Dzisiaj coś dla wielbicieli sałatek. Bardzo prosta, lekka a zarazem sycąca sałatka z awokado, które ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych m.in. poprawia pracę mózgu, chroni serce, działa odmładzająco, wspomaga odchudzanie i pracę układu trawiennego, jest korzystne dla kobiet w ciąży a nawet chroni wzrok. Składniki: 150 g ogórka świeżego 120 g awokado 1 ząbek czosnku 10 g posiekanej natki pietruszki(...)kurczaka. Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs, ryb itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 368 g, 445 kcal, B 4,6 g, T 39 g, W 19 g. W 100 g: 121 kcal, B 1,25 g, T 11 g, W 5 g. Artykuł SAŁATKA Z AWOKADO I OGÓRKA (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy
Ola la LCHFŚledzie zaliczamy do tłustych ryb, 100 g dostarcza 160 kcal. Mają sporo potasu, kwasu omega-3 Spora ilość tłuszczu w śledziu to jego zaleta, aż
kgwjanczewouprawy, a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek(...)błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara. Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów, podobnie jak robili
Chilli Czosnek i OliwaDziś propozycja rybna, robi się ja ekspresowo. Podana z lekką sałatką... mniam! Składniki; 2 patroszone dorady, 4 ząbki czosnku garść pomidorków cherry, sól, pieprz, 2-3 łyzki octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok pół szkl. wody, mleko do namoczenia ryb, zielona pietruszka Przygotowanie; Doradę umyć a następnie zalać mlekiem na jakieś pół godziny
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowywać rybę. Nie zawsze mi się to udaje, ale ostatnio dostałam książkę "Ryby są super" z Kuchni Lidla i pomyślałam, że piątkowy obiad to doskonała okazja na wypróbowanie przepisu. Na pierwszy ogień poszedł dorsz w razowej panierce. W książce jest on podany z sałatką z brokułów i paprykową salsą, ale u mnie był w towarzystwie pieczonym ziemniaczków
Sto kolorów kuchniraczyłam się sandacza z czarnym ryżem (barwiony tuszem kałamarnicy) i sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka nie była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę na ryby ;)), za to ryżowi trochę brakowało - nie jestem w stanie powiedzieć czego, ale czegoś
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs.
Ekspansja smakuCzytaj więcej » Blog kulinarny, przepis,obiad,sałatka,zupa,dynia,mięso,wegetariańskie,ciasta,tort,babeczki,pizza,sos,spaghetti,
Ekspansja smakuSzybka, zdrowa i pożywna, czyli to co lubimy najbardziej:) Urozmaici każde danie z ziemniaków, ryżu, kasz, mięs czy ryb. Składniki: główka sałaty maślanej pęczek szczypioru 400
Zasmakuj KuchniCzerwona Porzeczka stale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaIdealna na tą porę roku surówka z kapusty kiszonej do obiadu. U nas dzisiaj była do panierowanej ryby i ziemniaków. Sprawdziła się idealnie , a dodatek oleju
Magiczne Życie Martypory używałam miąższu awokado jako smarowidła do kanapek, albo jako składnika sałatek, czyli z tego co się orientuję, tak jak większość z Was. Tymczasem owoc jest bardzo smaczny także na ciepło. Świetnie skomponuje się na przykład z makaronem, czy kaszą, w daniach z rybami, owocami morza, czy kurczakiem. Może być świetną podstawą do stworzenia fantastycznej przystawki, zapiekanej z tak dowolnymi
PichceniomaniaJest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut
Kuchnia Pokoleńsurowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony na części pierwsze. Do zjedzenia na ciepło
Karo in the Kitchen