sałatka z rybą - 2839 przepisów (strona:127/190)

Sałatka z wędzonym łososiem 381

obiad zrobiłem penne z pesto. Pomyślałem, że fajnie by było gdy by na stole znalazła się jeszcze jakaś sałatka . Otwarłem więc lodówkę, by zobaczyć z czego mogę wykonać ową sałatkę. Powstała z tego co znajduje się zawsze w mojej lodówce.Składniki: Sałata lodowa Pomidorki koktajlowe Łosoś wędzony opakowanie 200 g Jogurt naturalny Majonez Szczypiorek 3 jajka Sól pieprz PrzygotowanieSałatę obieramy(...)połączenia jogurtu naturalnego i majonezu, ja używam w równej ilości obydwóch składników. Jeżeli chcecie bardziej light użyjcie więcej jogurtu. Dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawiamy (nie solimy dużo, gdyż ryba jest już słonawa). Całość dokładnie mieszamy.SmacznegoPS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie

cookpl
Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym 152

Rzodkiew japońska/daikon (jap. 大根 Raphanus sativus longipinnatus), to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin (C, PP oraz witaminy z grupy B), soli

mojewypiekiinietylko
Pasta jajeczna z makrelą 123

Dziś na blogu kolejny przepis wielkanocny, więc oczywiście musi być z jajkami  w roli głównej, ale tym razem postanowiłam je przygotować trochę inaczej, niż tak

Kulinarne przygody Gatity
Miruna z piekarnika 209

sól morska w młynku dodatkowo 2 arkusze folii aluminiowej (sreberka) do zawinięcia Sposób przygotowania: Zamrożone ryby układamy na środku folii, skórą do spodu. Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu(...)strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką.   Jeśli mamy świeżą rybkę, to czas pieczenia zdecydowanie się skróci.  Spokojnie wystarczy 15-18 minut

Kuchnia w czekoladzie
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 155

Integracja blogerów kulinarnych z Wielkopolski pełną parą!W sobotę, tj. 1. września, reprezentacyjna ekipa spotkała się w KontenerArtnad Wartą w Poznaniu.Pomimo wątpliwości, co do pogody, mieliśmy

W kuchni Karmel-itki
Śledzie z ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulką w śmietanie 132

ochotę na taką rybę zawsze wybieram ją w tej postaci. Słodki akcent jabłka, ostra cebulka i lekko kwaśne ogórki to smaki, które świetnie komponują się z tą marynowaną rybą. Myślę, że i u Was pojawi się śledź na wigilijnym stole, u mnie na pewno w kilku postaciach. Składniki (na 3-4 porcje): 250 gram śledzi Matias w zalewie octowej(...)cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze śmietaną, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Gotowe śledzie wstawiamy na noc do lodówki, by smaki się przegryzły. Wtedy sałatka smakuje najlepiej. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Wiosna w Jung & Lecker 86

bardzo pijalne. Silvaner trocken 2013 z winnicy Wengerter. Przyjemnie pikantne, lekkie aromaty ziołowe zarówno w nosie jak i ustach. Charakterne z lekkim pazurem. Schłodzone do picia solo lub z sałatkami i szparagami. Riesling Pettenthal trocken 2013 z winnicy Domtalhof Eimermann Niska stonowana kwasowość, pięknie zrównoważone. Dominują aromaty cytrusowe. Finisz łagodny, pikantny. Idealne na ciepłe wieczory. Orzeźwiające i bardzo przyjemne. Riesling(...)Pić do sałat oraz szparagów. Weißburgunder Bischofsberg Spatlese trocken 2012 z winnicy Wengerter. W nosie i w ustach wyczuwalne aromaty gruszki, jabłka, pigwy. Poważniejsze lekko oleiste wino. Do grillowanych ryb, białych mięs w zawiesistych sosach. Riesling Kabinett 2012 z winnicy Melsheimer W nosie wyczuwalne delikatne nuty naftowe oraz papaja, mango i jabłko. Usta powściągliwe. Bardzo delikatnie słodkie. Pić samo

królestwo garów
Sałatka z wędzonym dorszem i makaronem 154

150 - 200 g wędzonego dorsza 200 g makaronu (w kształcie ryżu) pół czerwonej papryki 3/4 puszki groszku zielonego 1 cebula 4-5 łyżek majonezu natka pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Jak zrobić sos czosnkowy bez laktozy? 480

Sos czosnkowy znajduje się chyba w każdej kuchni. Można go kupić choć wtedy jesteśmy narażeni na spożycie wielu konserwantów i emulgatorów, które nie są zbyt zdrowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 186

Bardzo często szukamy inspiracji na przygotowanie pysznej sałatki do potraw z grilla. Jedną z naszych ulubionych sałatek była i cały czas jest sałatka ziemniaczana – idealnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 148

mają problemów z wrzodami żołądka i mogą jeść surowe owoce. PLAN DIETY : Pierwszy dzień - jemy tak, aby przygotować swój organizm na następny dzień. To znaczy - nie jemy mięsa, drobiu, ryb i wędlin oraz cukru (słodycze, w tym drożdżówki i czekoladki). Nie pijemy mleka, czarnej herbaty i kawy. Dozwolony jest chudy jogurt lub kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał i pieczywo(...)zaczynamy od szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny na czczo. 20 - 30 minut przed śniadaniem. Trzeciego dnia jemy lekkie posiłki - pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, sałatka wielowarzywna polana oliwą, duszone klopsiki drobiowe w warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych

Posadzone i zjedzone
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 154

wiadomo, że do niego się wraca na końcu. Lecimy prosto do pierwszych przepisów. A tam m.in. krem z groszku i szparagi z jajkiem sadzonym. Hello? Lekka konsternacja. Kartkujemy dalej. Sałatka grecka i śledzie w oleju. Milczące spojrzenia, jednemu drga brew, drugi już się nudzi. Jeszcze kartka. I jest. Uff. Mamy to, czego chcieliśmy. Ba, nawet to, co nie przyszło(...)Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie – jest syrop z kaszy gryczanej i miodu. Czujemy się spełnieni. I żeby nie przypodobać za bardzo polskiej władzy, wyciągamy z piwnicy rowery. Tak dla równowagi

GRUBY WAŁEK
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 212

wiadomo, że do niego się wraca na końcu. Lecimy prosto do pierwszych przepisów. A tam m.in. krem z groszku i szparagi z jajkiem sadzonym. Hello? Lekka konsternacja. Kartkujemy dalej. Sałatka grecka i śledzie w oleju. Milczące spojrzenia, jednemu drga brew, drugi już się nudzi. Jeszcze kartka. I jest. Uff. Mamy to, czego chcieliśmy. Ba, nawet to, co nie przyszło(...)Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie – jest syrop z kaszy gryczanej i miodu. Czujemy się spełnieni. I żeby nie przypodobać za bardzo polskiej władzy, wyciągamy z piwnicy rowery. Tak dla równowagi

GRUBY WAŁEK
Tarta z łososiem na szpinaku 128

Łosoś to zdecydowany mój nr 1 wśród ryb. Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany... niebo w gębie. Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku. Składniki: płat ciasta francuskiego ok 250g wędzonego łososia ok 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto wykładamy(...)kroimy w drobną kostkę i pod koniec duszenia dodajemy do szpinaku.  Dusimy jeszcze ok 2 minut. Szpinak wykładamy na ciasto. Łososia kroimy drobno (lub kupujemy już podrobiony na sałatkę) i wykładamy na szpinak. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30 minut. Smacznego

ChilliJemy
Kotlety mielone z łososia 139

dlatego warto robiąc mielone dodać białej, chudej ryby jak np. gładzicę czy inne ryby flądrowate. Kotlety z łososia Składniki: 10 kotletów 600 g fileta łososia 400 g białej ryby 1 jajko 2 łyżki drobno pokrojonych kaparów 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos chrzanowo koperkowy 200 ml majonezu domowej roboty(...)rozgrzanym tłuszczu. Smaż kolety w dosyć wysokiej temperaturze przez około 3 minuty po każdej stronie. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Podaj kotlety rybne z ziemniacznym puree, zieloną sałatka, u mnie jarmuż i sosem

codojedzenia