sałatka z rybą - 2839 przepisów (strona:129/190)

Fińskie wigilijne smakołyki 162

Przepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 137

wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny.Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom instruktażowym, które znalazłam w wyszukiwarce internetowej. Pozostałe po filetowaniu "resztki" czyli głowę, ogon i szkielet wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu(...)Przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Wstawiamy karpia do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy i przekładamy karpia do naczynia, w którym będzie podawany. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, to wlewamy go na patelnię i podgrzewamy, aż zredukuje

Smakowity Blog Kulinarny
Organizujesz Sylwestra? Pamiętaj o dobrym jedzeniu! 437

albo zamówić catering… Jakie jedzenie na Sylwestra można przygotować samodzielnie? Szybkie do zrobienia, atrakcyjnie wyglądające i możliwe do estetycznego zjedzenia przez gości na stojąco. Wszystkie powyższe warunki spełnia większość sałatek i różnego rodzaju zakąsek. Minipizze, minitortille i inne popularne dania fast food w wersji mini, dipy wraz z odpowiednimi warzywami lub owocami, nachosy, wszelkie tapas, tosty z dodatkami, cake(...)Można błyskawicznie wyczarować z nich fantastyczne przekąski, robiąc w parę chwil pieczone pierożki, lub zawijając w nie to, co akurat ma się pod ręką w lodówce: parówki, warzywa, kawałeczki ryby czy ser.   A może catering na imprezę sylwestrową? Dlaczego nie? Badania pokazują, że nadal zdecydowana większość Polaków bawi się we własnym gronie, na tzw. domówkach, ale coraz częściej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tapas z anchois 200

się powodzeniem. Problemem jest chyba jego smak. Dlaczego? Ryba jest tłusta, a do tego mocno zasolona. W domach nad Wisłą objadamy się raczej świeżymi rybami – smażonymi. Lubimy też ryby w zalewach lub wędzone. Nie doceniamy anchois. W anchois znajdziemy witaminę A , która wzmacnia nasz układ odpornościowy, poprawia widzenie oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Witamina PP przyspiesza przemianę materii(...)tego typu przetworu. Zabieramy się za tapas z anchois – przepis, który przekona was do słonej rybu. Polecam także moje inne przepisy rybne – kanapka z tuńczykiem , a także sałatka śledziowa z granatem . Zobacz mój film z przygotowania tapas Składniki – Tapas z anchois 80-100 g anchois – tutaj je znajdziecie 1 cebula czerwona pół bagietki 2 łyżki masła

Kuchennyviral.pl
Produkty marki Seitenbacher. 125

firmowej olejarni. Imbir i pieprz nadają pikantności, a kolendra i trawa cytrynowa orzeźwiającej nuty. Orientalny smak wzmacnia również olejek cytrynowy. Idealny do dań mięsnych z woka, orientalnych sałatek jak i innych potraw warzywnych. 13) Olej i sól z przyprawami włoskimi (zestaw w cenie promocyjnej) Olej z włoskimi ziołami to olej słonecznikowy tłoczony na zimno, jednak nadający się do smażenia(...)roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące. Uwierzcie, że zapach jest bardzo ważny - dwa razy natrafiłam na nerkowce, które cuchnęły... rybą! 15) Pestki dyni ciemnozielone - bardziej wartościowe od jasnozielonych, ponieważ zawierają więcej chlorofilu, pomagającego pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu. Ponadto przyczynia się on do usuwania szkodliwych bakterii

Poranek na słodko
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 199

Sięga łapką ponad stół, chociaż wzrostem jeszcze do jego wysokości jej daleko. Zlokalizowała kotlecika, chwyciła i ze śmiechem biegiem pędzi do swego pokoju, by unikając wzroku

W kuchni Karmel-itki
“Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja 119

czarny, mirabelki czy mniszek i więcej surowych produktów niż np. w kuchni francuskiej. Skandynawowie starają się używać ekologicznych, sezonowych składników. Żeby gotować etycznie ograniczają marnowanie żywności i kupowanie ryb z gatunków zagrożonych wyginięciem, ale mają za to sporo rodzimych owoców morza jak ikra taszy czy raczyńce. Gdzie tylko jest to możliwe używa się lokalnych składników. Po co im oliwa(...)zdrowe jedzenie.   Co bym ugotowała z tej książki? Bardzo podobają historie opisujące pochodzenie tradycyjnych duńskich dań, ale wydają mi się one nieco zbyt ciężkie. Dobrze wygląda za to sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie

Ugotowane pozamiatane
Ośmiornica pieczona w folii 258

Ośmiornica to taki delikates, który trudno jest podać tak,by wyglądał ładnie i elegancko na talerzu. To jednak nie jest istotne, bo dla konesera osmiornicy nie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron bavette z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami cherry 155

Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie książka "Włoskie dania makaronowe" Gino D'Acampo. Mam ją w domu od dawna, ale jakoś nie mogłam się do

Kulinarne Inspiracje
Bo idą już święta... Musztardowe śledzie na bogato. 221

Idą, idą, ale coś takie w tym roku szare.A gdzie śnieg? Oby spadł do Wigilii.Nie wyobrażam sobie braku białego puchu,lekkich mokrych płatków, przylepiających się do

W kuchni Karmel-itki
Tarte Buraczki 153

Buraczki Buraczki mogę jeść pod każdą postacią, przyprawione i ugotowane bez przypraw... Robione u mnie dość często i w dużych ilościach Składniki: (duża miska) ok 1

W Moim Magicznym Domu
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 184

mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też dodać do mąki wody. Mieszając powstanie gęste ciasto. Obtoczyłam w nim płaty śledziowe. i smażyłam  aż ryba się upiekła i zbrązowiała. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.  Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko w mące. Śledź jest wtedy twardszy. Ciasto oddziela się i "pływa(...)włożyłam śledzie do słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny  aby "przeszły" przyprawami. Smacznego! Zapraszam na inne śledziki: śledzie po kaszubsku sałatka śledziowa z jabłkiem sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami    śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie musztardowo śmietanowym

potrawyregionalne
Tu Burger - opinia 149

dość nijakim lokalu Pasta Prima (byliśmy tam na kilka tygodni przed ostatecznym zamknięciem, ale postanowiłam nie publikować opinii). W karcie znajdziemy głównie burgery, do tego kilka dodatków i sałatki. Za to burgery mają w dwóch rozmiarach: regular i XXL. Lokal jest malutki, mieszczą się w nim zaledwie trzy stoliki, więc podejrzewam, że raczej będą chcieli postawić na dowóz. Klienci mogą(...)zamówienia otrzymaliśmy dwie puszki Pepsi - taka promocja do pierwszych 240 zamówień. Istnieje też możliwość zamiany wołowiny na grillowanego kurczaka, ale już np. nie ma opcji z rybą. Szkoda też, że nie ma żadnej wersji wegetariańskiej.  Jalapeño Burger Honolulu Burger Pomiędzy rozmiarami burgerów jest widoczna różnica, więc tu nie można im nic zarzucić. Do tego muszę dodać, że moja

Pasja Smaku
Surówka z młodej kapusty kiszonej 115

Długo chodziła za mną młoda kapusta kiszona. W sumie miałam na nią taką chętkę, że nie czekałam na przerobienie jej na surówkę i wcinałam kapustę samą

Mieszam w Garnku
Śledzie z musztardą i olejem rydzowym (ziołowo-korzenne) 176

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Znacie olej rydzowy (tzw. olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy)? Kiedyś był dość popularny

Di gotuje
PIECZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 120

Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu-a zarazem smaczne i lekkie. Łososia skropiłam cytryną,posypałam pieprzem cytrynowym, solą i polałam oliwą z oliwek. Odstawiłam do lodówki

potrawyregionalne