sałatka z rukolą - 2867 przepisów (strona:153/192)

Śledzie po włosku 438

śledziowe matiasy 4 suszone pomidory w oleju 8 czarnych oliwek 8 zielonych oliwek 1 ogórek kiszony pół czerwonej papryki pół czerwonej cebulki pół białej cebulki 1 łyżka kaparów garść rukoli kilka listków bazylii opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek olej rzepakowy lub słonecznikowy   *** Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin) i kroimy(...)POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Śledzie po włosku pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Sałatka z wędzonym twarogiem 169

skończy. Książka ma na okładce naklejkę "Słona" i długo zastanawiałam się co to znaczy... no więc mam wielką nadzieję, że jeszcze przed świętami pojawi się "Słodka" :)  Do sałatki nie miałam wszystkich składników, to wcale nie oznacza, że nie można jej przyrządzić. Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się(...)cytryny sól, pieprz  Poniżej kursywą wypisałam składniki, które podane są w oryginalnym przepisie, ale ja ich akurat pod ręką nie miałam: 1 pęczek natki pietruszki, posiekany 1 pęczek rukoli, posiekany  4 łyżki kaparów  150 g marynowanych podgrzybków   Przygotowanie: Kaszę bulgur lub jaglaną płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia

bistro mama
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 141

kurczakiem i świeżym ananasem - przepis przywędrował od Małgorzaty W. Składniki : 8 bułek pita 1 pierś z kurczaka 1 ł yżeczka oliwy lub oleju kokosowego 0,5 kapusty pekińskiej 100g rukoli 100g roszponki 1 duży ogórek 2 czerwone papryki 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula) 100g sera smażonego 100g sera żółtego wędzonego 400g fasoli czerwonej z puszki 0,5 świeżego(...)smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem. Zwycięzcom gratulujemy !!! Laureatów prosimy o przesłanie danych do wysyłki na naszą skrzynkę pocztową do 7 dni Po upływie tego czasu nagrody przepadają

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z tofu 145

Składniki (na 1 porcję) - 1/2 opakowania tofu (ok. 90 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 2 garście rukoli (ok. 40 g), - 5 pomidorków koktajlowych (ok. 100 g), - 1/2 papryki (ok. 75 g), - mała cebula czerwona (ok. 70 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - przyprawy: papryka(...)kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem balsamicznymi miodem. 5. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, dodajemy smażone tofu i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. - likopen (pochodzącą z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sos winegret 199

winegret Sos winegret możecie dodawać do wszelakich sałat, szpinaku, roszponki czy też rukoli, wzbogaci ich smak i walory i nada im nowy wyraz. Jest to najprostszy i najbardziej popularny sos, ma wiele wariantów, a dzisiaj podaję jeden z nich. Słodko kwaśny, bardzo intensywny, z odrobiną słonej nuty... Składniki: łyżka musztardy sarepskiej (bądź innej ostrej) 4 łyżki oliwy z oliwek(...)wodę, łyżkę lub dwie-sos musi być dość gęsty, solimy i pieprzymy do smaku i znowu intensywnie mieszamy. Taki sos w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Sałatkę polewamy nim bezpośrednio przed podaniem. Smacznego

na moim stole...
Salmagundi. Przepis na pirackie danie. Aarrgghh! 96

jajka du\u017ce rozmiar L","2 gar\u015bcie oliwek marynowanych","2 gar\u015bcie winogron","2 gar\u015bcie pomidork\u00f3w koktajlowych","16 plastr\u00f3w szynki parme\u0144skiej","Zielenina do wyboru (rukola, sa\u0142ata, mix sa\u0142at)","1 gar\u015b\u0107 orzech\u00f3w (pistacje, w\u0142oskie, laskowe, mix) i ewentualnie s\u0142onecznik"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W\u0142\u00f3\u017c kurczaka, marchewk(...)danie 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Główne Kuchnia: Piracka Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 45 min. Kalorie 270 kcal Salmagundi zasadniczo oznacza sałatkę lub mieszankę różnych produktów spożywczych. Żywność zwykle znajdująca się na tym talerzu to wędliny, ryby, owoce i warzywa. Kilka tradycyjnych przepisów wymaga nawet mięsa żółwia. Tego ostatniego sobie podarujemy

ProstePesto.pl
Zdrowa kanapka z jajkiem w koszulce 240

Kanapka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Jeśli odpowiednio ją przygotujecie będziecie mieli smaczny i zdrowy posiłek. Kanapka z jajkiem w koszulce to oryginalna propozycja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 440

paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki  i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce  wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas(...)fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć wykałaczką. Równie dobrze smakuje z łososiem. Również suszona śliwka

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka do obiadu 151

Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i

Kulinarne przemyslenia
Surówka z rukoli 129

Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i

Kulinarne przemyslenia
Surówka z rukoli i endywii 200

Pysznych surówek nigdy dość a do tego z tak pysznych sałat. Z endywią wiąże się śmieszna sytuacja gdyż kupując ja w markecie pani przy kasie zapytała

Moje Małe Czarowanie
Wiosenna kalafiorowa z pokrzywą 158

młode listki zbierane na początku wiosny z górnej części rośliny  (od maja do czerwca, 4-5 listków do 1/3 rośliny) .  Można je dodawać do zup, past, pesto, sałatek, farszów itd. Wart też zbierać nasiona, a zimą wysiewać na kiełki zapewniając sobie źródło zdrowia.  Coraz częściej jest doceniana przez szefów kuchni i trafia do sezonowego menu w restauracjach(...)domowego bulionu, 1/2 młodego kalafiora, 2-3 młode ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego, 2 garście listków pokrzywy, 1 chili (opcjonalnie), 125 g serka Arla Apetina Pesto i rukola lub 200 ml śmietany 30%, sól i biały pieprz do smaku 5 filecików anchois (opcjonalnie). Przygotowanie: Warzywa umyć, pokroić na małe kawałki, ziemniaki w drobna kostkę. Zalać bulionem, dodać fileciki anchois, ugotować

SzczyptaSmaQ
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 137

zawsze jest sycąco, rozgrzewająco i treściwie, czyli tak jak jesienią być powinno, gdy deszcz i słota przyprawiają o dreszcze. W sezonowym menu znalazły się oczywiście zupy kremy, owoce morza, sałatki i propozycje burgerowe, a pośród nich dynia, szczaw, por oraz grzyby czyli typowo jesienne propozycje, a nawet owoce cytrusowe, które niemal przywołują na myśl zbliżające się wielkimi krokami święta. 😉 Czego(...)maślaków. I choć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊 👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo) 👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma i bardzo mnie to cieszy, bo to mało znane i niedocenione mięso, które ma szereg

Cooking Monster
Pomarańczowy dressing do sałaty 142

mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone tofu to macie pożywny lunch Polecam(...)miąższu oczywiście nie wyrzucamy, a zjadamy Dodajemy pastę miso, sos sojowy i sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia miso i dressing gotowy Praktyczna rada: Jeśli zabieracie sałatkę z tym dressingiem na lunch do pracy, to polecam oddzielnie zapakować sos np. w małym słoiku i polać nim warzywa tuż przed zjedzeniem. Smacznego! Artykuł Pomarańczowy dressing do sałaty pochodzi

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania