sałatka z porów - 4036 przepisów (strona:184/270)

Bezglutenowe placuszki z cukinii 130

ryżu – 1 kg warzyw, 100 g mąki i 50 g siemienia i wszytko pięknie się trzyma . Składniki podałam na około 16 sztuk, bo podaję je tylko z jakąś sałatką, czyli na 1 porcję 2/3 placuszki . Poza tym masę można przechowywać kilka dni w lodówce i smażyć tuż przed podaniem, lub jeść na zimno. ps. Placuszki podałam z fasolką duszoną(...)sztuk (2-3 na porcję) około 300 g ryżu ugotować (po ugotowaniu waga około 1 kg) 1,2 kg cukinii lub kabaczka 1 cebula, a najlepiej kawałek pora pęczek ulubionej zieleniny (u mnie pietruszka) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 100 g maki bezglutenowej (u mnie była to kukurydziana) łyżeczka kurkumy łyżeczka granulowanego czosnku *opcjonalnie łyżeczka mieszanki garam masala sól olej

greenscarf
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 164

nich witamin i przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce(...)jeszcze zdrowszej wersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej 750 ml bulionu

Even Better Food
Schab duszony z warzywami 154

Schabowe inaczej, bez panierki i bez sosu. Przepis został zaczerpnięty z jednego z blogów kulinarnych, jednakże efekt przede wszystkim zdjęciowy jest zupełnie inny. Wstawiłam zdjęcia potrawy

Karola gotuje
Żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem + film 163

twardo czarny pieprz sól przepis Z wędzonej kości i włoszczyzny przygotowujemy wywar. W garnku umieszczamy wędzoną kość podzieloną na mniejsze części oraz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz czosnek. Wszystko zalewamy zimną wodą w ilości około 1,5 litra. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu oraz majeranek, wywar gotujemy około 40 minut(...)cebulę od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy wędzoną kość i włoszczyznę ( warzyw nie wyrzucamy można z nich zrobić sałatkę) a następnie wrzucamy do niego podsmażoną cebulę i kiełbasę, całość gotujemy około 5 minut. W misce łączymy zakwas na żurek oraz śmietanę, gotową zawiesinę wlewamy do zupy i wszystko chwilę

Smakowite Dania
bób gotowany 129

Wszyscy go lubimy ale nie każdy wie jak go przyrządzić by był smaczny ..Niestety sam proces gotowania to pestka ale pózniej należy obrać z łupinki..Ale

Ugotujmy Coś
Kokosowy kurczak na sałatce ze szpinaku 158

Kochani, wbrew pozorom wcale się ostatnio nie leniłam. Na blogu były pustki, owszem, dlatego pora nadrobić zaległości. Ugotowałam parę dobrych rzeczy, kilka nie wyszło tak jak chciałam, więc pora na podejście numer dwa. Tymczasem udało mi się popracować nad moimi koszmarnymi nawykami żywieniowymi. Jeszcze miesiąc temu hot dogi i zapiekanki stanowiły podstawę mojej diety przez te godziny, które spędzałam(...)się całkowicie zrezygnować z fast foodów i z chipsów ;) Wszystko na rzecz szpinaku, owoców i chudego mięsa. Jak tak dalej pójdzie, to na blogu pojawią się przepisy na smaczne sałatki, koktajle i puddingi (i naprawdę mam nadzieję, że w końcu wezmę się za szykowanie tych zdrowych bomb witaminowych).  A póki co, zapraszam do gotowania. Na zdjęciu mój wczorajszy, niezwykle

W poszukiwaniu inspiracji
SURÓWKA SAMO ZDROWIE 194

Ta surówka nie może nazywać się inaczej :)  Wszystkie jej składniki są zdrowe i niskokaloryczne.  Surówka wspaniale pasuje jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze

Walijskie Pichcenie
Książki kucharskie 2 124

dobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)dań i po rytuałach jakie towarzyszą posiłkom i ich przygotowywaniu. Alain Ducasse „Naturalnie” – język polski Od momentu otwarcia książki wiedziałam, że polubimy się bardzo. Książka jest podzielona na pory roku, operuje składnikami, które są łatwo dostępne, do tego z przepisami łatwymi i prostymi. Znajdziecie tam również kilka porad jak robić zakupy, żeby nie marnować jedzenia, jak dbać o środowisko

ladykitchen
Zupa krem z selera 140

łatwiej opieram się przed zakupem pączka, ciastka lub czekoladek... Między innymi z selerem mam problem! Zamrażarka pełna i nie tylko, a Aga krzyczy, po czym bierze się za robienie sałatki z selera z cytrynką by nadawała się do "kotleta".      Dodam, że seler korzeniowy zawiera 2 g białka i 20 g węglowodanów, na szczęście nie są to węglowodany(...)bardziej wrażliwych-wymagających organizmów, trzeba zrobić z selera naciowego.      Po dodaniu grzanek, zupa ewidentnie nabiera charakteru węglowodanowego. Składniki: 600g kalafiora (obranego) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora (ok. 6cm) 1 cebula 2 ząbki czosnku lub 1 duży listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz masło (weganie inny tłuszcz) Przygotowanie: Cebulę pokroić i delikatnie podsmażyć na masełku

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krem z pieczonej marchewki 163

jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną wodą i gotuję na bardzo małym ogniu(...)się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny

Smakowity Blog Kulinarny
Szałot 195

czyli sałatka jarzynowa Składniki: 1 kg ziemniaków 4 marchewki 3 pietruszki 1 mały seler 4 ogórki kiszone 5 jajek 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 mały por/cebula 1 duże jabłko majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Pokrojone w kostkę przełożyć do miski. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać ugotować do miękkości, pokroić(...)kostkę i dodać do ziemniaków. Osączony z zalewy groszek i kukurydzę dodajemy do warzyw. J ajka ugotować na twardo. Por (cebula), jajka, ogórki oraz obrane jabłko pokroić w drobną kostkę.  Dodać majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Barszcz wigilijny 447

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)zdecydujecie się na kupny zakwas, poszukajcie sprawdzonych, miejscowych, naturalnych producentów. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. około ½ litra zakwasu na barszcz 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 opalona na ogniu cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 100 g suszonych grzybów

W kuchni Katie
Surówka z groszkiem i porą 130

Pyszna i prosta surówka z groszkiem i porą zasmakuje całej rodzinie. Robi się ją szybko, dlatego może być zrobiona nawet dla niezapowiedzianych gości. Polecam, nawet na

Gotuję Testuję
duszone warzywa z ... warzywami 153

Nieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy

zobacz ich smak
Sylwestrowe hity – czyli najlepsze przepisy na przyjęcia! 3200

TUTAJ Pomysły na koreczki, przystawki oraz sałatki ze śledzi, które idealnie sprawdzą się na świątecznym, sylwestrowym oraz imprezowym stole. IMPREZOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Przepyszna i bardzo nowoczesna sałatka z kurczakiem, warzywami i chrupiącymi chipsami cebulowymi, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie!   NADZIEWANA KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ Pyszne danie, które w całości przygotujemy w piekarniku(...)TUTAJ Bardzo smaczna i efektowna zapiekanka meksykańska w kształcie tortu, z tortillą, warzywami i mięsem mielonym. ROLADKI NALEŚNIKOWE ZAPIEKANE POD BESZAMELEM PRZEPIS TUTAJ Naleśniki zapiekane z pieczarkami, szynką i porem, pod pierzynką z beszamelu i sera żółtego to świetny pomysł na pyszną imprezową zapiekankę. CUKINIA FASZEROWANA PRZEPIS TUTAJ Cukinia faszerowana i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania