Słodki zapiekany ziemniak doskonale sprawdza się z sałatką. Składniki 2 średniej wielkości bataty 10 szt pomidorków koktajlowych 1 łyżka pasty miso 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1 łyzeczka pieprzu kilka rzodkiewek pęczek koperku garść rukoli Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół
R'n'G KitchenRukolę umyj, osusz i wyłóż na talerz. Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na rukoli wraz z jeżynami. Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na złoto z obu stron (możesz użyć do tego celu patelni lub grilla elektrycznego). Umieść go na sałatce. Ocet balsamiczny wlej do naczynia i zacznij powoli dolewać oleju z pestek dyni, energicznie mieszając. Dressingiem
Food Squaresprawia, że makaron nie skleja się, zachowuje naturalny zapach i złocisty kolor. Makaronowa sałatka z pomidorami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie makaronu Lubella Classic uszka 2 kulki mozzarelli 50 g kiełbasy chorizo 1 mała czerwona cebula 2-3 garści rukoli 1 szklanka różnokolorowych pomidorków koktajlowych kilka gałązek świeżej kolendry oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatitygrillowanych warzyw i pesto pietruszkowe, i tak oto ekonomicznie wyszło nowe danie :) Gorąco polecam tą sałatkę nawet na obiad dla osób dbających o linie, składniki i marynaty jak tu , tylko odpowiednio trzeba zmniejszyć o pół ilość składników a zamiast mieszkanki sałat można dodać rukole i roszponkę, składniki dowolne można np dodać jeszcze grillowane pieczarki
Piekielna Kuchnia Patipodkurkiem. Składniki (na jedną porcję): ćwiartka mango garść rukoli łyżka kaparów dobra oliwa Na listki rukoli wrzucić kapary. Mango obrać i pokroić np. w kostkę. Całość polać dobrą oliwą. I podawać :) -------- Podobne: Surówka z selera i jabłka Surówka z fenkułu i marchwi Wytrawna sałatka z mango
Weekendy w domu i ogrodzielekki letni lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się jako danie na wynos. Sałatka z kaszy z groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej 2 garści groszku cukrowego 6 rzodkiewek 1 garść listków rukoli 8-10 pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zielony pieprz
Kulinarne przygody Gatitykroimy w piórka. Lekko solimy. Ogórka nie obieramy, kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa razem z rukola przekładamy do miseczki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz polewamy oliwą wymieszana z suszonym chilli. Jeszcze raz delikatnie łączymy składniki. Obieramy jajka i dokładamy do sałatki. Bardzo fajnie smakuje z dodatkiem bruschetty :) Smacznego
ChilliJemycamembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka
Monia miesza i gotujejest po prostu bombą witaminową. Po długiej i męczącej zimie chyba wszystkim tego brakowało, dlatego z przyjemnością przedstawiam... Sałatkę z pomarańczami i granatem oraz miodowym dressingiem duża porcja (jako dodatek obiadowy dla ok. 8 głodnych osób) Należy przygotować: 100 g rukoli 100 g roszponki 6 niewielkich pomarańczy 2 granaty 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)granaty posiadają bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu (miód, sok z cytryny, sos chili, oliwę oraz wodę) umieszczamy w szklance lub najlepiej zakręcanym pojemniczku (np. w słoiku) i dokładnie mieszamy (wstrząsamy słoiczkiem). Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Sałatka ma piękne kolory
Ratunku obiadczrwona papryka 100 g rukoli 2 łyżki kaparów 4 plasterki cytryny Sposób przygotowania: Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać(...)naczyniu. Na każdym kawałku położyć plaster cytryny, wstawić na pólkę drugą od góry i piec przez około 20 minut. W międzyczasie umyć i osuszyć rukolę i rozłozyć na talerzu, paprykę pokroić w paseczki i ułożyć na sałacie. Polać całosć pozostawioną wcześniej marynatą. Łososia wyjać z piekarnika i ułożyć na sałacie. Całość przed podaniem posypać kaparami . Smacznego
Gosia gotujeobiadu. Doskonale też zda egzamin jako sałatka do mięs/kiełbas z grilla. Jest przepyszna:) Chrupiące warzywa oraz pyszny dressing, którego miodowy smak świetnie współgra ze słoną fetą, to smaki, w których można się rozsmakować. Polecam jak najbardziej:) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 ogórek zielony 250 g pomidorków koktajlowych 1 op. rukoli 2/3 op. sera feta 1 łyżka(...)umytą, osuszoną roszponkę. Dodajemy paprykę, pomidorki i ogórka oraz ser feta. W słoiczku umieszczamy olej, miód i ocet winny. Potrząsamy aż do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Uwagi: Dodatkową opcją jest dodanie do sosu przetartego przez drobne oczka tarki ugotowanego żółtka
Smaki Na Talerzuprzypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7, oraz Scandinavian Style - jagnięcina w bajglu, z sałatką szwedzką, serem Jarlsberg, jajkiem sadzonym i ziołowym sosem musztardowym z koperkiem - a do tego szklaneczka
SzczyptaSmaQopakowanie dla dwóch osób to za mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas
Niedzielny kucharzopakowanie dla dwóch osób to za mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas
Niedzielny kucharzdziś dla odmiany podałam ją jako składnik sałatki. Nadchodzą cieplejsze dni i taka sałatka będzie doskonałym lekkim obiadem lub kolacją. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, jest też bombą witaminową a kolorowy wygląd zachęca do zjedzenia. Składniki: 2 garście mieszanki sałat z rukolą 200 g wątróbki drobiowej kilka pomidorków koktajlowych kawałek zielonego ogórka ćwiartka serka camembert kawałek żółtej papryki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazgryzienia. Ale podołało i podaję oficjalne wyniki naszego włoskiego konkursu. Konkurs wygrywa AREK za Sałatka makaronowa - 200 g makaronu świderki - 6 pomidorów suszonych w oleju - 6 pomidorków kandyzowanych cherry - 100 g sera koziego - kilka oliwek z migdałem - 4 łyżeczki zielonego pesto - 3 garście rukoli - odrobina soli i pieprzu Makaron gotujemy we wrzacej i osolonej wodzie all dente, odcedzamy
Z Kuchni Do Kuchnisobie je regulować, według Waszego gustu. Myślę, że każda proporcja bedzie smakowita. Zachęcam do wypróbowania ! Sałatka z pieczonej dyni i fety Składniki dla 2 osób (podaję je w przybliżeniu): 10 kawałków pieczonej dyni , u mnie Muscat de Provance 10 dag fety 2 duże garści rukoli kilkanaście czarnych oliwek oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Rukolę płuczemy, rozkładamy
Kulinarne przygody GatitySałatka nicejska pochodzi z kuchni francuskiej. To dość prosty pomysł na kolację lub przekąskę. Wykonanie jest naprawdę banalne i chociaż każdy robi ją trochę inaczej, to ja przygotowałam ją właśnie tak. Tuńczyka z puszki możecie zastąpić świeżym. Składniki /dla 2 osób/: 2 garście mieszanki sałat z rukolą kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 4 łyżki tuńczyka (w kawałkach(...)rozłożyć na dwóch talerzach, na niej układać ćwiartki pomidorków, połówki oliwek, cebulę pokrojoną w talarki, ćwiartki jajek i po dwie łyżki tuńczyka. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę
Pasja Smakupieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można
Poezja smaku