sałat ( roszponka, lodowa, rukola / nasze ulubione) 5 pomidorków koktajlowych 1 mała marchewka ser mozarella w kulkach bułka ciabatka lub kromka chleba 1 łyżka słonecznika łuskanego sos winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku ( wyciśniętego przez praskę) 1 łyżka wody Wszystkie składniki na sos poza oliwą(...)porwać na kawałki. Posypujemy słonecznikiem. Całość polewamy sosem wg uznania. Jeśli nie lubisz jakiegoś warzywa, spokojnie zamień je na swoje ulubione. W tym wypadku inwencja własna wskazana. Sałatka może zawierać paprykę, jabłko, orzechy włoskie, ser kozi, ser typu feta lub inne pyszności. Smacznego! Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Pamiętaj aby trzymać
KuchcikoweLoveTeż tak macie, że jak musicie coś ważnego zrobić, to nagle jest innych sriliard rzeczy do ogarnięcia. Wszystko wtedy się robi, tylko nie to co
pieprzny smaczekimprezę. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości , przygotuj moje orzeźwiające Smoothie truskawkowe z Wit. C dla ochłody. Tu znajdziesz przepis. Klik. Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę na grilla , polecam: Dietetyczna sałatka z botwinki i jajka, czyli co musisz przygotować na grilla . Tu znajdziesz przepis. Klik. Składniki: (to zestaw na 4 porcję, pomnóż razy tyle, ile potrzebujesz) Chudy twaróg 200g 4 czubate(...)misce połącz wszystkie składniki , dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak uzyskaną pastą posmaruj dosyć grubo kanapki , na pastę połóż kiełki, posiekany szczypiorek, rukolę lub inne świeże warzywa do ozdoby. Gotowe! Smacznego! Zobacz też najpopularniejsze w google wpisy : Syrop z młodych pędów sosny: ból gardła, angina. Prosty Przepis. Jak wygląda sosna zwyczajna i dlaczego
IzaGotujeJest nas cztery. Znamy sie od dawien dawna. Spotykamy się razem lub osobno. Według potrzeby, według możliwości. Dzielimy się radościami, smutkami, przeczytanymi książkami, przepisami na obiad czy sałatkę, wykradamy z zabieganej rzeczywistości czas tylko dla nas. Jeśli płaczemy, to razem. Jeśli się śmiejemy, to do rozpuku. Zawsze. Jeśli mamy problem, słuchamy się, wspieramy, jak możemy. Rozmawiamy o wszystkim. Począwszy(...)szybko zaskarbia sobie zwolenników. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka twarogowego 2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1-2 łyżeczki cukru pudru garść płatków migdałowych rukola do dekoracji Wykonanie Schłodzone w lodówce ciasto francuskie rozwinąć i wyprostować brzegi. Małym kieliszkiem lub nawet kieliszkiem do jajka wykrawać z ciasta kółka i kłaść je na blasze wyłożonej papierem
Raj dla Podniebieniajednak zawsze odcedzam cukinię z nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie pasują do ostrzejszych sosów. Podaję je z zieloną sałatką, couscous, quinoa lub w bułce. Klopsiki z cukinii i soczewicy Składniki: 180 g czerwonej drobnej soczewicy 1 mała cukinia 2 dymki, drobno pokrojone 100 g zmielonych migdałów 2 jajka sól(...)małym rondelku i wrzucaj uformowane klopsiki. Smaż klopsiki po obu stronach, aż będą rumiane. Podawaj na ciepło. U mnie klopsiki podałam z ugotowaną na sypko quinoa (biała i czarna), rukolą, kiełkami, chili, awokado, borówkami, kolendrą i jogurtowym dressingiem
codojedzeniafilet i makaron omnomnom filety z kurczaka pesto z rukoli łuskana dynia sól pieprz ziołowy makaron farfale (omnomnom) 300 g szpinaku lub buraka naciowego pół cebulki 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany 18% Filet z kurczaka przekroić i rozklepać trochę lub jeśli jest mały rozklepać w całości. Posypać solą i pieprzem. Przykryć(...)przewróceniu na wierzch położyć na każdym po łyżce pesto posypać ziarnami dyni i smażyć aż przyrumieni się druga strona filetu. Na tej samej patelni podgrzać makaron ze szpinakiem. Sałatkę zrobiłam z ogórka, cebuli i papryki z odrobiną oliwy. Opublikowany
Gotowanie jest łatwesałatka jest bardzo dobra, ale…. ci, którzy mnie znają, wiedzą, że sałatka bez majonezu to dla mnie nie sałatka;) i tak, po jej spróbowaniu, uznałam, że czegoś mi brakuje i dodałam do niej 2 łyżki majonezu… Wiem, to już uzależnienie, ale cóż poradzić – jestem tego w pełni świadoma;) Ci, którzy nie mają „zboczenia” na tym punkcie(...)Odcedzamy. Mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy. Korniszony i salami kroimy na paseczki. Mango kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy porwaną na mniejsze części sałatę i rukolę. Całość zalewamy dressingiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Źródło
Smaki Na TalerzuHej! dziś przenosimy trochę egzotyki na polskie realia. Idealne na śniadanie czy kolacje, mocno sycące i bogate w białko czy witaminę E. Polskie guacamole dzięki połączeniu
Kuchnia PROzdrowotnaczosnkowym. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim posmarowane masłem kromki bagietki. Podgrzewałem przez 5 minut, aby masło się rozpuściło. Na talerzach rozłożyłem po kilka garści rukoli, na niej ułożyłem pokrojone w połówki pomidory koktajlowe i pokrojone w kostkę mango. Ośmiornicę podzieliłem na części odkrawając jej macki i odwłok, który pokroiłem w krążki. Tak zwany płaszcz, gdzie(...)maksymalnie rozgrzanym grillu (można użyć patelni grillowej) grillowałem ośmiornicę przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki. Całość polałem przygotowanym wcześniej sosem z zawartością miodu i podałem z bagietką z masłem koperkowo - czosnkowym oraz ćwiartką cytryny położoną z boku
Wyprawy kulinarnepieczywa lub makaronu (i ja tak robię najczęściej), ale świetnie sprawdza się też w wypiekach (np. zawijane bułeczki z pesto), tartach lub jako samodzielny dodatek do obiadu (zamiast sałatki lub dodatkowo do niej). CIEKAWOSTKA: Jeśli przygotujesz za dużo pesto lub nagle zmienią Ci się plany obiadowe, możesz pesto zamrozić ! To bardzo wygodna forma na jeszcze szybszy obiad, gdy wiesz(...)jest ogromna ilość. Tradycyjne, włoskie pesto przygotowuje się na bazie świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i soli (i tu przyznaję, że takie zjem, ale bez zachwytów), natomiast pesto z rukoli ze słonecznikiem , na które przepis poniżej to moje ulubione! Pesto z rukoli to w ogóle z zielonych moje ulubione, jakich by dodatków nie miało ;) ale uwielbiam też czerwone pesto
Kolorowy Przepisownikkompozycja smakowa przypadła mojej rodzinie bardzo do gustu. A czy Wy lubicie takie przekąski ? Tortilla z sardynkami SKŁADNIKI: 3 placki tortilli 3 garście sałaty - mix z rukolą 9 pomidorków koktajlowych 1 papryka czerwona szczypiorek 3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego 1 puszka sardynek z mórz północnych w oleju z pastą pomidorowo-czosnkową PRZYGOTOWANIE: Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy(...)opakowane dodatkowo są w tekturowe pudełko z wszelkimi niezbędnymi informacjami. Po otworzeniu ukazuje się puszka w której kryją się równiutko poukładane sardynki. Rybki te idealnie nadają się do wszelakich sałatek czy dań, w których kawałki ryb mają być większe i dostrzegalne. W naszej tortilli idealnie sprawdził się produkt, który testowałyśmy. Z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po owe rybki na sklepowe półki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikonfiturą figową będzie idealny dla amatorów serów. A ja się do takich zaliczam. Tego grillowanego camemberta niedługo przygotuję sama w domu. Camembert jest u mnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki całych migdałów bez skórki(...)białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką oraz imbirem. Prażymy orzechy i migdały, następnie dodajemy zmiksowany miód
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLudzie mają różne sposoby na radzenie sobie z obecną sytuacją. Ponoć dla zdrowia psychicznego warto zrobić do czasu do czasu coś co będzie namiastką luksusu –
Cooking for Emilyznajdzie coś dla siebie. Na warsztat wzięliśmy aż cztery przepisy z książki – tartę z dynią, borowikami i śledziem, do której właśnie załączam przepis, halibuta w papilotach z warzywami, sałatkę z pieczonych buraków i zupę z soczewicy. Każde danie miało w sobie coś wyjątkowego, ale myślę, że najważniejszą rzeczą jaką wyniosłam z warsztatów, to to że umiejętne połączone składniki(...)USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 10 PORCJI) Tarta ½ opakowania ciasta francuskiego ½ dyni piżmowej 1 młoda cukinia 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany garść rukoli 3 borowiki (świeże lub mrożone) bądź inne ulubione grzyby garść liści szpinaku Śledzie 3 filety śledziowe ½ pora (biała część) 100 ml oleju rzepakowego
A to pestkaWitajcie!, pustki w lodówce? jest na to sposób :) Krążki cebulowe! kojarzone są głównie z fast foodem lecz tu zostaną wzbogacone o razową mąkę żytnią. Do tej
Kuchnia PROzdrowotna