Lato to czas spotkań z rodziną i znajomymi. To czas kiedy częściej przebywamy ze sobą na świeżym powietrzu, na domówkach, imprezach. To niewątpliwie czas ,kiedy możemy
Z Kuchni Do KuchniDużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, więc warto pomyśleć, co chcemy podać do jedzenia w czasie wieczerzy wigilijnej. W mojej rodzinie tego dnia pościmy, w
Weekendy w domu i ogrodzieRas el hanout to bardzo popularna w krajach Afryki Północnej, a szczególnie w Maroku ( tutaj fotorelacja ) mieszkanka przyprawowa, w skład której wchodzi kilkadziesiąt ziół w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRóżne to rzeczy za człowiekiem chodzą. Krok w krok. Aż słychać głośne tupanie. Nie dają spokoju, męczą, zaprzątają myśli, podsycają wyobraźnie i wrzeszczą "zrób to!".
Wypisz WymalujProsta i smaczna propozycja sałatkowa ... Składniki: 500g filetów śledziowych 1 duża cebula drobno pokrojona i sparzona wrzątkiem 4 jajka ugotowane 4 duże ogórki kiszone Pół puszki
Anioły w kuchniteż grillowane. Ja na grilla przygotowuję zawsze peperonatę, ale także różne wariacje na temat sałat. Ostatnio moje ulubione to te z wykorzystaniem sałaty rzymskiej. Tutaj znajdziecie zbiór przepisów na sałatki i warzywa, które świetnie nadają się na grilla. http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Grill http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Sa%C5%82atki 3. Żaden grill nie mógłby się odbyć, gdyby zabrakło dipów i past. Od czasu warsztatów z Karolem(...)konfiturę z czerwonej cebuli, która wzbogaca smak każdego mięsa. http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kaczka-i-sery-francuskie/przepisy/karol-okrasa-kaczka-konfit-z-konfitura-cebulowa-i-puree-z-selera Obowiązkowo tzatzyki (przygotowane według instrukcji Teo Vafidisa). http://vafidis.pl/the-greek-gourmet/inspiracje-kulinarne/tzatzyki/ 4. No i gwiazda wieczoru - mięso i ryby . Tutaj pełna dowolność w zależności od tego, co wpadnie mi w oko w czasie zakupów. Uwielbiam grillowaną doradę, pstrąga, okonia czy łososia. Z mięso preferuję polędwicę lub drób
Kuchnia Bon Appetitkilku godzinach od przygotowania bez możliwości włożenia go do lodówki lub podgrzania staje się nijakie. Znacznie bardziej wolę wyskoczyć gdzieś w trakcie przerwy i wszamać jakąś ciepłą zupę lub sałatkę. Wyjątkową sytuacją jest za to sushi. Najlepsze jest oczywiście świeże, ale gdy zabieram się za jego przygotowanie, to robię go w takich ilościach, że wystarcza mi na dwudniowe pełne wyżywienie(...)opycham się nim w przerwach do granic przyzwoitości. Moja dzisiejsza propozycja to nietradycyjne sushi w wersji raw, zainspirowane przepisem z książki My New Roots Sarahy Britton. Zamiast ryb wykorzystałem surowe zimowe korzeniowe warzywa, ryż zaś podmieniłem pastą z namoczonego słonecznika z kalafiorem. Więcej zdrowia i składników odżywczych to stanowczo to, czego potrzebujemy zimą. * SKŁADNIKI dla 4 osób
Food SquareWidzieliście gdzieś ostatnio taką flądrę? Jeżeli wyłowimy cały jej narybek, najprawdopodobniej już nigdy takiej nie zobaczycie. Duża ryba była kiedyś małą rybą. To rzecz, której nie da się obejść. Z powodzeniem za to można zamienić jedne gatunki ryb na inne. Znacie je wszystkie? A może nie wiecie, jak smaczny jest czarniak czy makrela (w innej postaci, niż wędzona)? Zanim(...)miętą i sosem holenderskim (niebo w gębie!). Wszystkie dania były świetne, chociaż śledzie wypadły dla mnie najgorzej, jako te najpowszechniejsze. Wielu z uczestników jednak nie widziało nigdy podobnie przygotowanej ryby, więc było to danie potrzebne. Karp wypadł niesamowicie i postaram się go częściej wykorzystywać w swojej kuchni, ale intensywne w smaku curry w połączeniu z gorącem, sprawiło, że miałam ogromną
Życie zamknięte w smakuChowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKuchnia włoska z polską mają sporo wspólnego - dużo, smacznie i domowo. Co prawda daleko nam do tych rytuałów, posiłków w gronie rodzinnym, które
W kuchni Karmel-itkiŚwiat utonął w czerwonych serduszkach. Lizaki, pluszaki, bombonierki, szampany, walentynkowe wina... Kwiaciarki przygotowane z zapasem czerwonych róż czekają, aż mężczyźni wracając do domów, jak młodzi
W kuchni Karmel-itkiGdy z Mamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z
Gosia gotujePołowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać
UgotujmyTo.plJak juz wcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami. W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy
UgotujmyTo.plNóż do masła, 18. Widelczyk do owoców, 19. Nóż do owoców, 20. Łyżka do sałaty, 21. Widelec do sałaty, 22. Łyżka do ziemniaków i sałatek, 23. Szczypce do cukru, 24. Łyżeczka do cukru, 25. Łyżka do śmietany, 26. Łyżka do koktajli, 27. Łyżka kucharska, 28. Łyżka do sałaty duża, 29. Widelec do sałaty duży(...)Nóż do steków, 35. Nóż do pizzy (ząbkowany), 36. Nóż do tortu, 37. Łopatka do tortu, 38. Szczypce do ciast, 39. Szczypce do lodu, 40. Nóż serwingowy do ryb, 41. Widelec serwingowy do ryb, 42. Nóż do ryb, 43. Widelec do ryb. Jak sami widzicie, tych sztućców jest co nie miara!Na co dzień nie używamy części z nich
W kuchni Karmel-itkiwww.fide.pl Salaterka Petra DOMOTTI Nie samym grillem człowiek żyje. Ciepłe jedzenie można urozmaicić chrupiącą sałatką. Ponad 70 proc. Polaków jako dodatek do dań z grilla wybiera właśnie sałatki. Najlepsza do tego będzie salaterka z odpornego na uszkodzenia tworzywa sztucznego. Salaterka jest lekka i nie będzie ciężarem w podróży. Cena: 4,90 zł Gdzie kupić: sklep.dajar.pl(...)zaoszczędzimy czas, a burgery będą ładne i równe. Prasa przyda się także w codziennym gotowaniu, zwłaszcza fanom burgerów. Cena: 11,90 zł Gdzie kupić: www.garneczki.pl Ruszt do grillowania ryb BROIL KING Obowiązkowy przyrząd grillowy dla jaroszy. Pra36 proc. Polaków lubi grillowane ryby. Pięciopozycyjna, odczepiana rączka zapewni komfort w czasie przygotowania ryb. Rusz można swobodnie obracać, a dzięki zaciskowi jedzenie
My Chcemy Jeść