Zupa z kukurydzy jest jedna z moich ulubionych zup. Kukurydze mogę jeść jednak nie tylko z zupie, ale też w sałatkach, zapiekankach czy na pizzy. Nie wyobrażam sobie aby zupy z kukurydzy zabrakło na stole. Przygotowuję ją dość często z gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzewa lepiej niz rosół. Dziś jednak przedstawiam Wam inną wersję zupy z kukurydzy. Zupa jest bogatsza(...)bulionu warzywnego 70 ml śmietany sól pieprz słodka papryka w proszku Makaron łezki Arc Pol gotujemy al dente. Cebulę obrać i pokroić w mniejsze części. Czosnek i por posiekać. Zeszklić. Przyprawić chilli oraz imbirem. Oprószyć mąką i podsmażyć aż warzywa się zarumienią. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę z porem zalać bulionem. Dodać ziemniaki. Gotować
Kuchnia w oparachKiedy nadchodzi jesień i zima w naszym jadłospisie częściej goszczą różnego rodzaju zapiekanki. Bardzo często robię zapiekanki typu "co się nawinie", takie sprzątanie lodówki. Latem na podobnej zasadzie komponuję sałatki. Czasami udaje się stworzyć coś na tyle ciekawego, że warto zapisać jak danie powstawało. Zdarzało mi się słysząc zadowolone głosy męża i pytanie: "zapisałaś, jak to robiłaś? " odpowiadać: "to bardzo(...)daje 6 całkiem sporych porcji, z których każda ma ok. 330 Kcal. Jeżeli macie ochotę, sprawdźcie, czy macie w domu: - 6 średniej wielkości ziemniaków - 1 spory por - 1 średnia cukinia - ok. 120 g kiełbasy typu śląska/grillowa/tradycyjna - 2 garści tartej mozzarelli - 4 jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy
I tu będę miała takie teDziś wszyscy spożywamy pomidory pod różnymi postaciami. Nie ma chyba osoby, która nie lubiła by pomidora czy to świeżego, czy w sosie, czy jako dodatku do sałatek, surówek, czy jako soku pomidorowego lub keczupu. Niewielu z nas ma jednak świadomość tego, że prócz przyjemności jakie serwujemy dla podniebienia spożywając pomidory i ich przetwory, serwujemy sobie również zastrzyk witamin(...)czynności układu nerwowego. Ze względu na dużą zawartość naturalnego kwasu askorbinowego (wit. C), beta- karotenu i potasu zaleca się stosowanie pomidorów przy niedokrwistości, osłabieniu, złym samopoczuciu, w porach roku kiedy organizm jest szczególnie narażony na wirusy i bakterie. A więc niezwykle szeroki wachlarz wartości odżywczych. SOK DLA PALACZY Sok pomidorowy może chronić osoby palące papierosy przed rozedmą płuc
potrawyregionalneProsta surówka z kapusty pekińskiej Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Przeważnie przygotowuje ich kilka. Dziś polecam Wam prostą
Słodkie okruszkipodsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez około 1 minutę pokrojonego w półplasterki pora *** *** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy jeszcze przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy *** *** Śmietanę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącego(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPogoda powoli robi się typowo jesienna, ale pozwala jeszcze na grillowanie. Jednak grill o tej porze roku powinien być już bardziej "treściwy" :) Dlatego proponuję przygotowanie pysznej karkówki w pikantnej marynacie. Składniki: 700g karkówki wieprzowej bez kości, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu(...)Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą. Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw lub sałatką warzywną
Z miłości do słodkościcebule 2-3 ząbki czosnku 1 pikantna papryczka pęczek natki pietruszki 6 listków laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Seler naciowy i por dokładnie myjemy i władamy razem z przyprawami i natką do dużego garnka. Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, opalamy nad płomieniem palnika kuchenki z każdej strony, aż powstaną liczne zarumienienia (osoby korzystające z kuchenek(...)minimum 2 godziny. Na koniec próbujemy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem i przecedzamy przez sitko. Bulion gotowy :) P.S. Nie wyrzucjcie ugotowanych warzyw z bulionu! Można z nich zrobić np. sałatkę jarzynową, pasztet lub warzywną pastę
Zawsze głodna!Zupa zaklepka kociewska - przepis regionalny Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWraz z nowym rokiem zaczynam mały detoks po świątecznych kulinarnych szaleństwach. Nasze tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy są dosyć tłuste i ciężkostrawne, więc po tym prawie dwutygodniowym okresie ucztowania pora przejść na nieco lżejszą dietę. Dziś do listy przepisów zgodnych z dietą dr Dąbrowskiej dołącza kolejny, tym razem jest to szpinak z pomidorami z czosnkową nutką. Danie to jest bardzo(...)przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem
Kulinarne przygody Gatitywspomnieć, że mimo iż system apelacji jest dość skomplikowany i zawiły, to istnieje tam 58 apelacji kontrolowanego pochodzenia – 42 DOC i 16 DOOCG. Po małej dawce informacji o Piemoncie pora przejść do win, które zostały wybrane i były omawiane podczas seminarium, które prowadziła Ewa Wieleżyńska. Wyselekcjonowano osiem win, które teraz pokrótce omówię. Pierwsze do naszych kieliszków trafiło Rivetto Langhe Nascetta(...)wina o dość wyraźnej dawce goryczki, dlatego w winie pozostawia się dość sporą dawkę cukru resztkowego, by zredukować ten efekt i podnieść walory smakowe wina. Polecane szczególnie latem do sałatek, owoców morza czy kurczaka. Pierwszym z czerwonych win było Terre del Barolo Verduno Pelaverga DOC 2013 Wino z powstało w 100% z odmiany Pelaverga Piccolo, która charakteryzuje się dość ziołowym
królestwo garówinnej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę(...)pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki masła ⅓ łyżeczki soli trochę pieprzu ½ pęczka szczypiorku ZUPA: 4 udka z kurczaka 4 marchewki 4 łodygi selera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło) 2 ząbki czosnku
Cooking for Emilyprzygotowując pikantną zalewę, mieszając ją z kawałkami jarmużu. Wyszło dużo lepiej. Jednakże fanka jarmużowych czipsów chyba nie zostanę. Pięknie prezentują się one za to jako dodatek do zupy czy sałatki, z pewnością zaskoczą gości, bo jako dekoracja są piękne. Ale dziś to nie jarmuż jest gwiazdą programu a soczewica w połączeniu z mlekiem kokosowym i przyprawami. Rewelacyjna, sycąca potrawa(...)naczynia i dodać w razie potrzeby do zupy. A teraz zbierajcie składniki i przygotowujecie zupę soczewicową. Zupa soczewicowa z mlekiem kokosowym Składniki: bulion warzywny: 4 młode marchewki, 1 młody por, 1 młody seler z liśćmi, 1 młoda pietruszka z natką, 1 mała cebulka, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. zupa soczewicowa 1,5 - 2 l bulionu warzywnego
Pełna Lodówka