sałatka z rukolą - 2867 przepisów (strona:130/192)

Rukola z mango 119

podkurkiem. Składniki (na jedną porcję): ćwiartka mango garść rukoli łyżka kaparów dobra oliwa Na listki rukoli wrzucić kapary. Mango obrać i pokroić np. w kostkę. Całość polać dobrą oliwą. I podawać :) -------- Podobne: Surówka z selera i jabłka Surówka z fenkułu i marchwi Wytrawna sałatka z mango

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z kaszy pszennej z groszkiem cukrowym 120

lekki letni lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się jako danie na wynos. Sałatka z kaszy z groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej 2 garści groszku cukrowego 6 rzodkiewek 1 garść listków rukoli 8-10 pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól morska  świeżo zielony pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowa sałatka wiosenna z cieciorką i jajkiem 193

kroimy w piórka. Lekko solimy. Ogórka nie obieramy, kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa razem z rukola przekładamy do miseczki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz polewamy oliwą wymieszana z suszonym chilli. Jeszcze raz delikatnie łączymy składniki.  Obieramy jajka i dokładamy do sałatki. Bardzo fajnie smakuje z dodatkiem bruschetty :) Smacznego

ChilliJemy
Roladki z camembertem i rukolą 234

camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka

Monia miesza i gotuje
Lekka sałatka z miodowym dressingiem 1290

jest po prostu bombą witaminową. Po długiej i męczącej zimie chyba wszystkim tego brakowało, dlatego z przyjemnością przedstawiam... Sałatkę z pomarańczami i granatem oraz miodowym dressingiem duża porcja (jako dodatek obiadowy dla ok. 8 głodnych osób) Należy przygotować: 100 g rukoli 100 g roszponki 6 niewielkich pomarańczy 2 granaty 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)granaty posiadają bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu (miód, sok z cytryny, sos chili, oliwę oraz wodę) umieszczamy w szklance lub najlepiej zakręcanym pojemniczku (np. w słoiku) i dokładnie mieszamy (wstrząsamy słoiczkiem). Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Sałatka ma piękne kolory

Ratunku obiad
Łosoś z grilla na sałatce z rukoli 128

czrwona papryka 100 g rukoli 2 łyżki kaparów 4 plasterki  cytryny Sposób przygotowania: Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać(...)naczyniu. Na każdym kawałku położyć plaster cytryny,  wstawić  na pólkę drugą od góry i  piec przez około 20 minut.  W międzyczasie umyć i osuszyć rukolę i rozłozyć na talerzu, paprykę pokroić w paseczki i ułożyć na sałacie. Polać całosć pozostawioną wcześniej marynatą. Łososia wyjać z piekarnika i ułożyć na sałacie. Całość przed podaniem posypać kaparami . Smacznego

Gosia gotuje
Pyszna sałatka w miodowym sosie 207

obiadu. Doskonale też zda egzamin jako sałatka do mięs/kiełbas z grilla. Jest przepyszna:) Chrupiące warzywa oraz pyszny dressing, którego miodowy smak świetnie współgra ze słoną fetą, to smaki, w których można się rozsmakować. Polecam jak najbardziej:) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 ogórek zielony 250 g pomidorków koktajlowych 1 op. rukoli 2/3 op. sera feta 1 łyżka(...)umytą, osuszoną roszponkę. Dodajemy paprykę, pomidorki i ogórka oraz ser feta. W słoiczku umieszczamy olej, miód i ocet winny. Potrząsamy aż do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.   Uwagi: Dodatkową opcją jest dodanie do sosu przetartego przez drobne oczka tarki ugotowanego żółtka

Smaki Na Talerzu
Jack & Burger - szaleństwo smaków! SomePlace Else, Sheraton Grand Kraków 173

przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7, oraz Scandinavian Style - jagnięcina w bajglu, z sałatką szwedzką, serem Jarlsberg, jajkiem sadzonym i ziołowym sosem musztardowym z koperkiem - a do tego szklaneczka

SzczyptaSmaQ
Wtorek: Bób z migdałowym pesto 95

opakowanie dla dwóch osób to za mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas

Niedzielny kucharz
Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami 112

opakowanie dla dwóch osób to za mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas

Niedzielny kucharz
sałatka z wątróbką 137

dziś dla odmiany podałam ją jako składnik sałatki. Nadchodzą cieplejsze dni i taka sałatka będzie doskonałym lekkim obiadem lub kolacją. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, jest też bombą witaminową a kolorowy wygląd zachęca do zjedzenia.  Składniki: 2 garście mieszanki sałat z rukolą 200 g wątróbki drobiowej kilka pomidorków koktajlowych kawałek zielonego ogórka ćwiartka serka camembert kawałek żółtej papryki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wyniki 148

zgryzienia. Ale podołało i podaję oficjalne wyniki naszego włoskiego konkursu. Konkurs wygrywa  AREK za Sałatka makaronowa - 200 g makaronu świderki - 6 pomidorów suszonych w oleju - 6 pomidorków kandyzowanych cherry - 100 g sera koziego - kilka oliwek z migdałem - 4 łyżeczki zielonego pesto - 3 garście rukoli - odrobina soli i pieprzu Makaron gotujemy we wrzacej i osolonej wodzie all dente, odcedzamy

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z pieczonej dyni i fety 204

sobie je regulować, według Waszego gustu. Myślę, że każda proporcja bedzie smakowita. Zachęcam do wypróbowania ! Sałatka z pieczonej dyni i fety Składniki dla 2 osób (podaję je w przybliżeniu): 10 kawałków pieczonej dyni , u mnie Muscat de Provance 10 dag fety 2 duże garści rukoli kilkanaście czarnych oliwek oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Rukolę płuczemy, rozkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka nicejska 212

Sałatka nicejska pochodzi z kuchni francuskiej. To dość prosty pomysł na kolację lub przekąskę. Wykonanie jest naprawdę banalne i chociaż każdy robi ją trochę inaczej, to ja przygotowałam ją właśnie tak. Tuńczyka z puszki możecie zastąpić świeżym.  Składniki /dla 2 osób/: 2 garście mieszanki sałat z rukolą kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 4 łyżki tuńczyka (w kawałkach(...)rozłożyć na dwóch talerzach, na niej układać ćwiartki pomidorków, połówki oliwek, cebulę pokrojoną w talarki, ćwiartki jajek i po dwie łyżki tuńczyka.  Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę

Pasja Smaku
Bataty faszerowane 351

pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania