem :-) Jakiś czas temu przyniosłam do
pieprzny smaczekChyba jeden z najlepszych serników na zimno jakie jadłem. Po prostu pycha! Bardzo smaczny, nieco trudny w przygotowaniu, ale jak go zrobicie i spróbujecie , będziecie bardzo
Kuchnia Łukaszapieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 3 jajka ok. 60 g sera żółtego carskiego twardego (świetny, polski i tańszy zamiennik parmezanu) przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, zioła suszone posiekana natka pietruszki Zanim do wykonania przejdę, parę słów o „robieniu(...)nagrzanym piekarniku (180 stopni, termoobieg) przez 40 minut. Jest to i tak krótko jak na buraczki, bo jeśli chcemy aby były naprawdę miękkie (szczególnie jeśli chcemy dodać do sałatek, czy innych potraw bez dalszej obróbki termicznej), należy je piec nawet ok. 2 godzin. A ponieważ tarta i tak „szła” do piekarnika, czas pieczenia buraka został odpowiednio skrócony. Wykonanie
gutfutpieprzem *** *** Cukinie polewamy sosem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C *** *** Po około 40 minutach pieczenia cukinie wyjmujemy z piekarnika i posypujemy startym żółtym serem *** *** Całość zapiekamy jeszcze przez około 15 minut, już bez przykrycia, w temperaturze 180’C *** *** Do cukinii polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku razem z cukinią PRZEPIS(...)POLECAM RÓWNIEŻ: CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z Apetytempestek winogron, czy qdobrej jakości oleju rzepakowego. Składnika oleistego dodajemy 1/3 – 1/2 szklanki (60-80 ml). 4) Przyprawy : 1-2 ząbki czosnku, trochę tartego parmezanu lub innego twardego sera (często pomijam), łyżka soku z cytryny i oczywiście sól oraz pieprz do smaku. Takie pesto to istna feeria smaków i aromatów, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i granice dobrego smaku(...)smaku. Gotowe, domowe pesto spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, możemy sięgać po nie wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub łyżkę do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości odżywczych, witamin, minerałów
Fitsweet.meostatnia warstwa majonezu na wierzch i żółtko z jajek ku mojemu zdziwieniu okazało się że zapomniałam o najważniejszym czyli tuńczyku :) Ale co się załamywać tak chodziła za mną ta sałatka że wkroczyła do akcji większa micha i wszystko siup do jednej poszło :) Jak to mówią jak ci nie wyszło to nie mów o tym i tak każdemu będzie smakować(...)puszka tuńczyka w sosie własnym (lub oleju) 2 małe lub jeden duży ogórek kiszony 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 jajka 1 paczka ryżu brązowego długiego (lub zwykłego) 250 g sera żółtego (opcjonalnie) 6 łyżek majonezu 6 łyżek jogurtu greckiego Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. W drugim rondelku gotujemy na twardo 4 jajka. Kukurydzę odsączamy
Piekielna Kuchnia PatiMamy wiosnę to i odnośnie jedzenia nasuwa nam się tylko jedno określenie: ŚWIEŻOŚĆ. Dania z makaronem cieszą się dużą popularnością ze względu na szybkość ich przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaOstatnio moim ulubionym połączeniem stały się szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam przenieść
Karola gotujeCzekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem(...)brukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej
Moja smaczna kuchniaDzisiaj u mnie powstała sałatka na pieczywie chrupkim. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek wzbogacona pieczywem. Warto po jej zrobieniu odstawić ją na kilka godzin do lodówki by pieczywo zmiękło. Choć ja za długo nie czekałam, podobała mi się jego chrupkość i bardzo mi to odpowiadało :) Można pieczywo wcześniej pokroić i używać mniejszych kawałków, na pewno ułatwi to krojenie(...)Składniki: 1 opakowanie pieczywa chrupkiego ze słonecznikiem Chrupak , 1 puszka łososia, 4 jajka, 20 g żółtego sera, 8 łyżeczek majonezu, szczypiorek. Przygotowanie: Każdy kawałek pieczywa chrupkiego smarujemy 1 łyżeczką majonezu. Układamy na desce dwa kawałki koło siebie i posypujemy startym serem. Następnie układamy kolejne dwa kawałki chlebka i pokrojone w kostkę białka. Kolejne dwa chlebki i odsączone kawałki łososia
Aga w kuchnijest wskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczane 1 łodyga selera naciowego 2 garści kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej 1 op sera feta 2 jajka ugotowane na twardo pieprz 3 łyżka nasion słoneczniki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka mielona Wykonanie: Do miski przesypujemy kaszę. Dodajemy słonecznik oraz kiełki rzodkiewki. Seler naciowy kroimy(...)oraz obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Fetę kruszymy w ręku na drobno i dodajemy do kaszy oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie odstawiamy na 1 godzinę, aby sałatka się przegryzła. Smacznego
kgwjanczewoJajka ugotować na twardo, sałatę i ogórka umyć Sałatę porwać na kawałki, jajka i ser pokroić w pół plastry, ogórek w grube kawałki Wszystkie składniki prócz jajka wymieszać, posolić, dodać pieprz i polać oliwą Dodać pokrojone jajka i całość jeszcze raz wymieszać Ja do tej sałatki dodałam jeszcze pokrojoną łodygę selera naciowego, ale to już dla tych co lubią
Proste PotrawyCalibri","sans-serif";} Połączenie brokuła i fety to sprawdzona kombinacja, lecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na imprezie. Składniki: 1 duży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy
Kulinarny Pamiętnikpokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę a nie wszyscy ją znają, wiec może co niektórych zachęcę do jej zrobienia. Dodam że można ją modyfikować poprzez dodanie innych składników jak szynka konserwowa, ser czy jajka. Porcja dla 4-6 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: podwójna pierś z kurczaka papryka czerwona cebula czerwona sałata lodowa puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 20 dag sera wędzonego w kawałku szczypiorek przyprawa do kurczaka
Czerwona PorzeczkaPrzepis zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych miesięczników Shape . Makaron jest rewelacyjny, o bardzo charakterystycznym smaku. Gorgonzola nadaje mu właśnie to coś, czego szukamy. Składniki na
Karola gotuje