serów z orzechami, owocami, krakersami i pyszną oliwkową tapenadą. Moim ulubieńcem jest też melon z dojrzewającą szynką np. parmeńską. Obowiązkowo muszą też pojawić się oliwki, suszone pomidory i wyśmienite (najlepiej domowe) pieczywo maczane w oliwie z oliwek. Do pochrupania nadają się wyśmienicie domowe grissini lub inne pieczywo. 2. Kolejnym niezastąpionym elementem grilla są warzywa - w formie surowej w sałatkach
Kuchnia Bon Appetitrukolę wraz natką pietruszki, dodajemy sok z cytryny, uprażone pestki słonecznika, migdały , oliwę , sól , pieprz i czosnek i wszystko ponownie ucieramy. Do tego dodajemy utarty drobno parmezan (lub ser typu parmezan) i wszystko znów blenderujemy. Do smaku możemy również dodać papryczkę chili jeśli ktoś lub bardziej wyraziste smaki. Wszystko dekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać(...)ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań, ma przeróżne zastosowania. Co prawda nieco odbiega od prawdziwego włoskiego pesto ucieranego w moździerzu, jednak mnie tak wykonane
Aromatyczne Podróżecharakterem. Do tego pięknie wygląda i je się ją oczami. Anchois mają charakterystyczny smak. To tłusta rybka o ostrym zapachu i smaku, dlatego najlepiej niewiele jej dodawać do sałatek. Powinna być wyczuwalna, ale nie dominować. Dlatego dodałam do niej delikatnego półtłustego twarożku i jajka. Składniki: 60 g roszponki 100 g puszki filetów anchois garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek(...)jajka ugotowane na twardo 100 g twarogu półtłustego 2 suszone pomidory pokrojone w paseczki pieprz grana padano do posypania wedle uznania (możecie zastąpić innym tartym twardym serem) Wykonanie: W misce ułóż umytą roszponkę, dodaj pokruszony twarożek, wymieszaj dokładnie. Oliwki przekrój na pół, jajka w plasterki. Anchois pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce, przypraw, posyp serem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisera półtłustego - 1/2 czerwonej cebuli - 1/2 ogórka szklarniowego - parę pomidorków cherry - garść ziarenek słonecznika - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy świeżo zmielony Kaszę gotuję zgodnie z przepisem, studzę. Cebulę drobno kroję, ogórka w kosteczkę, pomidorki w ćwiartki. Na kaszę kruszę twaróg, na to wykładam cebulę, ogórka, posypuję ziarnami słonecznika. Wykładam pomidorki. Całość solę, pieprzę, polewam oliwą. Lekka sałatka gotowa
Wielopokoleniowosera pasta z awokado (przepis tu ) garść rukoli około 10 oliwek pól szalotki nierafinowany olej rzepakowy - dwie łyżki bazylia, sól,pieprz, mielone suszone pomidory Wykonanie: Każdy plaster serca posmaruj pastą z awokado i delikatnie zroluj W osobnej misce zmieszaj ze sobą rukolę, oliwki oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę W kubeczku zmieszaj olej z przyprawami i wylej do sałatki Kolacja
pyszne zdrowościsałatka z botwiny. Zastanawiacie się, czy nic mi się nie pomyliło, bo zazwyczaj botwinka ląduje w zupie? :) Zapewniam, że wszystko jest jak być powinno. Wybierzcie najmłodsze listki i spróbujcie. Dla tych, którzy lubią bardziej wyszukane smaki, jako dodatkowy składnik polecam truskawki. SKŁADNIKI: kilka listków młodych listków botwiny 4-5 pomidorków koktajlowych 4 plastry prosciutto 4 plastry rolady z sera
Kuchnia w opałachobejmuje Grecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów
Chilli Czosnek i OliwaPasty zawsze urozmaicają nasz jadłospis, dlatego warto czasami coś zaserwować rodzinie. Dzisiaj na śniadanie, w mojej kuchni, pasta z tuńczyka. Polecam . Tak na szybko, ale
W kuchennym oknie Ewysałatkę jarzynową czy pomidory z cebulą zna prawdopodobnie każdy z was. Nie sposób nie spotkać takich przekąsek na imprezowym stole. Szybkie do wykonania, dające się przyrządzić dzień wcześniej przed zaproszeniem gości spokojnie poczekają na nich w lodóweczce. Oprócz oczywiście takich standardów znajdziemy w tym rozdziale różnego rodzaju ciekawostki. Śledź na konfiturze z czerwonej cebuli, koktajlowe kulki, burak z kozim serem
Mr. TasteDziś mam dla Was prostą, ale za to bardzo smaczną sałatkę :-) świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie zabrane do pracy czy jako przekąska na pikniku. Jedyne w niej utrudnienie to kurczak, którego trzeba wcześniej zorganizować po za tym zrobienie jej zajmuje dosłownie kilka minut. SKŁADNIKI 1 sałata masłowa lub paczka mieszanki sałat 2 pomidory 2 ogórki 1/2 cebuli(...)pieczonego kurczaka 3 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem i bazylią starty ser grana padano sól, pieprz Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki (jeśli używacie mieszanki sałat, po prostu przesypcie ją do miski). Pomidory kroimy w ćwierćplasterki, ogórki w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Olej mieszamy z solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy razem, układamy na nich kawałki kurczaka (mięso
Czary - gary w kuchnisałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski pszenny ze śmietaną,posypany cukrem Talerz kanapek z chleba pszennego/bagietki z almette z ogórkiem, sałatą masłową,pomidorami,ogórkami małosolnymi i warzywny zapach wolności beztroski gimnazjalnych wakacji Sandwiche zapiekane z nutellą i bananem. Po fakcie polane jogurtem naturalnym. I posypane cynamonem. Sandwiche zapiekane z serem
Fiolka w kuchnirozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez około 10-12 minut (ser musi się rozpuścić, a brzegi zarumienić). Posypać świeżą bazylią bezpośrednio przed podaniem. Pizza z tuńczykiem, jak widać jest naprawdę na cienkim cieście, ale nie wygina się i dodatki z niego(...)spływają. Nie jest przeładowana składnikami – pamiętajcie, że prawdziwa włoska pizza ma od 3 do 5 składników. No i nie zapomnijcie o włoskim winie! :) Podobne przepisy Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Risotto z krewetkami Sałatka z tuńczyka Makaron z owocami morza .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px
Pociąg Do Kuchnisałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja) 1 burak 1 mandarynka 1 łyżka sera
DefinicjaSmakuserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Lekka sałatka z mozzarelli Zdrowa i smaczna przekąska na gorące dni, które właśnie nadchodzą. Składniki: -> ½ kulki serka mozzarella -> ½ opakowania mix sałat -> 2 średnie pomidory(...)łyżka oliwy z oliwek -> Odrobina soku z cytryny -> Zioła prowansalskie, bazylia, czosnek, sól, pieprz Wykonanie: Wykonanie jest dziecinnie proste! Na talerz wykładamy mix sałat. Ser oraz pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie nasiona prażymy na patelni. Tutaj drobna uwaga sezam oraz siemię lniane przy wysokich temperaturach zachowują się podobnie jak popcorn czyli lubią wyskakiwać z patelni dlatego polecam
Jedz zdrowo żyj zdrowo!sałatka! Znalazłam w "Wielkim Żarciu". Autorem przepisu jest Trusia. Składniki: 1 słoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego; 15 dkg sera
In my kitchensera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie) miejscem zawinięcia do spodu. Ponacinałam, posmarowałam jajkiem i posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.Upieczonego kurczaka w cieście francuskim podałam z sałatką. Danie
mojewypiekiinietylkosałatkę z sałatą lodową. Są też pomidorki, serek i kurczak a więc smacznie i pożywnie. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 duża pojedyńcza pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych 200 g serka sałatkowego ziołowego 1 mały słoik suszonych pomidorów w oleju słodka papryka sól,pieprz olej do smażenia Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do miski. Ser
Monia miesza i gotujeręce - z książki "Mama's Italian Cookbook". A sposób krojenia szparagów podpatrzyłam na blogu Smitten kitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek. składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 62,5 ml letniej wody - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki(...)dwie części, rozwałkować lub rozciągnąć rękami na cienkie placki. Ułożyć każdy na papierze do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować oliwą, na każdym placku ułożyć kawałki mozzarelli, kawałki serka koziego, na serze położyć szparagi, posypać pokrojona w plasterki dymką i parmezanem. Odstawić do czasu nagrzania piekarnika - ciasto w tym czasie lekko podrośnie. Jeżeli pieczemy na blasze, piekarnik nagrzać
Stare GaryUstrzycką. Wybrałam ten ser z kilku powodów. Przede wszystkim pasuje do risotto równie dobrze jak parmezan. Niemniej jednak jest mniej tłusta niż większość serów. Poza tym uwielbiam smak wędzonego sera. Grillowana feta z miodem, sezamem i cukinią. Smak fety z miodem i sezamem poznałam w jednej z gdyńskich restauracji – Dwa w jednym. Mają proste i smaczne dania(...)można grillować na patelni w domu. Ja podałam ją nie tylko z miodem i sezamem, ale także grillowaną cukinią i papryką. Szczególnie smak papryki uzupełnia to danie idealnie. Szybka sałatka. Większość sałatek to dania z założenia szybkie i proste dania. Co trafi do miski zależy nie tylko od preferencji “zajadacza” sałatek, ale też od zawartości lodówki. Dziś miks
KucharzycaCaprese wywodzi się z kuchni włoskiej, jest to sałatka przyrządzona z pokrojonych plastrów mozzarelli, pomidorów, liści bazylii, oprószona solą i pieprzem. Moja zmiksowana wersja jest ciekawsza i ukryta w pucharku w kolorze włoskiej flagi. Składniki: (2 porcje) 2 kulki mozzarelli w zalewie Galbani 4 łyżki mleka 3 pomidory 1 papryczka chilli 20g liści świeżej bazylii 6 łyżek oliwy z oliwek(...)sól pieprz 1 bagietka oliwa czosnkowa Wykonanie: 1. Ser mozzarella odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze części, dodać mleko, szczyptę soli i zmiksować na gładką masę, następnie przełożyć do pucharków. 2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części, dodać posiekaną papryczkę chilli, sól i zmiksować do postaci gładkiego musu. Gotowe przełożyć do pucharków z mozzarellą. 3. Liście bazylii umyć, osuszyć, przełożyć
Szalona Kuchnia EwelinySzybkie naleśniki na obiad lub romantyczną kolację. Uderzająca prostota i doskonały smak. Idealne dla osób, które nie mają zbyt dużej ilości czasu. Naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami
Karola gotujeRicotta- puszysty, lekki, delikatny włoski serek, jest jednym z głównych składników prostego, szybkiego i aromatycznego dania, które pragnę Wam zaproponować w ramach akcji Viva Ricotta ogłoszonej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJakoś tak się złożyło, że sporo z ostatnich przepisów bazowało na cieście drożdżowym. Nie inaczej było dzisiaj - przygotowałem pyszne serowe gruzińskie chaczapuri adżarskie w autorskiej wersji
Wyprawy kulinarnenaczyniu żaroodpornym wylałem resztę sosu i posypałem resztą sera. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zapiekałem przez 20 minut bez przykrycia - tak aby ser zaczął się lekko rumienić. Dojrzałe awokado pozbawiłem pestki, obrałem ze skórki i pokroiłem w centymetrową kostkę. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki i wraz z awokado włożyłem do miseczki. Dodałem(...)łyżki oliwy, sok z 1/3 limonki, a całość posypałem połową pęczka natki świeżej kolendry. Całość przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki, gdzie sałatka powinna spędzić co najmniej około 10 minut, aby smaki uległy połączeniu. 200 ml kwaśnej śmietany wylałem do miseczki i wymieszałem z sokiem z 1/3 limonki, sól, czarny świeżo zmielony pieprz
Wyprawy kulinarnePrawie ( jak wiadomo prawie robi wielką różnicę ) jak typowa surówka z marchewki. Jednak dodatek oscypka nadaje jej zupełnie innego smaku ( zmienia bardzo dużo ). Słodycz marchewki połączona
Smaki EwyBardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków
Salonik smakówprzyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości) Mączka z ziarna sezamowego Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziarna sezamowego. Idealnie nadaje się do potraw z papryki, sera, cebuli. koszt : około 8 zł/ 250 gram W sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo dostępnych(...)ziaren sezamowych. Mączka z ziaren słonecznika Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową. koszt : około 6-8 zł/ 350 gram Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka
Tradycyjna KuchniaPyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ? Oceńcie sami - nam baardzo smakowało. Sałatka w tej wersji może spokojnie pełnić funkcję obiadu dla dwóch osób :) SKŁADNIKI garść rukoli garść szpinaku "baby" 1/2 główki niewielkiej sałaty lodowej duża pierś z kurczaka oliwa czosnkowa świeży lub suszony tymianek oliwa/olej do smażenia(...)oliwa czosnkowa (przepis tu ) sól pieprz sok z cytryny 3 kromki chleba tostowego gałązka pomidorków cherry 100ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy twardy żółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (suszonym lub posiekanym świeżym) i dwiema łyżeczkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy kurczaka na dużym
Moje Kuchenne Rewelacjesalsę z pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. Do ciekawej lektury o liczi odsyłam Was do Bloga Ziołowy Zakątek: http://ziolowyzakatek.com.pl/liczi/ Składniki: 250 g mąki pszennej 2 duże różyczki brokuła 2 jaja(...)mleka czosnek granulowany łyżka tymianku łyżka rozmarynu szczypiorek łyżeczka soli pieprz pół cebuli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag wędzonego boczku 15 dag żółtego sera u mnie cheddar Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie
Bon Appetit MałgorzatyChrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem z czosnkiem, szczypiorkiem i słodką papryką Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami
Moja smaczna kuchnia