opiekany kurczak, suszone pomidory, oliwki zielone, sos serowy/wybrany sos, szczypiorek 👉 Indyjskie poutine - frytki, curry, smażone tofu, sos tahini-sriracha, soczewica, kolendra 👉 Truffel poutine - frytki, kurczak opiekany, sos truflowy, parmezan, rukola Serce Dominika podbiły zaś burgery, które są robione z najwyższe jakości byczego mięsa z rodzinnej ubojni pod Łodzią. Bułki przyjeżdżają do lokalu z innego zakątka Polski, ale dzięki temu mamy(...)zjedzeniu zapragniecie kolejnej porcji! Menu lokalu oferuje nie tylko dania dla fanów frytek czy burgerów, ale także smakowite przekąski w postaci panierowanej piersi kurczaka, frytek z batatów czy pyszne sałatki - zarówno dla mięsożerców jak i fanów roślinnej kuchni. Dla fanów bez-mięsnych sałatek propozycja od Karoliny Owczarz z grillowanym serem halloumi, mixem sałat, pomarańczą, pomidorami, czerwoną cebulą, sosem balsamico
Cooking Monstersobie i swojej obecnej sytuacji. Wspominałam Wam już, że aktualnie ze względów zdrowotnych nie mogę jeść glutenu i nabiału. A marzę o pizzy. Takiej tradycyjnej, prostej, z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami. I oliwą. Niestety na razie to tylko marzenia, dlatego próbuję sobie to jakoś wynagrodzić i zastąpić. To danie można nazwać zapiekanką kalafiorową, bardziej pewnie ta nazwa do niego(...)użyłam wegańskiej wersji sera żółtego, ponieważ niestety tylko taki mogę). Pizzę ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu podawaj z sałatką lub solo. Smacznego Artykuł Pizza na spodzie z kalafiora pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniKiedy spodziewam się gości wiem, że oprócz fajnych i kolorowych sałatek, także sprawdzonych i sytych z ryżem czy mięsem sprawdzą się świetnie wszelakie bagietki, grzanki, dipy i rozmaitości z ciasta francuskiego. Uwielbiam je za szybkość, elastyczność, łatwość w przygotowaniu i smak, którym można dowolnie operować. Ciasto francuskie jako deser na słodko, wytrawnie na przekąski mięsne czy wege oraz jako dania(...)zarumienienia ciasta ok. 15-20 minut w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Podaję na ciepło (dla nas najlepsza wersja) na świeżej rukoli bądź szpinaku. SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniNa zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha
Qlinarnie i Qlinarniejabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki: – 0,5 kg pęczaku – 1 koper włoski – 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów i gatunków (czerwone, żółte, zielone, czarne) – 5 ogórków gruntowych – 150 gramów oliwek kalamata(...)kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę
karmelowygorszego, jak nudne jedzenie w pracy, albo buła od "Pana Kanapki" ;-). Jednym z najlepiej klikających się postów na moim blogu jest post, w którym prezentowałam Wam zestawienie super sałatek do pracy na cały tydzień. Teraz chciałabym przygotować dla Was lunch boxy pełne smaku, aromatu i treści. Takie, po których będziecie syci ale bez uczucia ciężkości. Chciałam je przygotować też(...)się nie marnowało. A Ty, abyś nie tracił czasu na przygotowanie jedzenia. SKŁADNIKI: - pieczona dynia piżmowa - pieczona szalotka - garść ulubionej sałaty u mnie roszponka sprawdzi się też rukola - świeże zioła bazylia lub kolendra - sos pomidorowy (możesz użyć gotowej passaty pomidorowej) - dla chrupkości orzechy włoskie mogą być też np. pestki dyni - porcja ugotowanego dzikiego ryżu - dzwonko łososia Wykonanie: - warzywa pokrój
SMYKWKUCHNIZ jakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Mi zdecydowanie z czerwonym burakiem! Wiecie już, że je uwielbiam A na jesieni są zdecydowanie najlepsze XD. Carpaccio z
PatiGotujeRumiane pierożki z gęsiną podane z bukietem sałat i aromatycznym sosem truflowym - pierożki przepyszne! Chyba jedno z lepszych dań, które próbowaliśmy, więc z czystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt(...)wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł Dania mięsne Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione, to w tym przypadku przesadzono w drugą stronę. Burger był
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jakiegoś czasu wiedzą że szczególną miłością darze buraki ;) Miłością długą, mocną i niezwykle silną. Owocuje ona w liczne danie z burakiem w roli głównej, zarówno tej tradycyjnej jak sałatki, czy zupy. Jak i bardziej ekstrawaganckiej jak smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt zaiste niezwykły, zachwyci każdego(...)kanapkowy oraz kawałki wędzonego łososia. Zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na kolejne 30 minut. Po wyjęciu polewamy pesto, ewentualnie dodajemy sałaty lub rukoli. Smacznego
Kolizje Smakówmiodzie podane z zielonym pure, sosem z musztardy dijon i gorczycy, balsamicznymi pieczarkami oraz konfitowanymi warzywami. Ciastko pełnoziarniste z musem waniliowym, lodami grejpfrutowymi podane z sękaczem oraz z sałatką z owoców. Zestaw B (bezmięsny): Krem z marchewki z dodatkiem chrupkich warzyw julienne oraz świeżej czarnej trufli, skropiony oliwą porową. Assiette z pietruszki z marynowanym żókiem w towarzystwie zielonej soczewicy oraz(...)zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry wstęp do degustacji. Zupa-krem z zielonych warzyw była smaczna
Pasja Smakusumie jakby się uprzeć, to olej robiony jest ze słonecznika, słonecznik to roślina, więc smażenie w roślinie, nawet głebokiej to prawie jak sałatka, a jak wiemy sałatka jest zdrowa i wskazana, a że smażymy w sałatce głównie warzywa, to tempura powinna być podstawą diety każdego. Cztery dziennie porcje warzyw, a co?! Idealna tempura dla mnie, musi być chrupiąca, cieniutka(...)zanurzam pojedynczo w tempurze i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę po 3 minuty z każdej strony i wyciągam na papierowy ręcznik. Podaje z sosami i lekką sałatą z sałaty, rukoli, soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy. Jak przyprawić warzywa do tempury? Warzywa kroję w jednakowe kawałki, najbardziej lubię cukinie, bataty, kalafior, marchew, cebulę, seler. Warzywa tylko lekko solę
ladykitchenfasoli rządzą Spróbujecie? Print Wegeburgery z fasoli z guacamole Aromatyczne, sycące, pełne smaku i wartości odżywczych roślinne burgery z fasoli pieczone w piekarniku. Pyszne solo, jako dodatek frytek, sałatki lub obiadu oraz wsad do bułki. Course Na obiad Keyword burgery, fasola, fit, marchew, na zdrowie, płatki jaglane, suszone pomidory Prep Time 15 minutes Czas pieczenia 30 minutes Total Time(...)Burgery: Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić na pół i obie połowy posmarować wegańskim majonezem lub sosem jogurtowym . Następnie na jedną połowę nałożyć trochę zieleniny (roszponka, sałata, rukola, szpinak), gotowy kotlet, cienki plaster czerwonej papryki, plasterek czerwonej cebuli oraz trochę guacamole i przykryć drugą połową. Podawać lekko ciepłe od razu po przygotowaniu (same kotlety można przechowywać w lodówce
Fitsweet.meZaczęło się od rozmowy z synem na temat nowo otwartego punktu z kebabem, a skończyło na pysznej tortilli w domu. W pierwszej wersji placki torilli miałam
Blondynka Gotujesię z nimi zabawna historia. W niedługim czasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi(...)papryki. ➤ Ras el hanout i kmin rzymski kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata, rukola lub świeży szpinak sos jogurtowy tahini: 200 g naturalnego jogurtu greckiego, 2 łyżki pasty tahini, sok z 1/2 cytryny, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku marynowana
Chilli Czosnek i Oliwanajpierw smaruję wierzch i spód bułki sosami, górę innym, dół innym, na sosy lądują chutneye, również inny na górze, inny na dole. Potem na spodzie lądują liście sałaty i/lub rukoli, na to plastry pomidora i cebuli. Na cebuli kładę mięso, na mięsie ogórki i koniec – przykrywam wszystko wierzchem bułki, lekko zgniatam i zaczynam się brudzić jedząc. Wash(...)slices and that’s it – cover everything with the top of the bread and start get yourself dirty while eating. Burgery można jeść same albo z jakąś sałatką, u mnie, na zdjęciach była arbuzowa – połączenie tych smaków było bardzo udane! :) You can eat the burgers solo or with a some kind of salad
Martyna Cooks