mnie kwintesencja jesieni. Aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca, sycąca – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Pęczak to gruba kasza jęczmienna, moim zdaniem z ogromnym potencjałem. Można go przyrządzać do sałatek, pęczotta, lubię wzbogacać nim zupy by były gęściejsze i bardziej treściwe. Ugotujcie od razu większy garnek zupy i zawekucjcie, będzie czekała sobie w lodówce na szybki i pyszny obiad. Lubicie zbierać grzyby(...)Jakie jest wasze ulubione danie z grzybów? PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ Z PĘCZAKIEM Składniki na zupę grzybową z pęczakiem: 800g ziemniaków 2 łyżki kaszy pęczak 1 cebula kawałek pora 3 marchewki pietruszka łodyga selera naciowego 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki) 2-3 łyżki masła liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki
Dorota Smakujeporze roku bardzo smakuje mi rzodkiewka i seler naciowy, postanowiłam je połączyć :) Składniki : 7 rzodkiewek 4-5 gałązek selera naciowego szklanka kukurydzy z puszki ewentualnie 2-3 jajka ugotowane na twardo koperek majonez Przygotowanie : Kukurydzę osączyć, rzodkiewkę, jajka i seler naciowy pokroić w kostkę Składniki połączyć, dodać majonez i drobno pokrojony koper, dokładnie wymieszać Posypać lekko solą tuż przed podaniem(...)Moją sałatkę przygotowałam bez jajek
Proste PotrawyDzisiaj mam dla Was prostą i szybką sałatkę ze śledzia. Jest to jedna z tych sałatek, którą można przygotować bardzo szybko i z niewielkiej ilości produktów. Może ona, ciasno upchnięta, stać w słoiczku (w lodówce) przez kilka dni, nawet do tygodnia. Jest to więc idealna propozycja na imprezę - można zrobić na kilka dni wcześniej, a przed przyjściem gości przełożyć(...)miseczki. Składniki: 3 średnie filety śledziowe (mogą być w oleju) 1 puszka czerwonej fasoli jasna część pora - około 12-15 cm 3 średnie ogórki kiszone oliwa z oliwek niewielki pęczek koperku niewielki pęczek natki pietruszki pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Śledzia pokroić w średniej grubości paseczki. Pora oczyścić, dobrze opłukać i posiekać w cienkie plasterki
Codzienna kuchnia niecodziennaprzedobrzyć bo miała być dodatkiem do królowej tego dnia czyli ośmiornicy z grilla.I jakież było moje zaskoczenie przy pierwszym kęsie.Prz drugim już byłam pewna,że od tej pory sałata rzymska będzie często na moim stole. Nie okazała się wcale zielonym liściem bez smaku.Zrobiona na krótko pozostała wciąż lekko chrupka a w smaku dopatrzyłam się lekkiej nuty cytrusowej co mnie(...)wręcz zaskoczyło i delikatnych orzechów.Byłam pod wrażeniem. SKŁADNIKI: ośmiornica (1 lub 2 sztuki) 2 liście laurowe 1 cebula 2-3 ziarna ziela angielskiego 3-4 łyżki octu dodatkowo: sałatka grecka (oliwki czarne i zielone,feta,czerwona i zielona papryka,1 cytryna,oliwa z oliwek,natka pietruszki(opcjonalnie) łyżka nasion konopii) sałata rzymska oliwa do smażenia Wykonanie: Wykonanie jest
Sztuka gotowania w/g Samirywcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu. Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka czy to jeszcze pasta, aczkolwiek jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a ostatnio często ją przygotowuję, gdyż mam na nią tzw. na nią fazę(...)ostatnio macie takiego lenia i brak weny twórczej? Chyba jednak zbliżające się przesilenie wiosenno –zimowe mnie już dopadło. Składniki: 3-4 jajka ugotowane na twardo Puszka kukurydzy Biała część pora Opcjonalnie szczypiorek 15 dag startego sera żółtego 15dag szynki Majonez Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora pokroić w paski, sparzyć gorącą wodą. Wystudzić
Fabryka pomysłówodmiany , ale efekt kolorystyczny dużo ciekawszy . Patrząc na nią , chce się jeść Zimą zawsze cenię sobie , kolorystykę potraw im bardziej kolorowe ,tym bardziej poprawiają humor domownikom , co o tej porze roku , kiedy szaro za oknami , jest niezwykle ważne .Mój młodszy syn stwierdził ,że lepiej wygląda niż smakuje , on niestety nie jest zwolennikiem surówek , woli gotowane warzywa , cóż wszystkim nie dogodzisz(...)także tniemy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach , marchew i odcedzoną z zalewy kukurydzę . Składniki na sos , mieszamy razem z jogurtem , wlewamy do sałatki i lekko ugniatając warzywa , mieszamy . Gotowe , można serwować od razu , zbyt długo nie postoi , bo puszcza sok i zaczyna pływać . Doskonała do wszystkiego . Smacznego ! Artykuł Surówka ” Tęczowa
Ogrodnik w podróżyLunchbox to bez wątpienia świetna opcja na zabieranie do pracy, szkoły, na uczelnię, wycieczkę i gdziekolwiek indziej pożywnego, pełnowartościowego posiłku. To możliwość wcześniejszego zorganizowania sobie jedzenia
Zdrowie na języku :Pmarynuje w wodzie z solą. Ze względu na swój duży rozmiar, są idealne do faszerowania. Oliwa z oliwek . Nie wracam z Grecji bez solidnego zapasu wyśmienitej oliwy z oliwek. Sałatki i sosy z jej dodatkiem nie mają sobie równych. W każdym greckim sklepie czy na targu znajdziecie multum butelek z oliwą. Większość z nich została zrobiona z odmiany Koroneiki bądź(...)główne znajdziesz w zakładce OBIAD W oryginalnym przepisie na greckie klopsiki ostatnim krokiem jest smażenie. Ja jednak wprowadziłam kolejną po zmianie rodzaju mięsa modyfikację i keftedes upiekłam. Do tej pory jadłam tylko wersję z patelni, ale po zjedzeniu tej z piekarnika wiem, że zostanę przy pieczeniu. Smak jest tak samo pyszny, a brzuch nieco lżejszy. Z czym podawać keftedes? Keftedes
Na-talerzu.plsamo smacznie! I jako ten łasuch na wszelkiego rodzaju płatki postanowiłam wypróbować NOWOŚCI OD LUBELLI. LUBELLA odkryła zboże na nowo i na rynek wprowadziła płatki, jakich do tej pory jeszcze nie było w ofercie – aż 4 nowe rodzaje specjalnie dedykowane! Do wyboru mamy jęczmienne, pszenne, ryżowe i żytnie ( każde z idealnie pasującymi do nich dodatkami! ) Teraz będę mieć pewność(...)smacznie – będzie też zdrowo! No bo zboże wiele może! A co może? Możecie poczytaj tutaj – http://comozezboze.pl/ Fajne zarówno na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, dodatek do sałatek, ale także dodatek np.do ciast czy panierek do dań obiadowych! Dają tak wszechstronne możliwości, że nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała ( a kombinatorka ze mnie jest, i tak! :D ) Postanowiłam
Ostra na Słodkosmakowały doskonale jako wędlinka właśnie, ale na różnego rodzaju święta, stosowało się je też jako mięsko na obiad. Wystarczyło ugotować ryż czy ziemniaki, podgrzać takie mięsiwo i podać z sałatką. Powiem szczerze, że sklepowe wędliny jakoś mnie nie urzekają. Nawet ostatnio, zdradziłam swojego dostawcę wędlin i kupiłam szynkę z małej wędzarni. Problem w tym, że szynka nie smakowała w ogóle(...)widziałam malutkie, malusieńkie dziurki, takie idealne jak od igły, które sobie od razu wytłumaczyłam nastrzykiwaniem wędliny (tak wiem, to już zboczenie:) Jeśli i Wy macie dość „wędlin”, pora zakasać rękawy, udać się po konkretny kawałek schabu i zrobić coś swojego. Taki schab idealnie komponuje się ze wszystkimi kanapkowymi dodatkami – ogórkami, pomidorami o musztardzie, chrzanie i ćwikle
Mieszam w GarnkuProsta... i estetyczna sałatka śledziowa :) podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach. Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym . Czas przygotowania: 40 minut + moczenie śledzi + marynowanie śledzi Porcje: 10 Składniki: 5 ziemniaków, 5 płatów śledzi solonych, 2 czerwone jabłka, 1 czerwona(...)cebula, 4 łyżki oleju rydzowego lub innego tłoczonego na zimno, kiełki pora, ocet ziołowy lub jabłkowy do smaku, 1/2 łyżeczki rozmarynu. Mieszanka przypraw: 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne czerwony pieprz do przybrania. Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, 5 średnich
SzczyptaSmaQDziś przedstawiam Wam restaurację Indus Tandoor zlokalizowaną na ulicy Sławkowskiej w Krakowie. Kuchnia indyjska po raz kolejny - tak, tak, tak! Tym razem ucztowanie odbyło się z
Karola gotujewrzucić pora i smażyć aż por zmięknie. Następnie dodać posiekany czosnek i liście szpinaku. Lekko osolić i doprawić pieprzem. Smażyć co chwilkę mieszając aż szpinak zmięknie. Do malaksera dodać sery, śmietanę, jajka i dokładnie zmiksować. Wylać wszystko na patelnię i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wlać na podpieczone ciasto kruche. Wykonanie nadzienia w thermomix szpinak, por(...)wykonaniu Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180C i piec 25 minut. Tarta musi się zarumienić na złoty kolor i po naduszeniu nadzienia powinno mieć konsystencję gąbki. Podawać z zieloną sałatką i pomidorkami. Smacznego
Kuchnia PokoleńWitajcie kochani po świętach :) Jak Wam minęły? Bo mi bardzo przyjemnie :) A teraz pora skupić się na przygotowaniach do sylwestra :) Kto nie wybiera się na imprezę ten zapewne spędzi ten czas w domu ze znajomymi :) I tutaj pewnie wiele osób zadaje sobie pytanie, co też przygotować na ten wieczór. Zebrałam zatem dla Was wszystkie przepisy z bloga, które nadają się(...)taką okazję i skupiłam je w jednym miejscu. Być może dla kogoś będą one inspiracją :) SAŁATKI Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami Sałatka z kuskusem, kurczakiem i fetą Sałatka z kurczakiem i tortellini Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kuskusem, awokado i suszonymi pomidorami Sałatka ryżowa z pieczarkami Sałatka wiejska Tradycyjna sałatka jarzynowa
My simple kitchenzagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. W międzyczasie umyć i obrać seler, pietruszkę, marchew i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Pokrojone warzywa oraz 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe dodać do wywaru. Gotować przez 30 minut bez przykrycia(...)bulion odcedzić i przelać do osobnego pojemnika. Jeżeli zrobimy bulion z podwójnej porcji możemy go z powodzeniem zamrozić. Warzywa z bulionu możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów: galaretka, pasztet , sałatka warzywna
Pij soki wyciskane