jakiejś gazecie, najpewniej Oliwii lub Claudii, ale głowy nie dam. Z oryginalnego przepisu niewiele zostało, bo modyfikowałam go przez ten czas,szukając własnego smaku. Robię je od tamtej pory dość często, bo jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Co więcej, sprawdziło się rewelacyjnie na imprezy, ponieważ na zimno smakuje równie dobrze. I na przyjęcie dla dzieci, bo małe, apetyczne(...)naleśnikowego. Każde żabie udko maczam w cieście i wkładam na gorący tłuszcz, smażę z każdej strony kilka minut na złoto. Wyciągam na papierowy ręcznik. Podaję gorące z ziemniakami i sałatką z pomidorów na obiad, a jeśli na imprezę to przekładam do naczynia żaroodpornego i trzymam w ciepłym piekarniku zanim przyjdą goście. ;) Zapewniam, że nic nie stracą na soczystości
Kuchnia Prezydentowejkilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety(...)powinna mieć około 80 stopni. Jeżeli planujemy smażyć je na patelni to niech olej nie będzie zbyt gorący, bo kiełbaski mogą popękać. Zatem gdy już surowe kiełbasy mamy gotowe pora przerobić je na produkt jadalny, czy zamarynować i przygotować do grillowania. Tak to wyglądało w trakcie pracy. Ja z tyłu kręcę korbą, a Madzia z przodu odbiera towar
Marder&Marder ManufactureNadchodzi jesień, idealna pora na przeróżne kasze. Warto więc trochę poczytać, żeby skumać z czym się ją je. Czym jest kasza dla Mai Sobczak? Kasza kojarzy się z pierwotnym jedzeniem, dzieciństwem w wielopokoleniowej rodzinie, wakacjami na wsi. Z magicznym klimatem magicznej kuchni. Jaka jest jej kuchnia? Maia kocha i zna się na kaszach i zbożach, ale nie używa pszenicy, ponieważ(...)podawane ze słodkimi owocami. Co bym ugotowała z tej ksiązki? Na pewno smakowicie wygląda słodka polenta z brzoskwinią i czekoladą, polenta na słono z boczniakami, paprykarz jaglany, sałatka ze szczawiu, jaglanka z cykorią, czerwona kapusta z mango, pęczak z ostrą truskawką. Poza klasycznymi lodami jaglanymi, większość przepisów to naprawdę nowe, ciekawe połączenie. Doskonała inspiracja na jesienne chłody! Qmam kasze, czyli
Ugotowane pozamiataneWraz ze wspomnieniem jest taki żal do matki natury, który nota bene, du.ę ściska - where's the summer? Na szczęście widoki wspaniałego jedzenia, jego smak pozostaje o każdej porze roku i dnia w głowie. Wystarczy zamknąć oczy i zacukać sobie w resztki szarych komórek aby wywołać te bodźce. I co widzę? Poranne słońce, które daje po oczach(...)wyłożone lodem, na których spoczywają świeżutkie ryby, rybeńki. Co się dalej dzieje z nimi? Jakaś pani ma kilka jakichś pań w tym "zakładzie" i robią wspólnie między innymi jakieś sałatki rybne. Miodzio! W asortymencie znajdziemy także wędzone polędwiczki z łososia, wędzone filety z tejże ryby, wyśmienite sałatki śledziowe (np. z musztardą z gorczycą), tatara z łososia, atlantyckie mrożone ryby typu
Right Behind The Kitchenświęta. Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki zielone części pora liść kapusty 1 szt. nieobranej cebuli 2-3 szt. suszonych grzybków 3 liście laurowe firmy KAMIS 6 ziarenek ziela angielskiego firmy KAMIS 6 ziarenek pieprzu około 1/2 łyżki soli morskiej natka(...)gustu). Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego! A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową
potrawyregionalneogromna, przyprawiona musztardą golonka. I był to mój ogromny, golonkowy przełom. ;) Całą drogę zachwycałam się tym, jak to wspaniale, kiedy odkrywa się nowe możliwości, tym bardziej smakowe. Od tamtej pory, kiedy moja mama odkryła przepis na tę pychotę, w domu nigdy nie pozostawał z niej okruszek. Po czasie nauczyłam się również zajadać wersję ze skórą, jednak ta duszona w piwie(...)miękkości, to jest około 1,5 godziny. W trakcie duszenia najlepiej przewracać golonki, jeśli jednak gotujemy w szybkowarze, nie ma takie potrzeby. Podajemy gorące, najlepiej z musztardą i sałatką z gotowanych buraczków
Kuchenna Kontrrewolucyamało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki(...)maśle z czosnkiem. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu, najlepiej arborio 0,5 kg bobu 400 g krewetek, najlepiej surowych w pancerzykach 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli lub pora 2 duże bardzo drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki
Niedzielny kucharzmało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki(...)maśle z czosnkiem. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu, najlepiej arborio 0,5 kg bobu 400 g krewetek, najlepiej surowych w pancerzykach 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli lub pora 2 duże bardzo drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki
Niedzielny kucharzsposób przyczyniamy się do oszczędzania naturalnych zasobów nasze planety. Sama staram się robić mniejsze zakupy za to częściej. Jeśli lodówka zaczyna świecić pustkami, jest to sygnał, że przyszła pora na nowe zakupy. Ale zawsze coś się znajdzie w domowej spiżarce, z czego można przygotować smaczne i pożywne danie, a przy tym niedrogie. Innym aspektem jest również zdrowe gotowanie. Jemy tyle(...)chia i grahamką Zupa buraczkowa sezonowa Danie jednogarnkowe z kurczaka i warzyw Jesienne surówki czyli sezonowo i zdrowo Pieczywo z domowego wypieku Szybkie danie z łososiem Klopsiki sprzyjające klimatowi Sałatka z resztek The post Top 10 najpopularniejszych przepisów 2019 roku appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaBardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z
Kuchnia Pokoleńnaszej codzienności, czyli planowania posiłków na tydzień i niedzielnego gotowania na kilka dni – żeby jeść zdrowo, domowo i nie marnować jedzenia ani pieniędzy. Tak jak było do tej pory (z wyjątkiem przerwy świątecznej), co tydzień na naszym blogu znajdziecie nowe menu i przepisy na dania na każdy dzień – wszystko zaplanowane tak żeby gotować i nie marnować(...)leftovers: Niedziela – Pieczony kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą Poniedziałek – Pęczotto z suszonymi grzybami, pieczonymi warzywami i szpinakiem Wtorek – Muffiny z warzywami Środa – Pitta z sałatką paprykową tri colores, cieciorką i pieczonym kurczakiem Czwartek – Makaron i warzywa stir fry z krewetką Piątek – Calzone z warzywami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Kurczak z wolnego wybiegu Krewetki
Niedzielny kucharzNiepozorna musztarda potrafi zastąpić w kuchni szereg przypraw. Warto o niej pamiętać nie tylko z okazji grillowanej kiełbasy, ani sosu vinaigrette do sałatki. Intensywny aromat musztardy dodaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Kwasowość natomiast sprawia, że wykorzystana do mięs, czyni je wyjątkowo kruchymi. Marynowanie Najczęściej musztardę do mięs wykorzystuję do wykonania marynaty. Musztardę sarepską mieszam z olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem(...)przepisem na mięso w sosie musztardowym. Zwyczajnie smażę mięso, doprawiam ulubionymi ziołami i przyprawami, najczęściej majerankiem i mieloną kolendrą. Smażę krótko, a następnie dodaję dwie lub trzy łyżki musztardy, pora pokrojonego w talarki (lub szalotkę) i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli trzeba, podlewam wodą. Po musztardę sięgam najczęściej przygotowując wieprzowinę, ale także do ryby. Znacznie rzadziej przygotowuję
KucharzycaKrem detoksykujący Czarny Ryż zabezpieczenie skóry przed smogiem Od wielu lat lekarze i naukowcy mówią o szkodliwym wpływie smogu na zdrowie człowieka. Jednak większość
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazawsze do ścisłych przedmiotów podchodziłam z myślą: "eee, to nie dla mnie, i tak tego nie zrozumiem, a tym bardziej nigdy nie polubię". Faktycznie, nie polubiłam do tej pory, ale wiedziałam że to przepustka do spełniania kolejnych celów. To mnie skutecznie zmotywowało. 2. Rozpoczęłam studia Na wymarzonym kierunku - dietetyce. Przeprowadziłam się do całkowicie obcego miasta, rozpoczynając kolejny etap życia. Przystosowanie(...)przygotowany wcześniej plik ze wskazówkami wraz z przykładowym menu zawierającym autorskie przepisy. Przygotowałam energetyczny koktajl z guaraną i figami, którym wszystkich poczęstowałam. Na koniec wspólnie przyrządziliśmy warzywne szaszłyki i sałatkę na integracyjnego grilla. Całą fotorelację możecie obejrzeć na naszym fanpage, który istnieje pod tą samą nazwą (niedługo rusza edycja zimowa, także serdecznie zapraszamy!). Myślę, że to był całkiem udany
Kuchnia Elliezawsze do ścisłych przedmiotów podchodziłam z myślą: "eee, to nie dla mnie, i tak tego nie zrozumiem, a tym bardziej nigdy nie polubię". Faktycznie, nie polubiłam do tej pory, ale wiedziałam że to przepustka do spełniania kolejnych celów. To mnie skutecznie zmotywowało. 2. Rozpoczęłam studia Na wymarzonym kierunku - dietetyce. Przeprowadziłam się do całkowicie obcego miasta, rozpoczynając kolejny etap życia. Przystosowanie(...)przygotowany wcześniej plik ze wskazówkami wraz z przykładowym menu zawierającym autorskie przepisy. Przygotowałam energetyczny koktajl z guaraną i figami, którym wszystkich poczęstowałam. Na koniec wspólnie przyrządziliśmy warzywne szaszłyki i sałatkę na integracyjnego grilla. Całą fotorelację możecie obejrzeć na naszym fanpage, który istnieje pod tą samą nazwą (niedługo rusza edycja zimowa, także serdecznie zapraszamy!). Myślę, że to był całkiem udany
Kuchnia Ellie