SKŁADNIKI 100 g rukoli 100 g kolorowych pomidorków 1 mały burak (kupuję gotowe ugotowane) 3 małe oscypki owcze 100 g szynki jamon curado PRZYGOTOWANIE: Rokolę i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekrój na pół. Buraka pokrój w małą kostkę. Oscypki pokrój w kostkę. Każdy plaster szynki pozawijaj w rulonik i przekrój na pół. Wymieszaj delikatnie składniki i polej sosem(...)SKŁADNIKI na sos do sałatki: 1 łyżka octu 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Miskę, w której będzie się ubijać sos, posmarować rozciętym ząbkiem czosnku. Wymieszać ubijaczką do piany ocet z solą i musztardą (po dodaniu oliwy sól się nie rozpuści). Cały czas mieszając, dodawać oliwę. Mieszać
ClauditteMissCookingBardzo lubimy sałatki na kolację...zielenina, do tego ser...tym razem mocny akcent...boczek :D Ale co tam...niech się coś na zimę odłoży. Mieliśmy kiedyś okazję skosztować świeżej opuncji o słodkawym, lekko kwaśnym smaku...pestki? A co tam, arbuz też ma :D Uwielbiamy takie połączenia...a sos <3 Boski <3 Składniki 4 figi kaktusowe (opuncji) 8 plastrów(...)boczku parzonego 2 szklanki listków rukoli 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka miodu sól pieprz ser pleśniowy Roqeufort 2 łyżki orzeszków pinii Przygotowanie Boczek usmażyłem , aż zrobił się chrupiący i rumiany. Orzeszki pinii zrumieniłem na suchej patelni. W międzyczasie przygotowałem sos: zmieszałem miód z octem, doprawiłem go pieprzem i solą
R'n'G KitchenNutritionInformation","servingSize":"4","calories":"65 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 kg dojrza\u0142ego arbuzabez sk\u00f3rki, sch\u0142odzonego","150 g sera feta Favita","1 owoc granatu","50 g rukoli","gar\u015b\u0107 p\u0142atk\u00f3w migda\u0142\u00f3w","kilka listk\u00f3w \u015bwie\u017cej mi\u0119ty","MIODOWY WINEGRET","50 ml oliwy z pierwszego t\u0142oczenia","1 \u0142y\u017ceczka musztardysto\u0142owej(...)u017cliwo\u015bci pozbawi\u0107 z czarnych pestek. Ser feta r\u00f3wnie\u017c pokroi\u0107 w kostk\u0119 lub pokruszy\u0107. Doda\u0107 czerwone nasiona granatu."},{"@type":"HowToStep","text":"Rukol\u0119 i mi\u0119te op\u0142uka\u0107 oraz osuszy\u0107 na r\u0119czniku lub \u015bciereczce. Doda\u0107 do misy ze sk\u0142adnikami sa\u0142atki."},{"@type":"HowToStep","text":"SOS WINEGRET"},{"@type":"HowToStep
ProstePesto.plsoku z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko(...)czarnego bzu, który równie dobrze możecie kupić w sklepie oraz suszone płatki chabrów bławatków, które można dodać do galaretek. Nasturcję (u nas jeszcze rośnie w ogródku) możesz zastąpić rukolą. Porcje: 4 Ozory cielęce 2 ozory cielęce Solanka: 120 g soli kuchennej 40 g cukru trzcinowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 trawa żubrowa 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków chili
SzczyptaSmaQodsłonie. Składniki: 800g fileta z dorsza 4 łyżeczki przyprawy do ryb i owoców morza Natur Vegeta 60g orzechów piniowych 20g świeżej natki z pietruszki 20g świeżego kopru 20g świeżej rukoli 50g bułka kajzerka 1 ząbek czosnku skórka z 1 limonki 2 łyżki soku z limonki 30g parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól 200g kuskus olej do wysmarowania naczynia(...)pomidory 1 mango 1 awokado skórka z 1 limonki sok z połowy limonki 1 pęczek kolendry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta sól pieprz Wykonanie: 1. Kolorowa salsa: Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Mango, awokado umyć, obrać i również pokroić w małą kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć
Szalona Kuchnia Ewelinyszparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego jak placki ziemniaczane. Wystarczy zetrzeć ziemniaki na dużych okach, odcisnąć wodę i dodać ulubione(...)piekarniku lub w grillu elektrycznym do chrupkości. Niestety ta opcja nie przypadła mi do gustu, gdyż nie chciało mi się trzeć ziemniaków. Pieczone placki ziemniaczane z kiełkami i sałatką Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone ziemniaki z sałatką i słodkim sosem chilli. Ziemniaki gotowane z warzywami i słodkim sosem chilli Jeżeli jesteś
wegujemyCzas by na naszych stołach zagościły sałatki. Dziś moja inspiracja na chrupiące boczniaki na kruchej i soczystej sałacie. Świetne połączenie sałaty i grzybów w aromacie oliwy truflowej oraz świeżo siekanej natki pietruszki. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 średnie boczniaki 5 pomidorków koktajlowych płatki z sera grana padano natka pietruszki(...)szklanki mleka bułka tarta mix sałat (dębowa, rzymska, rukola) oliwa truflowa PRZYGOTOWANIE: Boczniaki myjemy i osuszamy. Zanurzamy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Na talerzu układamy umyte i porwane sałaty. Dodajemy pokrojone pomidorki i wcześniej usmażone boczniaki. Wszystko polewamy oliwą truflową i posypujemy płatkami
kulinarnyJaPyszna sałatka Bardzo szybka propozycja na wyborną sałatkę z buraczkami czerwonymi. Inspirację zaczerpnęłam stąd: Kuchnia Bazyli Wystarczy rano wstać i ugotować lub upiec buraczki. Do wyboru, ja ugotowałam. Potem to już tylko wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami. Bardzo fajna propozycja drugiego śniadania lub kolacji. Moje proporcje to dla czterech osób ale przyznam się szczerze, że wszystko zjadałam sama(...)Składniki : 3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraczki czerwone 2 garście rukoli 2 serki pleśniowe typu camembert 3 łyżki pestek dyni lub orzecha włoskiego Sos: łyżeczka musztardy łyżka ostu balsamicznego szczypta soli 3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy) Ser i buraki kroimy w kostkę, rukolę myjemy wszystko
pieprzny smaczekzaraz po powrocie znad morza. Przywiozłam ze sobą najwspanialszego wędzonego na gorąco łososia. Sałatka miała być prosta i szybka w wykonaniu i niskokaloryczna! SKŁADNIKI: - 3 łyżki wędzonego łososia około 100-120 g - pomidor - zielona papryka (1/4 szt) - czerwona papryka (1/4 szt) - sól morska - pieprz - rukola duża garść - NA SOS: sok z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka wody
SMYKWKUCHNIPizza zrobiona przez mojego męża. Pyszna, aromatyczna w wersji niskokalorycznej. Widać różnorodność składników, ale bez ich przesytu ilościowego. Średniej wielkości pizza na cienkim cieście wystarczyła dla
Karola gotujeUff jak gorąco, prawie wcale nie chce się jeść. Wczoraj na kolację, zrobiliśmy sobie taką oto prostą i przepyszną sałatę. Do tego szklaneczka schłodzonego wina lub
Cytryna&Co.