sałatka z rybą - 2839 przepisów (strona:126/190)

Holiday Inn… Warsaw 103

Ziółkowski, którego poznałam na warsztatach dla blogerów z Josephem Seeletso. Tematem spotkania była kuchnia warszawska więc nie obyło się bez drobno siekanego tatara i śledziora (a dokładniej oryginalnie rosyjskiej sałatki ze śledziem pod pierzynką). Można też było spróbować czegoś z karty. Normalnie jeśli nie nocuje się w hotelu nie można zwiedzić wyższych pięter, bo żeby uruchomić windę, trzeba mieć specjalną(...)późna baru, na wtorkowe wieczory z muzyką klasyczną i do otwartej do otwieranej o 6.30 rano bezpretensjonalnej restauracji. Karta restauracji zawiera warszawskie akcenty, eleganckie dania typu kaszotto z rybą, ale też bezpretensjonalne klasyki typu burgery z dobrej polskiej wołowiny. Koniecznie muszę się tu jeszcze wybrać na wtorkowy wieczór muzyczny i na świąteczny brunch. Holiday Inn Warsaw City Centre www Twarda

Ugotowane pozamiatane
Sałaka śledziowa z buraczkami 131

święta Wigilia i Boże Narodzenie bez śledzia nie istnieją! I tak pewnie jest też w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny śledź(...)sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze  śledzi marynowanych , ale jeżeli nie macie takowych akurat pod ręką sałatkę możecie przygotować także na bazie zwykłych śledzi. Możecie wtedy dodać nieco więcej chrzanu lub soku z cytryny. Inspiracją do przygotowania tej sałatki były  warsztaty z Seko . Smacznych Świąt ! Sałatka śledziowa

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze dania ze śledzi 194

Niebawem Boże Narodzenie, a więc i moment, kiedy śledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka śledziowa ze śliwką 140

Śledź i wszelakie dania z jego składnikiem zazwyczaj kojarzą nam się ze śmietaną, majonezem bądź olejem czy oliwą dlatego dziś chciałam podzielić się z Wami moją

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z bobem i łososiem Graal 169

500 g bobu 1 puszka łososia Graal 1 cebula czerwona garść roszponki 1 pomidor sól pieprz pieprz ziołowy 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1

Gotowanie jest łatwe
Sałatka ze szparagami i tuńczykiem 139

nadając im orientalny smak. Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego smaku.  Liście musztardowca sprawdzają się również w połączeniu z białym serem albo mozzarellą. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 garści młodych liści szpinaku(...)Tuńczyka odcedzamy z oleju. W szklance mieszamy składniki sosu - jeśli chcecie możecie wykorzystać do niego olej z tuńczyka. W dużej misce układamy listki szpinaku i musztardowca. Na nim układamy rybę i jajka, wszystko polewamy sosem z oliwy. Przed podaniem dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Lawendowo- rozmarynowy pstrąg z jabłkowo- chrzanowym puree 166

jajko sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pstrągi natrzec solą z obu stron i ułożyć na papierze. Do brzuszka każdej ryby włożyć : gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, dwie cząstki (ósemki) cytryny, szczyptę lawendy ( soli lawendowej), sól i biały pieprz do smaku oraz łyżeczkę masełka.   Selera pokroić w kostkę i ugotować(...)blendować. Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w  temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut. Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego

DefinicjaSmaku
Wigilijne śledzie z suszoną śliwką i suszonym pomidorem 188

Kochani ,zbliża się powoli Boże Narodzenie. Czas, który spędzimy głównie z najbliższymi,  przy stole. Dziś podaję Wam przepis z cyklu "Śledzie na Wigilię" : "Jedna z

Z Kuchni Do Kuchni
Pomidorki koktajlowe nadziewane 1138

Co przygotować do jedzenia dla gości na imprezę sylwestrową albo inną domówkę? Swoją drogą to kiedyś mówiło prywatka a nie domówka i to drugie jakoś ciągle

Smaczna Pyza
Mintaj w panierce z płatków żytnich. 138

Składniki: 2 filety z mintaja płatki żytnie 1 jajko sól, pieprz, papryka mielona, tymianek, czosnek granulowany Filety solimy, pieprzymy i posypujemy papryką z obu stron. Jajko

Moje-pitraszenie
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 185

Wiem, wiem. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już dawno za nami. Mimo to, że na horyzoncie nowe venty i kulinarne imprezy, nie pozostanie Festiwal bez echa. Tych

W kuchni Karmel-itki
Tatar ze śledzia 178

Kilka dni temu otrzymałam od firmy SEKO paczkę z ich produktami. Znalazły się w niej filety śledziowe z suszonymi ziołami, koreczki kaszubskie i filety w oleju

Smakołyki Asi
Sałatka śledziowa 303

Mija bardzo intensywny dla mnie tydzień, podczas którego poznałam kilka nowych potraw o charakterystycznych smakach. Może wkrótce uda mi się je odtworzyć w kuchni i zamieścić

Weekendy w domu i ogrodzie
C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 153

żaroodpornym – piec  20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uformować  kotlety, obtoczyć je w mące(...)szybko się nie rumieniły i nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć). Kotlety podawać gorące, z sosem kaparowym i ulubioną sałatką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wigilijna wieczerza. 103

Witam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już(...)Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz

Kuchnia Beaty