sałatka z porów - 3536 przepisów (strona:170/236)

Zupa musztardowa krem 179

dijon, sarepską, rosyjską itp. 3 jajka 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, majeranek, liść laurowy… opcjonalnie kilka plasterków boczku Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne(...)więc najlepiej nie łączyć jej z innymi bogatymi w węglowodany posiłki. Choć może zabrzmi to dziwnie, taka zupa nadaje się także na pożywne śniadanie (jak masz dość jajecznicy czy sałatek). Ze względu na ziemniaki i inne warzywa, zupa ta nie jest niskowęglowodanowa i nie mieści się w diecie SCD , choć jeśli zamiast ziemniaków użyjesz więcej selera, marchwi i podobnych warzyw

PaleoSMAK
Smażony camembert z żurawiną na liściach szpinaku 105

magiczne danie: Do sałatki szpinakowej potrzebować będziemy oczywiście świeży szpinak :) A poza tym: czerwoną cebulę, żółte pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, łyżkę octu balsamicznego (ważny składnik) i zioła do sałatek (Madzia użyła takiej gotowej mieszanki co to się nazywa "sos sałatkowy paprykowo-ziołowy" firmy Culineo). Szpinak, myjemy, pomidorki kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy całą resztę, mieszamy(...)rozpuścił. I podajemy z żurawiną. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 194

sezamu mają delikatnie orzechowy posmak. Dodają potrawie odrobinę magii, taką bajeczną osłonkę. Niby maleńki szczegół, a zmienia smak i wyciąga z niego coś więcej niż to co do tej pory poznaliśmy. Rewelacyjnie prezentuje się na podpieczonej, złocistej skórce - jeszcze lepiej "prezentuje się" w ustach. A nie dość, że jego słodkawy smak już kusi, to jest jeszcze druga - chyba jeszcze lepsza(...)dobrego w czarnych ziarenkach.  "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów

Wypisz Wymaluj
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku 2261

imprezie i zapewne zaskoczy nie jednego z gości :) Inne przekąski i dania na imprezę urodzinową, andrzejkową, czy Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)panierki olej do smażenia i 2 łyżki do farszu 7 dużych marchewek (ok. 1kg) 2 duże cebule (400g) 3 korzenie pietruszki (ok. 250g) mały kawałek selera (ok. 110g) kawałek pora (ok. 75g) 3 szklanki przegotowanej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoieczek = 200 g koncentratu – najczęściej używam Pudliszki lub Dawtona) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1-2 cytryny

Kulinarne Przeboje
Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit 104

Najlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “ Sztuką Gotowania ”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, bo można je podmieniać, zastępować w miarę dostępności i dostosowywać do własnego smaku. Gotowanie(...)Niki Segnit. Co dziś będzie na obiad? Zaczynamy od zupy krem z soczewicy, którą podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną w książce. A na deser będzie hit: panna cotta daktylowa. Daktyle możemy zastąpić dowolnymi innymi suszonymi bakaliami. Kilka składników, robi się

Ugotowane pozamiatane
Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit 111

Najlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “ Sztuką Gotowania ”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, bo można je podmieniać, zastępować w miarę dostępności i dostosowywać do własnego smaku. Gotowanie(...)Niki Segnit. Co dziś będzie na obiad? Zaczynamy od zupy krem z soczewicy, którą podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną w książce. A na deser będzie hit: panna cotta daktylowa. Daktyle możemy zastąpić dowolnymi innymi suszonymi bakaliami. Kilka składników, robi się

Ugotowane pozamiatane
Restaurant Week 125

mało. Zupa waniliowa smakowałaby i bez pianek, a ptyś to deserowe mistrzostwo smaku. Ciastka krabowe podawane z puree z rukwi wodnej, czosnkowym sosem aioli i piklowaną szalotką Terina z porów i koziego sera podana z pastą z czarnych oliwek Mostek cielęcy faszerowany grasicą podany z gnocchi z pieczonej marchwii i sosem Gravy aromatyzowany rozmarynem Pierogi faszerowane kaszą gryczaną i twarogiem(...)mnie wrażenia. Pozostałe potrawy dały mi całkiem nowe doznania smakowe. Niewątpliwie wrócę tam, by odkryć, co jeszcze Mauritius ma mi do zaoferowania. Rubniki z bakłażana – grillowany bakłażan na sałatce z serem ricotta podawany z sosem słodko-ostrym Mauritius Dream – sałatka z zielonej papai z owocami morza z aromatycznym chesingiem z kolendry i mięty Ratatouille – makaron podawany

Kucharzyca
Ogórki małosolne. Przepis krok po kroku. 1750

Chrupiące, pachnące czosnkiem i koperkiem, orzeźwiające…moi drodzy nadeszła pora na ogórki małosolne!!!   Kiedy pytają mnie co najbardziej lubię ze słodyczy, mówię kiełbasę i ogórki małosolne. Przepis na moją ulubioną kiełbasę już podałem, teraz czas na ogórki małosolne.   Nie jest to najbardziej skomplikowane wyzwanie na świecie, ale trzeba(...)tych wytycznych ogórki powinny za każdym razem wyjść obłędne w smaku.   Nie wyobrażam sobie domu bez ogórków małosolnych. To świetny dodatek do sałatek, surówek czy kanapek np. ze smalcem. Osobiście najbardziej lubię chrupać je bezpośrednio ze słoja Pamiętajcie aby wyjmować ogórki czystym widelcem, tak dłużej postoją.   Natomiast

kuron.com.pl
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 157

pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;) Składniki: 70 dkg indyczych żołądków, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, ćwierć średniego selera, pół małego pora, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, sól, cukier, 150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej, gęstej), 3 czubate łyżki musztardy, 2 łyżeczki mąki(...)powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą. Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!< Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizzeria Peperino i pizzeria Mamma Mia w Biograd na moru (Chorwacja) 135

W jednym poście dwie znakomite pizzerie w tym samym miasteczku Biograd na moru na Chorwacji. Obie znakomite. Tak dobrej pizzy nie jadłam chyba jeszcze ani w

Karola gotuje
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 152

Nie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Harira - pożywna zupa marokańska 122

Harira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron chiński z krewetkami i warzywami 372

wodą *** *** Marchew i papryki kroimy w słupki a por i cebulę w krążki. Na patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i podsmażamy na nim warzywa (marchew, papryki, por, cebulę, groszek i opcjonalnie grzyby, pędy oraz kiełki). Całość dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną *** *** Makaron przekładamy do woka lub na patelnie z warzywami i całość razem przesmażamy. Sos sojowy(...)SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Makaron chiński z krewetkami i warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Łosoś peklowany w cytrusach, ziarnach kolendry i fenkuła 141

Składniki aromatyzujące i nadające smak marynacie się zmieniały, ale baza pozostawała niezmienna: równe części gruboziarnistej soli i pieprzu. Postanowiłam spróbować, dodałam to i owo od siebie i od tej pory peklowany łosoś wszedł na stałe do naszego menu. Jest to nieco inna wersja skandynawskiego gravlaxa, gdzie do marynaty oprócz soli i cukru dodaje się sporą ilość koperku. Podczas peklowania(...)fenkuła. Cytrusy świetnie przełamują tłusty smak ryby, a kolendra dodaje charakteru. Tak przygotowany łosoś idealnie sprawdzi się jako elegancka przystawka na przyjęciu, ale będzie też świetnym składnikiem codziennych sałatek lub kanapek. Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakuje. Proporcje na kawałek łososia o wadze ok 1 kg 1 kg łososia 1 szklanka gruboziarnistej soli 1 szklanka cukru 2 łyżki ziaren

olalacooking
Sałatka tęczowa z kiełkami kaszy gryczanej i fasolą azuki 152

Wczesna wiosna to dobry czas na kiełki. Mamy ochotę na coś zielonego, ale nowalijki dostępne w sklepie o tej porze roku są sztucznie pędzone i niezdrowe. Jeśli zrobimy sobie kiełki z ekologicznych nasion, to nie będziemy musieli się martwić. Ważne, żeby nasiona pochodziły z zaufanego źródła. Ponieważ kupuję wszystko w internecie kiełkownicę do kiełków, kaszę niepaloną do skiełkowania i fasolę(...)przyswajalna. Koniecznie musi to być jednak niepalona ekologiczna kasza gryczana,bo palona nie wyrośnie a zwykła może nie być taka zdrowa. Co można zrobić z taką skiełkowaną gryką? Polecam sałatkę, do której dodałam też pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy

Ugotowane pozamiatane