skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią kawałek śledzia. 5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków 1 spory fenkuł oliwa z oliwek(...)gruszki 1 szklanka orzechów włoskich olej z orzechów włoskich 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu ocet winny biały sól do smaku 1 opakowanie rukoli Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym. Rukolę myjemy i wykładamy na talerz. Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie
SMYKWKUCHNImiękkością i mlecznym posmakiem rozpływającym się w ustach. Najbardziej cenioną odmianą mozzarella di bufala są produkty pochodzące z rejonu Campania. http://www.dietasrodziemnomorska.com.pl/pl/article/mozzarella-di-bufala-74.html Mozzarella nadaję się do sałatek (np. Caprese), szynki parmeńskiej, pomidorów i ziół. Zazwyczaj występuje w postaci obłych, pokrytych serwatką kulek. Może przybierać również kształty małych kuleczek, wałków, wiórków lub warkoczyków. Ser mozzarella(...)łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki soli pieprz Spód tarty: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 2 opakowania mozzarelli (2 kulki) 2 pomidory pieprz, sól do smaku listki bazylii lub rukoli masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Pomidory z puszki przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aby spora część wody odparowała. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany
Moja Mama Gotujesmaku czyli kakao, kawa, wanilia Byłam bardzo ciekawa niektórych składników przystawki i deseru. Miałam przyjemność rozmawiać z szefem kuchni, panem Patrykiem Żołnowskim, który z chęcią odpowiedział na moje pytania. Sałatka podana była z lodami, a dokładniej sorbetem z fioletowej marchewki, natomiast na deser składały się: sos toffi z dodatkiem likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią(...)szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser Biszkopcik z musem mango, białą czekoladą i pudrem miętowym Garden (ul. Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana
Qlinarnie i Qlinarniepodniesie pokrywkę i zamiesza coś tam w garze, no bo przecież sprawdzić trzeba co na obiad będzie. Nie chodzi mi też o dziecko, które pomoże Wam pokroić warzywa na sałatkę, ani o kota (czy psa) który posprząta wszystko co spadnie na podłogę ;) Liczą się sprzęty. Chciałam się z Wami podzielić moją opinią o patelni granitowej , którą posiadam dzięki uprzejmości(...)Zadanie konkursowe, polegać będzie na podaniu przepisu, na danie z makaronem, które chcieli byście przygotować na takiej patelni. Oprócz makaronu oczywiście, składnikiem który musi znaleźć się w potrawie jest: RUKOLA. Wasze pomysły, wpisujcie w komentarzach pod tym postem. Będzie mi miło, jeśli dodatkowo zrobicie zdjęcie potrawy i wyślecie na adres kasiaczapran@gmail.com Wszystkie nadesłane zdjęcia znajdą się w specjalnym konkursowym albumie
Kuchnia w opałachBoczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru(...)dodatkiem, bez którego też można się obejść, jest oliwa cytrynowa. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na pizzę znajdujące się na blogu: Pizza z salami i rukolą Biała pizza z mozzarellą i rukolą Pizza z owocami morza i szparagami Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą Wydrukuj przepis The post Pizza z boczniakami i mozarellą appeared first
mojewypiekiinietylkoNa pewno każdy z was słyszał kiedyś o afrodyzjakach. Nie wiem jednak, czy zdajecie sobie sprawę, że wiele popularnych składników spożywczych nosi w sobie ich magiczną
Jem więc JestemNo to jedziemy? Robi się co raz to bardziej gorąco..a zapowiadają, że ma być tropikalnie. No to my sobie pojedziemy tam gdzie jeszcze bardziej gorąco
Z Kuchni Do Kuchniwyciąć z plastrów koła o średnicy około 5 cm. Z sera wyciąć kuleczki Ugotowanego łososia ułożyć na talerzu, na nim zwinięty w rulon plaster ananasa, kulkę sera i listek rukoli. Do trio łososia podane zostały trzy wina: Riesling Quinterra, winnica Kuhling-Gillot Riesling Kabinett Feinherb, winnica Rappenhof Riesling Spaetlese feinherb, winnica Kerpen Takie właśnie trio z łososia, przygotowaliśmy podczas warsztatów(...)podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga
królestwo garówwyciąć z plastrów koła o średnicy około 5 cm. Z sera wyciąć kuleczki Ugotowanego łososia ułożyć na talerzu, na nim zwinięty w rulon plaster ananasa, kulkę sera i listek rukoli. Do trio łososia podane zostały trzy wina: Riesling Quinterra, winnica Kuhling-Gillot Riesling Kabinett Feinherb, winnica Rappenhof Riesling Spaetlese feinherb, winnica Kerpen Takie właśnie trio z łososia, przygotowaliśmy podczas warsztatów(...)podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga
królestwo garówmisce delikatnie mieszamy odcedzone kawałki marynowanego kalafiora z pieczonym, dodajemy jabłka i rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką do warzyw zestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy(...)misce z fenkułem i kawałkami jabłka. Dodajemy sok z cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz z młynka, miód i delikatnie mieszamy. Na rybie układamy pure z selera i sałatkę a jej świeżość i soczystość doskonale rozkłada ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki
karmelowyżytniej typ 720, czyli mąki jaką dodaje się do zakwasu żytniego. Polecam Wam także: – włoska pizza na cienkim cieście – pizzę z salami – pizzę na tortilli – sałatka gyros – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami WŁOSKA NA ZAKWASIE Przygotowanie : 20 minut + 6-18 h wyrastania ciasta + przygotowanie zakwasu Ilość porcji(...)pozostawiając dość gruby rant na około pizzy. Cienki placek do pizzy posmaruj cieniutko sosem zostawiając rant dookoła, posyp tartą mozzarellą i połóż ulubione dodatki. Niektóre dodatki takie jak rukola, szynka parmeńska, bazylia czasem pomidorki kładziesz na pizzy dopiero po upieczeniu. Całość posyp odrobiną oregano i włóż do piekarnika zsuwając pizzę na gorącą blachę lub kamień (jak zrobisz to kilka razy
nietylkopasta.plbrokuły, jajka, cebulę, kukurydzę, czosnek i ser żółty. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy. Wstawiamy na lodówki na godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka(...)Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami. Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk) 10 - 12 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie rukoli 1 łyżka glazury balsamicznej (najlepiej cała butelka z wygodnym dozownikiem) kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo
My Chcemy JeśćDziś mam dla Was śliczną tartę, którą wypatrzyłam na okładce majowego wydania magazynu BBC Good Food . Kompozycja piękna dla oka, ale też niezwykle smaczna. Młode
Chilli Czosnek i Oliwaduży batat 80 g mąki orkiszowej sos pomidorowy 200 g pieczarek papryka cebula mała cukinia garść rukoli wegański parmezan (opcjonalnie) Batata wyszoruj, przekrój na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pomarańczową stroną do dołu. Upiecz do miękkości, a następnie przestudź. Wydrąż miąższ i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Ciasto nie powinno kleić(...)minut. Dodaj 2-3 łyżki wody, wymienione przyprawy – sól, pieprz, kurkumę. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec wymieszaj z koperkiem. Podawaj z chlebem żytnim. Drugie śniadanie: Sałatka z pieczonych batatów i ciecierzycy (porcja na dwa dni) [400 kcal/ W: 44 g/ B: 12,5 g/ T: 15,5 g] 200 g batata 24 g masła orzechowego
365 dni dookoła kuchnikoloru, a pomidory zmiękną. Jeśli tofucznica jest za sucha, dodaj łyżkę wody lub mleka roślinnego. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dwoma kromkami pieczywa. Drugie śniadanie: Sałatka z ciecierzycy i ogórka (porcja na dwa dni) [ 332kcal / W: 48 g / B: 11,5 g / T: 11,5 g] 200 g ciecierzycy duży, świeży ogórek duża, czerwona papryka, duży(...)Następnie w dużej misce połącz ciecierzycę z warzywami oraz posiekaną natką pietruszki i roszponką. W kubku wymieszaj oliwę, ocet winny, zioła włoskie oraz czosnek. Na koniec przed podaniem polej sałatkę dressingiem. Zjedz z kromką chleba żytniego. Obiad: Curry z burakiem (porcja na dwa dni) [636 kcal/ W: 96 g/ B: 17 g/ T: 22 g] Potrawa powinna być już gotowa
365 dni dookoła kuchni