sałatka z rybą - 2839 przepisów (strona:118/190)

surówka z pekińskiej na ostro 133

Jeśli lubicie chrupiące surówki o bardziej wyrazistym smaku ta na pewno przypadnie Wam do gustu. Podaję ją np. do smażonej ryby ale będzie też świetna do domowych hot dogów. Ilość chrzanu oczywiście można modyfikować i dostosować do swojego smaku.  Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 2 marchewki winne jabłko koperek łyżka majonezu łyżka śmietany łyżka ostrego chrzanu kremowego pieprz sól(...)Kapustę drobno poszatkować, koperek posiekać, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać i połączyć ze składnikami sałatki. Jeśli trzeba to przyprawić jeszcze solą i pieprzem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 151

Idealna tarta - połączenie łososia, świeżego szpinaku, pomidora, a całość polana sosem jajeczno-pomidorowym.  Ciekawy pomysł na wykorzystanie usmażonego łososia. Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe

Ugotować
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek 200

Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek. Idealna na każdą okazję. Tuńczyk w puszce jest jedną z najczęściej spożywanych ryb. Może być w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony łosoś + kuskus z pesto 132

Połączenie kaszy kuskus i pesto nie jest oczywiste, ale efekt który otrzymałam jest godny polecenia. Kuskus, który sam w sobie nie ma żadnego wyrazistego smaku dzięki

Cook&Love
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 428

W kolejnej paczce od Graal znajdowały się produkty z nowej serii a jest to linia produktów salatino z tuńczykiem. Tak sobie myślałam co by tu zrobić

Ewa w kuchni
ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. 156

Jaką mamy piękna pogodę, nieprawdaż? Słońce cudownie przygrzewa, już z samego rana,aż chętniej wstaje się z łóżka i z przyjemnością rusza się wykonywać swoje obowiązki

W kuchni Karmel-itki
Jak przygotować grilla 176

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ŁOSOŚ PIECZONY w SZYNCE PARMEŃSKIEJ 108

SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki na 4 porcje : 400g łososia bez skóry 125g mozzarelli 8 listków szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej Ulubione dodatki – u mnie ryż pełnoziarnisty parboiled (100g) i sałatka caprese (pomidor, mozzarella, bazylia i kilka kropel oliwy) Łososia opłukać, osuszyć i sprawdzić czy nie pozostały w nim ości (wyjąć pęsetą jeśli potrzeba). Pokroić w paski o szerokości około(...)bazylią. Można skropić dobrej jakości oliwą. Jak pewnie zauważyliście nie podałam informacji o przyprawianiu łososia. Szynka parmeńska jest na tyle słona i aromatyczna, że wystarczy, nie trzeba dosalać ryby. Dodatek szałwii nadaje dodatkową nutę idealnie komponującą się z daniem. 1 porcja to ok. 365kcal , węglowodany: 20g, białko: 35g, tłuszcz: 16g SMACZNEGO

Dietolog
Surf & turf – pstrąg łososiowy smażony w bekonie, z ziołową kruszonką 155

Wsypujemy granulowany czosnek, solimy, pieprzymy, całość dokładnie mieszamy i odkładamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej lub dwie łyżki klarowanego masła, kładziemy zawinięte w boczek pstrągi skórką do dołu. Smażymy ryby na średnim ogniu około 3-4minut (w zależności od grubości filetów), przewracamy delikatnie na druga stronę, smażymy kolejne 3-4 minuty. Jeśli boczek jeszcze za mało przypieczony, zwiększamy(...)stron kolejno po 30-50 sekund w wyższej temperaturze. Usmażone filety rozkładamy na talerze, posypujemy ziołową kruszonką. Podajemy z ziemniakami z wody, frytkami i np. ze skandynawską sałatką z ogórków . Szybko, prosto, elegancko. Jeszcze szybciej się zjada, ale jak to mówią „łatwo przyszło, łatwo poszło”, prawda? ;) SKŁADNIKI 2 filety z pstrąga tęczowego, ze skórką (filety po około

Karo in the Kitchen
Łosoś pieczony z nutą cytryny 206

odrobiną cytryny i upiekłam w piekarniku. składniki: 500 g łososia bez skóry sól,pieprz skórka otarta z cytryny sok z cytryny olej Filet łososia podzielić na dwie porcje. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną startej skórki z cytryny. Następnie skropić delikatnie olejem i odrobiną soku z cytryny odstawić na minimum godzinkę do lodówki. Można też przygotować dużo wcześniej i odstawić(...)Potem łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Upieczonego łososia podałam ze smażonymi ziemniaczkami i domową sałatką warzywną ze słoiczka

Monia miesza i gotuje
SURÓWKA Z PORA 165

Bardzo lubię smak i zapach pora (podobnie jak selera) i dość często wykorzystuję go podczas mojego pichcenia. Surówka z pora jest prosta i szybka do

Walijskie Pichcenie
Czy w domu da się zrobić olej? YODA THIRD – prasa do tłoczenia oleju 129

Powiem Wam, że od kiedy pracuję we włoskiej restauracji i mam styczność z najlepszej jakości produktami ( świetnymi oliwami, mąkami, owocami morza, serami, rybami i mięsem prosto z Włoch – znacznie bardziej cenię sobie jakość produktu. Ma być najlepszy! Ta różnica jest zdecydowanie odczuwalna i już nikt mi nie wmówi, ze przecież w „daniu nie będzie czuć różnicy”. Czuć(...)właśnie polega m.in. fenomen najlepszych restauracji. Od jakiegoś czasu marzyłam o urządzeniu, które pomoże przygotowywać mi w domu różnego rodzaju oliwy – takie, które będę mogła dodać do sałatek, ukochanych drożdżowych focacci, mięs, pizzy, warzyw czy też używać do olejowania włosów ( tak, tak to takie babskie sztuczki na piękne, lśniące włosy! ). Teraz to urządzenie mam – jest to YODA THIRD

Ostra na Słodko
SerVantka – restauracja z duszą 128

niej cytryna w plastrach. Następnie dania główne: jesiotr, perliczka i wołowy ozór. Zacznijmy od grillowanego jesiotra: wybrałam go z karty, bo od dawna polowałam na tą rzadko spotykaną rybę. Muszę powiedzieć, że  nieco się rozczarowałam jej smakiem, choć dzwonko ( niezbyt okazałe ) było dobrze przyrządzone na grillu. Lepiej wypadła „perliczka pieczona w majerankowym maśle i morelach” – spróbujcie, jeśli nie jedliście(...)się wołowy ozór w sosie chrzanowym. Był mięciutki, wręcz rozpływał się w ustach a chrzanowy sos był doskonale zrównoważony. Interesującą stroną SerVantki są dodatki ( wybraliśmy puree ziemniaczano – groszkowe ) i sałatki (jedna była chyba z dżemem). Wszystko to jest ładnie podane i ładnie garnirowane z użyciem fragmentów owoców, niektórych bardzo egzotycznych. Popiliśmy to doskonały czerwony gruzińskim winem. Na deser zdecydowaliśmy się

Smaki Ewy
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 228

tuńczyk ma kolosalne znaczenie. Taka "przesmażona ryba" nawet o 30 sekund (!) straci całą swoją fantastyczną strukturę i smak, zmieniając się w jeden wielki jałowy wiór. Wracając do samego miecznika, ryba jest cudowna! Ma jasne, zwarte mięso, o delikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie kilka prostych dodatków wystarcza aby wydobyć z niej fantastyczny smak. W moim(...)dojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić

DefinicjaSmaku