zakupy, postanowiłam poszukać czegoś wędzonego na dzisiejszy posiłek i znalazłam sklepową nowość - wędzonego pstrąga tęczowego. Z połączenia smaków wyszło coś naprawdę pysznego. Składniki : dwie garści mieszanki mizuny, musztardowca i rukoli (może być jakakolwiek sałata) kilka liści bazylii (u mnie odmiana bordowa) 60 g wędzonego pstrąga pół melona 2 ogórki gruntowe jalapeno 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny szczypta(...)pstrąga, rozdrobnione chili. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny, a następnie posypać solą. I gotowe :) ----------- Podobne: Sałata z melonem i camembertem Owocowo-wytrawna sałatka z mango Sałata z makrelą i pomidorkami
Weekendy w domu i ogrodzieczęści piekarnika, ustawiamy zegar na 25 minut. Ostatnie 5 minut pieczemy z termoobiegiem. Chipsy staną się ultrachrupiące, a mięso w środku zostanie soczyste. Jak na szybki obiad przystało i sałatka będzie błyskawiczna. Przyznaję- jestem fanką gotowych mieszanek sałat. Szczególnie kiedy się spieszę albo lodówka świeci pustką. Umyte, rozdrobnione, gotowe do wsypania do miski. Wygodne. Nie wiem(...)szybko się psują. Taka mieszanka zdecydowanie ułatwia życie. W mieszance śródziemnomorskiej najczęściej znajdziecie delikatną endywię, strzępiastą sałatę fryzyjską, fioletowo-zieloną lollo rosso, czerwoną cykorię radicchio i orzechową wyrazistą rukolę. Sos ukręcamy łyżeczką w małej głębokiej misce- wlewamy sok z cytryny (ja lubię te butelkowane, 100% soku- mają takie m.in. Lidl oraz Piotr i Paweł) i rozpuszczamy w nim sól
Karo in the KitchenZastanowicie się co zabrać ze sobą do pracy na lunch? Coś smacznego, coś zdrowego, coś lekkiego i coś co się szybko robi? Jeśli tak to ta
SMYKWKUCHNIgrzeszną kolację. ZAJRZYJ PO INNE PYSZNE PRZEPISY: CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI TORTILLA DE PATATAS JEST: – Warta grzechu – Niebiańsko pyszna – Prosty skład(...)SKŁADNIKI: – Ziemniaki – 5/6 sztuk – Cebula biała – 1 sztuka – Jajka wiejskie – 5 sztuk – Sól do smaku – Oliwa z oliwek – około 100 ml Do podania: – Szynka Prosciutto di parma – 4 plasterki – Rukola – świeża garść – Zielone oliwki – Świeżo mielony pieprz PRZEPIS: 1. Na patelnię wlej oliwę i nastaw by się rozgrzewała. Oliwa ma być gorąca ale nie za bardzo. 2. Ziemniaki obierz, umyj
globuskulinarnySałatki z buraka à la caprese – sałatka z marynowanych buraczków, sera i pestek słonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu włoskiego lub ser feta prażone pestki dyni sól i pieprz do smaku natka pietruszki Jak przygotować Carpaccio z buraka? Upieczonego(...)tarce o ostrym ostrzu. Plasterki buraka układamy na talerzu, posypujemy serem pokrojonym w kostkę, prażonymi pestkami dyni, oraz natką pietruszki. Takie Carpaccio z buraka często podaję również ze świeżą rukolą, to jest idealne zestawienie smakowe. Smacznego! A poniżej możecie zobaczyć zdjęcie Carpaccio z buraka z turnusu Slim&Fit, oraz przykładową kartę menu z tego turnusu odchudzającego. The post Carpaccio
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania 5 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Kotlety 0,5 kg łopatki wieprzowej mielonej 0,5 cebuli drobno posiekanej 8 plastrów boczku wędzonego sól, pieprz Dodatki 2 garści rukoli 1 awokado 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać cebulę i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi). Z mięsa uformować(...)patelnię i smażyć po kilka minut z każdej strony aż do zrumienienia, pilnujący, aby kotlety doszły także w środku (można przykryć patelnię pokrywką w celu zatrzymania ciepła). Podawać z sałatką z rucoli i awokado. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 kotleta (bez dodatków): Wartość energetyczna: 498 kcal Tłuszcz: 44,6 g Węglowodany: 1,5 g w tym błonnik
Modern Cave Girlzrobić miseczki wykorzystałam tortille pełnoziarniste. Jest to ciekawy pomysł na podanie ulubionej sałatki lub np. w tym przypadku gulaszu meksykańskiego. Ciasto tortilli zachowuje swój kształt i nie nasiąka gulaszem dlatego nie musimy się obawiać, że nasze miseczki pękną lub się rozkruszą. Cała potrawa jest niskokaloryczna, pełna witamin, minerałów oraz dobrego dla naszego przewodu pokarmowego – błonnika. Składniki: 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis(...)tutaj) 400g piersi z indyka 2 duże cebule papryka czerwona puszka kukurydzy (250g) puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki cukru chilli, sól, pieprz garść rukoli do podania 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekana w piórka cebulę. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę indyka (najlepiej zamarynować indyka dzień wcześniej w chilli, soli
wysmienitysposób nie było zakochać się w tym smakołyku. Makaron z pesto – danie główne, różne makaronów wzory, smaki i kolory, z pięcioma rodzajami pesto połączone, kiełkami, kwiatami ozdobione. Mieliśmy rukolę, bazylię, zieloną pietruszkę, liście rzodkiewki, pomidory suszone do wykorzystania, przyprawy Appetita do doprawiania, pestki dyni, słonecznika, orzechy pini, włoskie, laskowe, kilka innych składników, trochę wyobraźni, smaków i wyjątkowe dania już(...)przygotować i tak jak mu wyobraźnia pozwoliła na talerzach zaprezentować. Sos na cukrze trzcinowym karmelizowanym z octem balsamicznym przygotowany, dodał smaku wyjątkowego, bardzo oryginalnego. Pani Ewa jeszcze sałatkę zero waste przygotowała, do których niewykorzystanych składników dodała. To była kompozycja smakowa, warzywno owocowa, orzeźwiająca, za każdym kęsem smakami zaskakująca. Napiszę krótko na zakończenie, to było cudowne, kulinarne wydarzenie. Dziękuję
Moniki Smakołykiposypane ziołami. Gdy pomidor zmięknie, zdejmujemy go na deskę, usuwamy skórkę. Wkładamy go do kubka i blendujemy z kilkoma listkami bazylii, solą, pieprzem i łyżką sosu Worchestershire. Sos do sałatki gotowy. Rybę oczyszczamy ze skórki i jak najdokładniej – z ości. Dzielimy na mniejsze fragmenty. Na dużym talerzu rozkładamy liście szpinaku. Zgrilowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na szpinaku(...)lunch dla dwóch dorosłych osób. Zielone warzywa bogate w antyoksydanty i błonnik, zdrowa morska ryba. Pyszne, kolorowe i lekkie jedzonko. SKŁADNIKI 1 średnia wędzona makrela garść młodego szpinaku lub rukoli 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia ½ pęczka szparagów 3 średnie cebule czosnkowe (lub inne) duży pomidor malinowy sól pieprz zioła dalmatyńskie lub mieszanka ziół śródziemnomorskich /włoskich/ oliwa z oliwek
Karo in the Kitchenserdecznie zachęcam! Będzie zdrowo, smacznie i nietuzinkowo! FIT LUNCH BOX! SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, AWOKADO, NEKTARYNKĄ I ... SKŁADNIKI NA 2 SZT LUNCH BOX: - 1/2 opakowania kaszy gryczanej - zioła prowansalskie - 1/2 średniej papryki czerwonej - 2 pomidorki żółte - 1/2 awokado - 1 nektarynka - 3 łyżki borówek amerykańskich - kiełki lucerny - 2 garście rukoli - łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu płynnego, łyżeczka octu balsamicznego
SMYKWKUCHNIDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato(...)syte, ale nie zajmie wiele czasu i zachwyci nasze kubki smakowe. Jak zauważyliście bardzo lubię czarne oliwki, ale nie zawsze tak było. Od może dwóch lat posmakowała mi właśnie rukola i czarne oliwki, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnego życia! Plusem tej potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, tak więc można przygotować
Moja smaczna kuchniaDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato(...)syte, ale nie zajmie wiele czasu i zachwyci nasze kubki smakowe. Jak zauważyliście bardzo lubię czarne oliwki, ale nie zawsze tak było. Od może dwóch lat posmakowała mi właśnie rukola i czarne oliwki, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnego życia! Plusem tej potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, tak więc można przygotować
Moja smaczna kuchniaTuńczyk w oleju lub w sosie własnym to bardzo uniwersalna w zastosowaniu ryba. Można dodać ją do sałatki, do sosu do makaronu, do zapiekanki.... można by mnożyć warianty pysznych dań. Wiadomo że najprostsze dania często są najlepsze, najsmaczniejsze. Takim daniem jest frittata. W masie jajecznaj można zatopić zdrowe szparagi, aromatycznego tuńczyka i zioła które lubicie. I taką właśnie(...)wiosennych ziołach 4 duże jajka 1 łyżka oleju 1 puszka tuńczyka w oleju rzepakowym Princes 1 pęczek białych szparagów sól, pieprz cytrynowy i pieprz czarny do smaku rukola i kwiaty jadalne (np rukoli) do dekoracji garść ulubionych ziół(pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon...) Obierz szparagi, ugotuj je al'dente w wodzie z dodatkiem soli, cukru
Gotuj Sam!Zacznę od tego, że opcji tej sałatki może być sporo. Można do niej użyć młodych ziemniaków, starych, mrożonej fasolki lub tej świeżej, dobrze sprawdzą się różnego rodzaju zioła, inne rodzaje cebul – to co akurat macie pod ręką. Na początku miałam ambitny plan zrobienia jej ze świeżym groszkiem, ale akurat wyszedł z targu. Później chciałam ją zrobić z konserwowym(...)mojej czarodziejskiej szafie znalazłam fasolkę szparagową w puszce. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, jest super. Zróbcie z czym chcecie. Składniki: 10 młodych ziemniaków duża garść rukoli pół puszki fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Ziemniaki obieramy, większe kroimy
Kardamonovy