pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kliknij po przepis. 25. Ryba w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 26. Sos tatarski - Kliknij po przepis. 27. Sos koperkowy - Kliknij po przepis. 28. Ostry sos - Kliknij po przepis. 29. Sos majonezowo czosnkowy - Kliknij po przepis. Jeszcze mam dla Was playlistę z 43 pomysłami na smaczne sałatki
W kuchni u MonikiNasza bałtycka ryba, może zachwycać nie tylko w daniu obiadowym. Świetnie sprawdzi się na śniadaniowym stole. Warto zaglądnąć do sklepu rybnego po wędzonego dorsza i czym
Kuchnia PROzdrowotnazawsze się z nas śmieje, bo On tam ryby w niej żadnej nie widzi. Cóż, całej nie ma prawa być, bo nie tylko półmiska, ale i stołu by zbrakło :) Ma jednak trochę racji...tuńczyk w puszce często bywa tak rozdrobniony, że naprawdę ciężko go dostrzec pod warstwą oleju. Do tej sałatki jednak taki pasuje, zatem polecam, bo jest znacznie tańszy
Gosia gotujeLubicie śledziki? Jak już wspominałam w moim domku jada się dużo śledzika, a zważając na porę roku gości ona u nas w różnej postaci. Dzisiaj zapraszam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNaszła mnie ochota na śledzia… to chyba w związku ze zmianami pogodowymi… No i pomyślałam, że czas najwyższy na prostą sałatkę śledziową. Prostą bo
UgotujmyTo.plsię złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 3 łyżki koperku
Ala piecze i gotujewystąpienia chorób serca i układu krwionośnego poprzez podnoszenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.Głównym źródłem występowania tł. nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem ryb oraz olej kokosowy. Tłuszcz, który można znaleźć w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczakach czy produktach mlecznych takich jak śmietana, masło to wszystko są tłuszcze nasycone, powinny stanowić(...)możemy je znaleźć w smażonych, pieczonych, przetworzonych potrawach, ciastkach i cukierkach itp. NA CO POWINNIŚMY ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY WYBORZE OLEJU?? Przede wszystkim do czego zamierzamy użyć oleju...1. do sałatek, do chleba czy tez makaronu generalnie do spożywania na zimno najlepsza będzie oliwa z oliwek extra virgin, ale również olej słonecznikowy.....Zarówno oliwa jak i olej słonecznikowy nie nadają się
NaKońcuJęzykazimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki
Poranek na słodkoPosiekać. Kostki mango i awokado wymieszać delikatnie z sałatką wraz z bałym sokiem z drugiej limonki Łososia oprószyć solą z obu stron. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy Kawałki łososia ułożyć na gorącym tłuszczu skórą do dołu i smażyć kilka chwil do czasu aż skórą stanie się chrupiąca a górna strona ryby przestanie być szklista. Pezewrócić każdy kawałek szybko
Sztuka gotowania w/g Samiryroku zastrzegłam, że będę akceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały(...)Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Śledzie z koperkiem ; blog Moje domowe kucharzenie Śledziowa sałatka z fasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami
Weekendy w domu i ogrodzieksiążki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta . Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka rodzajów ryby do wyboru, stąd przyrządzam mniejsze porcje poszcz. potraw. Sam przepis zwrócił moją uwagę głównie ze względu na prostotę jego wykonania oraz użycie powszechnie dostępnych składników . Przedświąteczne kulinarne przygotowania(...)tradycyjne, rodzinne dania. Główne skrzypce gra tu oczywiście śledź , jak również i jabłko . Do tego aromatyczna cebulka oraz pierzynka śmietanowo-majonezowa i potrawa gotowa! Składniki na 1 średnią miseczkę sałatki [zmniejszone o połowę w stosunku do oryginału] : 3 filety śledziowe typu matias 1 cebula - średnia 1 jabłko - małe, kwaśne i twarde 2/3 szkl. mleka 3,2% [150ml] 1/3 szkl. kwaśnej
Grunt to przepis!Talarki – zapiekane ziemniaczki Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby
Blog z Apetytemdymienia. Lepiej stosować ją na zimno - do sałatek, polania pieczonych warzyw, do past kanapkowych, do bruschetty. ➤ Jak prawidłowo smażyć na oliwie? Kupuj oliwę extra vergine najwyższej jakości, pakowaną w butelkę z ciemnego szkła. Chroń ją przed światłem i tlenem, które niszczą polifenole. Oliwa powinna być dobrze rozgrzana zanim na patelni umieścisz rybę czy warzywa. Dzięki temu potrawa wchłonie mniej
Chilli Czosnek i Oliwapodczas smażenia kolejnych kawałków ryby. Poza tym ryba w tym czasie nie będzie wysychać. Jeśli mamy wolne miejsce w piekarniku, można garnek przechować dodatkowo właśnie w piecu w temp. do 170 stopni C. To jednak warto robić, gdy smaży się naprawdę hurtowe ilości karpia . W czasie Wigilii smażonego karpia jadamy z sałatką jarzynową lub sałatką z pieczarek i pora
Weekendy w domu i ogrodzienasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w : nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia sałatek czy kanapek używam oleju lnianego i pestek
Kuchnia EllieGrillowana ryba i świeże sezonowe warzywa kojarzą mi się z leniwymi, letnimi wieczorami. Pewnie dlatego nawet jeżeli wieczór nie należy do szczególnie leniwych lubię przyrządzać tego typu dania. Oprócz klasycznego grillowanego łososia, od czasu do czasu stawiam na tuńczyka. Tym razem za dodatek posłużyła wariacja sałatki nicejskiej - przygotowałam ją na bazie sałaty i fasolki szparagowej a całość podałam z dodatkiem
Milion SmakówWigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek. Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie. Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Ja najbardziej lubię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchili. Do tego salsa z mango, która idealnie się z kotlecikami komponuje. Połączenie słodkiego owocu, ostrej czerwonej cebuli i papryczki chili bardzo lubię. Z podobnych składników przygotowałam kiedyś sałatkę; przepis o tutaj- KLIK . Porcja dla 2-3 osób: około 350-400 g fileta z miruny 1/3 szkl. kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 średnie jajko 1 łyżka mielonych orzechów laskowych(...)chilli olej rzepakowy do smażenia Salsa: 2 owoce mango 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli 1 limonka kilka listków kolendry lub pietruszki do dekoracji sól, pieprz do smaku Rybę opłukujemy z glazury letnią wodą. Odstawiamy do rozmrożenia. Osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze porcje (jeśli mamy jeden płat, wystarczy przekroić na pół). Sprawdzamy czy nie ma ewentualnych
Smaki Na Talerzublendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki tartej, całość ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną cebulkę z czosnkiem i całe jajko. Całość doprawiamy i mieszamy widelcem(...)patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu
Karo in the Kitchendniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita. Śledzie doskonale smakują podane na kromce żytniego chleba wraz z cebulką i marchewką, z którymi się marynowały oraz świeżym koperkiem. Poniżej linki do innych moich przepisów na śledzie: Najlepsze śledzie z cebulą , Śledzie z czosnkiem , Śledzie w miodzie, Hekele. Sałatka śledziowa, Sałatka śledziowa z burakami, Śledzie z cebulą
Codziennik Kuchennypłynnego miodu 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i słonecznikiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb
Czerwień i błękitŚwięta: niekończący się temat ;) Uwielbiam wracać do starych, polskich przepisów, ale uwielbiam je również unowocześniać lub po prostu modyfikować do woli. Tym razem w obieg poszła
Życie zaczyna się w kuchnirównież dań z ryb. składniki dla czterech osób 1 biała rzodkiew 5-6 marchewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania Rzodkiew, oraz marchewki myjemy, obieramy a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Całość wkładamy do misy , dodajemy jogurt, majonez, sól oraz pieprz. Sałatkę odstawiamy
Miód i pieprzNabyliśmy drogą kupna małże, jakieś ryby, które polecił Stefano (niestety nie udało się nam ustalić jej nazwy) oraz kalmary. Małże i rybkę przygotował nam osobiście Stefano. Przepis zamieszczę w kolejnych postach. Oto przysmaki, które udało się nam spróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :) Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki
Łycha smakówstole obowiązkowo ryby = a jak ryby to obowiązkowo śledzie na różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie. Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię