każdą postacią. Kilka lat temu odkryłam wybitne walory smakowe pieczonego buraka i od tamtej pory przygotowuję go na wiele sposobów. Tym razem chce wam zaproponować sałatkę, która trafiła do mojego top 10 sałatek. Połączenie mięsa i pomarańczy a do tego musztardowy dresing spowoduje że będziecie w 7 niebie (oczywiście tylko tym kulinarnym ). Jeśli spodziewacie się gości, a chcecie ich oczarować(...)swoją kuchnią, to serdecznie ją polecam. Składniki 1 pierś z kurczaka 1 mozzarella 1 pieczony burak 1 pomarańcza Kilka pomidorków koktajlowych 2 garści roszponki (równie dobrze smakuje z rukolą) 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy szczypta soli i pieprzu Krok po Kroku 1 Umytego buraka w skórce zawijamy w folię aluminiową
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyCo potrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, 3 większe pomidory, 1 serek feta (200 g), 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 garść rukoli
Bułka z Chlebemwierzyć lub nie- jest to doprawdy pyszna sałatka. Banalnie prosta ale smaczna. I zdrowa. I idealna na lato. A teraz podgrzeję nieco atmosferę (już i tak mocno nagrzaną przez pogodę) mówiąc, że wrócę do Was z nowymi przepisami, mocno sezonowymi i bardzo ciekawymi. Także czekajcie. Najlepiej w niecierpliwości. Składniki: rukola morele szynka parmeńska suszone pomidory
Mango Papajadodatkiem do dań obiadowych i może być bazą sałatek. Można użyć tylko jednego rodzaju sałaty, jednak ciekawszy efekt smakowy i wizualny daje mix sałat. Wybierając sałaty zwracam uwagę, aby był chrupkie, miękkie, łagodne, ostre, różnokolorowe. Chrupiące liście - sałata rzymska, sałata lodowa, radicchio, cykoria, endywia, gorzki, orzechowy lub ostry smak liści: rukola, radicchio, cykoria, rukiew wodna, endywia, lollo rosso, łagodny
Codziennik KuchennyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: opakowanie rukoli, opakowanie pomidorków koktajlowych, opakowanie sera feta, średniej
JejKuchniakulinarnych Hestona Blumenthala i jego jadalny ogród. sałatka z rostbefem i konfitowanym żółtkiem pierogi z wolno gotowanego i skompresowanego selera z farszem grzybowym i pure z marchwi lody chałwowe z biszkoptem z syfonu i kawiorem z blue curacao, który powstawał przy udziale Tomka oraz carpaccio z łososia z prażoną rukolą i koszykiem z parmezanu Wracamy
Słodki KompromisOrzeźwienie. Słodycz. potrzebujemy: - pół melona - 1 kulkę mozarelli lub opakowanie małych kulek - opakowanie pomidorków koktajlowych - pestki słonecznika (prażone) - łyżka miodu - ocet balsamiczny - oliwa (świetnie smakuje
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: rukola pomidory koktajlowe serek bałkański papryka czerwona Sos 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Na półmisku ułożyć wszystkie składniki. W małym słoiczku wymieszać wszystkie składniki sosu, potrząsając nim. Polać składniki sałatki. Szybka i smaczna sałatka
O kuchni z uczuciemdomownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette. Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki i korniszony pokroić
Czerwień i błękitLekko, smacznie i zdrowo! Jednym słowem ZIELONO MI ;-) składniki: - garść ugotowanego i obranego bobu - garść rukoli - 1/2 papryki zielonej - 1 łyżka kaparów - łyżeczka soku z cytryny
SMYKWKUCHNIsałatka.Danie jak pisze jest wyjątkowe , zdrowe i sycace , i tu się z tym zgadzam :-) .Zapraszam. Składniki na 1-2 porcje 1 pierś kurczaka zagrodowego lub 1/3 piersi indyczej 2 szkl.listków jarmużu ( bez stwardniałych części ) szczypta gałki muszkatołowej 2-3 suszone pomidory z zalewy szczypta oregano lub ziół prowansalskich sól morska lub himalajska do smaku 1 ząbek czosnku rukola(...)Roladki o smażyć delikatnie na oleju kokosowym i wstawić na 10 minut do piekarnika.Wyciąvnąć wykałaczki i potnijcie mięso na kawałki.Gotowe danie skropić oliwą i podawać z ulubioną sałatka.Ja podałam z salatką z sałaty z sosem pomarańczowym winegret.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimało pracy, a najeść się można ;) Sos jogurtowy czosnkowo-bazyliowny zrobił dobrą robotę. Zwykle sosem polewam zawartość tortilli, tym razem wszystkie warzywa wymieszałam z sosem, tworząc przy okazji pyszną sałatkę (identyczną zrobiłam do obiadu drugiego dnia). Mięso marynowało się w kompozycji przypraw wymyśloną przez mojego syna. Od siebie dorzuciłam świeży tymianek. Obiad idealny, bo w sumie sam się robił(...)podwójna pierś z kurczaka listki z kilku gałązek świeżego tymianku sól (używam różowej soli himalajskej ) pieprz młotkowany z kolendrą mieszanka grill ziołowy kilka łyżek oleju 2 duże garście rukoli kilka pomidorków śliwkowych 1 ogórek pęczek szczypiorku domowy Sos Jogurtowy Czosnkowo-Bazyliowy Wykonanie: Mięso umyłam pod bieżącą zimną wodą. Osuszyłam w ręczniku papierowym. Pokroiłam na cienkie paski, opruszyłam solą
Blondynka Gotujebrzytwa!). Powoli przygotowuję się na Sylwestra, który jak zwykle spędzimy z Mężem na "domówce" u znajomych. Będzie to impreza składkowa, tzn. każdy przynosi coś do jedzenia, jakąś sałatkę, dip do pieczywa, kanapeczki. Coś prostego, do zjedzenia w ręku i pasującego do alkoholu. Ja mam wiele wypróbowanych przepisów na taką okazję, które znajdziecie zebrane w dziale "Pomysły(...)słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów . 3. Coca czyli hiszpańska pizza Płaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom. 4. Roladki z cukinii Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i świeżą bazylią. 5. Keftedakia Coś dla mięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione
Chilli Czosnek i OliwaKolejne śniadanie i kolejna sałata. Ta chyba smakuje mi najbardziej ze wszystkich. Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić
Mango PapajaTaką sałatkę można zjeść na drugie śniadanie, kolację lub podać do mięsa do obiadu. Jest naprawdę smaczna. Pomysł zaczerpnęłam z youtube. Składniki: 2 garści fasolki szparagowej zielonej 120 g sera sałatkowego typu feta kilka pomidorków koktajlowych 2 garści mieszanki sałat (u mnie masłowa i rukola) 1/2 czerwonej cebuli Dressing: 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka miodu
Kuchnia domowa Ani