Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi. Składniki: 2 piersi z gęsi ze skórą 2 nogi z kaczki 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora kawałek włoskiej kapusty 3 ziemniaki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól(...)maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki). Ugotowane i oczyszczone ze skóry i kości mięso można wykorzystać do krokietów lub pierogów. Natomiast selera, pietruszkę i marchew zużyłam do sałatki jarzynowej. Rosół można udekorować natką pietruszki
Czerwień i błękitwiem jak Wy ale ja o tej porze roku nabieram ochoty na lżejsze, kolorowe dania pełne warzyw, najlepiej świeżych. Na moim parapecie już rośnie szczypiorek i natka pietruszki, a dodatkowo zabrałam się za uprawę kiełków. Skłoniła mnie do tego otrzymana jakiś czas temu do przetestowania kiełkownica słoikową firmy Semini.To bardzo proste urządzenie składające się ze szklanego słoika, którego ścianki(...)wystarczy nasiona od czasu do czasu przepłukać (przepłukiwanie zmniejsza ryzyko powstania pleśni) i po kilku dniach mamy gotowe kiełki. Ja wyhodowałam już kiełki z soczewicy, które skończyły w tejże sałatce, a teraz nastawiłam lucernę. A Wy lubicie kiełki? Rozpisałam się strasznie, ale już podaję przepis. Składniki (porcja dla 2 osób): opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem) mała czerwona
Cynamonowe szczęściezamierzchłych czasów, kiedy to w latach 80 moja mama po raz pierwszy zrobiła taki majonez. Majonez z przepisu wychodzi bardzo gęsty, wręcz dekoracyjny. Jeśli będzie używać go do sałatki, warto na samym końcu ubijania, dodać kilka łyżek wrzątku. Majonez stanie się rzadszy, ale nie za rzadki i jaśniejszy. Im dłużej ubijamy majonez, tym będzie on również gęstszy. Kolor majonezu(...)olej. Powinno wszystko ładnie się połączyć w jednolita masę. Spróbujcie również zasąapić sok z cytryny octem winnym i zobaczyć jak to wpłynie na smak i kolor majonezu. Dość gadania, pora ubijania majonezu Drukuj Majonez domowy window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczki musztardy sól, pieprz do smaku 1,5 szkl
Mieszam w GarnkuZdrowe, smaczne i estetyczne posiłki zamknięte w pudełku, które możemy zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę to marzenie każdego. Teraz ich przygotowanie będzie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanajbardziej kolorowych pór roku. Fakt, wolę wiosnę i lato, ale również jesień ma swój urok i swoje bogactwo Jesienią zmienia się nasza dieta. Czasem nieświadomie rezygnujemy z lekkich sałatek na rzecz rozgrzewających i aromatycznych zup. Nic w tym dziwnego, trzeba się dostosować do niższych temperatur i sezonowości Co jeść jesienią? Na to pytanie zaraz sobie odpowiemy Co jeść jesienią? Dieta(...)sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż
365 dni dookoła kuchnimięso można też zastąpić żeberkami wieprzowymi, jak w Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler (ok. 180 g) – 1 korzeń pietruszki (ok. 130 g) – 1 por (ok. 100 g) – 6-7 ziemniaków – 6-8 ogórków kiszonych – 6 jajek na twardo – ok. 250 ml wody z ogórków kiszonych – 2 łyżki masła(...)jest podawana bardzo gorąca – świetnie rozgrzewa. Podawana ciepło – dzięki kwaskowości potrafi świetnie orzeźwić. Podobne przepisy Chłodnik z botwinki Egzotyczny krem z dyni Kapuśniak rozgrzewający Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related
Pociąg Do KuchniMój pomysł na danie bezmięsne. Ziemniaki oskrobać i ugotować. Zaraz gorące przepuścić przez praskę, kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Podzielić kalafior na małe kawałki
Kuchnia PokoleńSurówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek obiadowy. Taką samą robi moja babcia i jest to jedna z najlepszych surówek jakie znam. Jest soczysta, kolorowa i
Dietologznajdzie coś dla siebie. Na warsztat wzięliśmy aż cztery przepisy z książki – tartę z dynią, borowikami i śledziem, do której właśnie załączam przepis, halibuta w papilotach z warzywami, sałatkę z pieczonych buraków i zupę z soczewicy. Każde danie miało w sobie coś wyjątkowego, ale myślę, że najważniejszą rzeczą jaką wyniosłam z warsztatów, to to że umiejętne połączone składniki(...)łyżki gęstej kwaśnej śmietany garść rukoli 3 borowiki (świeże lub mrożone) bądź inne ulubione grzyby garść liści szpinaku Śledzie 3 filety śledziowe ½ pora (biała część) 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka octu spirytusowego Dodatki oliwa z oliwek pieprz 1 łyżeczka miodu 1 cytryna/limonka INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Ciasto francuskie
A to pestkaSurówka z kiszonej kapusty z papryką , inna niż wszystkie Kiszona kapusta zawsze jest hitem na początku zimy , kiedy to smakuje najlepiej . Taka własnoręcznie zrobiona z dużą
Ogrodnik w podróżyJestem. Wróciłam po dwutygodniowej przerwie. Nie był to zaplanowany odpoczynek od bloga, a raczej przymusowy. Zmogło mnie choróbsko, z którym walczę do tej pory. Najpierw sama sobie wmawiałam, że dam sobie radę i lekarz mi niepotrzebny. Potem, gdy okazało się, że jednak potrzebny, usłyszałam, że na 3 tygodnie mam wziąć zwolnienie. Wiadomo, że to nierealne. W końcu wynegocjowałam(...)różnorodnych nowinek, zrobiłam kotlety z płatków owsianych. Ich smak zaskoczył mnie zupełnie. Zaskoczył też Daria, który zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Z przyjemnością polecam je także Wam. Są świetne z sałatką, jako zastępnik mięsa. Doskonale także sprawdzają się z różnymi sosami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 20 dag płatków owsianych • 2 szklanki wody • 1 cebula • 1 jajko • sól, pieprz • bułka tarta • olej
W mojej kuchnijeść go na II śniadanie. ✔ Propozycja na pudełko na II śniadania to: JAGLANKA Z OWOCAMI - przepis TUTAJ . ✔ Propozycja na szybki obiad w pracy lub kolację (jeżeli długo pracujesz): SAŁATKA Z SEREM FETA - przepis TUTAJ . ✔ Propozycja na słodki podwieczorek lub II śniadanie - DIETETYCZNY BATONIK - przepis TUTAJ . ✔ Propozycja na pyszne II śniadanie - KOKTAJL BORÓWKOWY - przepis TUTAJ . A Wy jakie lubicie zabierać(...)potrzebne, a dla innych okazały się bardzo cenne. Wracając do diety - pamiętajcie, że urozmaicona dieta to zdecydowanie lepsza dieta! Tym bardziej, że obecnie, o tej porze roku mamy mnóstwo owoców i warzyw, które naszą dietę właśnie mogę urozmaicić. Nawet zimą, możemy korzystać z owoców mrożonych - tak jak widać wyżej na zdjęciu - moja propozycja jaglanki na II śniadanie jest właśnie
MintTastezważając na małe przeciwności losu, nie zrezygnowaliśmy z planowania na tydzień. Planowanie posiłków to według nas patent dobry na każdą porę roku. Tym bardziej „trudną” Latem, kiedy pora odsłonić to i owo ma to tym bardziej znaczenie. Chcemy jeść zdrowo, żeby też zdrowo i szczupło wyglądać. A to oznacza, że w najbliższym czasie menu na tydzień będzie powstawało(...)lato – wygląda następująco: Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą Poniedziałek: Chłodnik z groszku i mięty Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Chłodnik z pomidorów Piątek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Artykuł Menu na tydzień: lekkie przepisy na lato
Niedzielny kucharzBardzo dobry rosół azjatycki - japoński rosół na żeberkach i kurczaku Bardzo dobry rosół azjatycki przygotowała jakiś czas temu Agnieszka. Klarowny, esencjonalny wywar smakował obłędnie z dodatkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa z soczewicą z mlekiem kokosowym Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek
Cztery Fajery