sałatka z rybą - 2839 przepisów (strona:100/190)

Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 136

nudnym i mdłym w smaku jak niektóre potrawki z ryb i warzyw polecane w lekkostrawnych dietach. Gwiazdą mojej potrawy jest koper włoski, inaczej fenkuł, przepyszne warzywo o lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie wykorzystuję go w kuchni. Robię z niego  sałatkę z dodatkiem pomarańczy , surówkę z marchewką albo też duszę na oliwie i podaję(...)znacie, gotujecie z fenkułem? Mam nadzieję, że tym prostym przepisem zachęcę Was do zaproszenia kopru włoskiego do Waszej kuchni. * Przepis na pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby znajdziecie także w najnowszym, zimowym wydaniu  Magazynu Green Canoe Style . Jeżeli jeszcze nie widzieliście najnowszego numeru, który ukazał się tuż przed świętami, to zajrzyjcie do niego koniecznie

Chilli Czosnek i Oliwa
TAGLIATELLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I PIECZONYMI POMIDORAMI 237

Uwielbiam wędzonego łososia – zarówno na grzanki, do sałatek, jak i jako dodatek do makaronu. To właśnie w połączeniu z makaronem i pieczonymi pomidorami tworzy fantastyczne

Ostra na Słodko
Świąteczna sałatka śledziowa z porem 1002

Czy u Was obowiązkową pozycją w świątecznym menu jest śledzik? U nas nie ma takiej tradycji, jednak tą sałatkę lubię najbardziej i właśnie w okresie świątecznym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z tuńczykiem, grillowaną rzodkiewką i cytrynowym dressingiem 108

    Latem jest jakoś tak, że nie ma się ochoty na jedzenia ciężkich rzeczy. Wtedy najlepszym posiłkiem są lekkie sałatki, zupy i chłodniki. A oto

Mango Papaja
Surówka z kiszonej kapusty 100

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Ta prosta surówka najlepiej pasuje do dań ze smażoną lub pieczoną rybą w roli głównej. Dzięki kapuście surówka jest kwaskowa

My Blueberry Corner
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 230

A czwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł

BaRepas
MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA 131

MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA Ryba pieczona na grillu, lekkostrawna i smakowita. Marynowana w sporej ilości tymianku, rozmarynu i oregano. Obficie posypana świeżą, aromatyczną zieleniną. Idealna na przyjęcie na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. Świetnie smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem i sałatką z mieszanych warzyw. Polecam! Czas przygotowania : około 35 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 4 średnie, wypatroszone makrele(...)czerwonego wina, musztardy, rozgniecionych ziarenek pieprzu, połowy suszonych ziół (rozmarynu, oregano i tymianku), doprawiamy odrobiną soli i mieszamy. Krok 3. Do każdej makreli wkładamy po 1 listku laurowym, ryby układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 10 minut. Krok 4. Ryby dokładnie odsączamy z marynaty, smarujemy olejem i pieczemy na grillu 5 do 8 minut z każdej

Moja Książka Kucharska
Łosoś z cytryną na puree z brokuła i ziemniaków. 140

obiadową "Łosoś cytrynowy"  na puree z brokułów i ziemniaków, podany z sałatką z kolorowych pomidorów i sosem koperkowym.  Smaczny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Jakiś taki blady mi się zrobił podczas smażenia i tak się zastanawiam czy to za sprawą cytryny czy taka ryba mi się trafiła, mnie mniej nie zmieniło to jej wyśmienitego  smaku :) Polecam(...)gałązką pomidorków koktajlowych. Do łososia podałam sos jogurtowy. Jogurt naturalny łączymy z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą o pieprzem, szczyptą cukru do smaku. Na przystawkę zaserwowałam sałatką z mieszanki kolorowych pomidorów pokrojonych w ćwiartki z dreesingiem z oliwy z oliwek i koperku. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku

W kuchennej krainie
Pasta bezrybna 124

miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz tutaj

Blendman
Pasta bezrybna 155

miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz tutaj

Blendman
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 493

wtedy wstawić do lodówki i zużywać na bieżąco. Do czego można użyć kiszonych cytryn? do sałatek - jako składnik po posiekaniu lub wyciskając sok, do wszelkich dań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z makaronem w kształcie ziaren ryżu 456

Szybka w przygotowaniu, ukraszona kolorami sałatka, której bazą jest makaron w kształcie ziaren ryżu. Idealna na spotkania pod chmurką. Zamiast szynki można dodać wyrazisty w smaku ser żółty i podać do grillowanych mięs czy ryb. Składniki: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu 1 niewielka czerwona papryka 2/3 puszki kukurydzy 150 g szynki konserwowej 2/3 pora (jasnej części) 3-4 korniszony

Czerwień i błękit
Pieczony pstrąg tęczowy. 226

Pieczony pstrąg tęczowy i frytki! Pomysł jak obniżyć kaloryczność popularnego dania. Zamiast smażyć - piecz! Pieczona ryba smakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy(...)Polecam! SAŁATKA Z ROSZPONKĄ DO OBIADU: - 3 garście umytej roszponki - 1 duży pomidor - 5 rzodkiewek - kilka czarnych oliwek dresing: oliwa z oliwek, sok z limonki, 1 łyżeczka miodu, sól PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY: - 1 szt. pstrąga tęczowego (lub filet) - 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka klarowanego masła, sól morska,  Z w/w składników robimy w kubeczku marynatę, zalewamy rybę. Wstawiamy

SMYKWKUCHNI
Targowy zawrót głowy... czyli sałatka! 174

jest ... sałatka! Trochę kaszy, warzyw, dressingu i gotowe :) Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej?  Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku, garść bobu, 5-6 pomidorków koktajlowych, 2 rzodkiewki, 40 g twarogu 1/2 natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, ząbek czosnku, olej rzepakowy - kilka łyżek ew. wędzona ryba, jajko, pierś(...)pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i pokrojone w pół talarki rzodkiewki, na wierzch rozkruszamy twaróg. Natkę, koperek, czosnek i olej rzepakowy miksujemy za pomocą blendera. Uzyskanym dressingiem polewamy sałatkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Plate of Joy
Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 209

dodać do ryby przygotowanej na parze podczas wychodzenia z diety. Wtedy będziemy się rozkoszować rybą po grecku w wersji light. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej

Kulinarne przygody Gatity