Karnawał już za nami, więc teraz pora nieco odchudzić nasze codzienne menu. Poza tym wielkimi krokami zbliża się już wiosna i okazuje się, że mamy na sobie kilka kilogramów za dużo. Tak więc na blogu będą się teraz pojawiać raczej lekkie przepisy. Dziś zapraszam Was na sezonową sałatkę z kapustą w roli głównej. Sałatka z czerwonej kapusty
Kulinarne przygody Gatitypolskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki
mojewypiekiinietylkoSałatkę jarzynową robi zawsze moja mama, wychodzi pyszna. Tak mówi zawsze moja siostra, która ją uwielbia. Ja jej nie jem bo nie lubię majonezu, ale wierze siostrze na słowo :D. Składniki: 5 marchewek pietruszka 5 ziemniaków 4-5 ogórków kiszonych jabłko por 4 jajka parę łyżek majonezu pieprz/sól Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki ugotować do miękkości. Ostudzić. Po ostudzeniu obrać(...)pokroić w kostkę. Jajka ugotować, obrać i również w kostkę pokroić. Pora, jabłko i ogórki tez na kosteczkę. Wszystko wymieszać w jednej misce. Majonezu dać tyle, jak kto lubi. U mnie w domu mama dodaje jakieś 4-5 łyżek, zależny od ilości. Przyprawić wedle uznania. Smacznego :D SPRÓBUJ RÓWNIEŻ: CHLEBEK Z SOJĄ MLECZNIAK
Moje pyszne gotowanieKrajanka piernikowa przepis na miękkie i szybkie pierniczki bez leżakowania. Krajanka piernikowa, miękkie pierniczki bez leżakowania to smak mojego dzieciństwa. Obtoczone w lukrowej glazurze kawałeczki ciasta
Cztery FajerySkładniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej
kgwjanczewozupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania z nich sałatki jarzynowej, aromat wspaniały, w tym tkwi sekret. Czasem wywar powstaje z dodatkiem świeżego pęczka lubczyku lub natki, kawałka kapusty. Jeśli nie mam używam suszonych ziół, sprawdzają się znakomicie. Wywar jest(...)ciepłych, dodawany do pasztetów wzbogaca smak, dodaje soczystości. Składniki: 6 pałek z kurczaka, podudzi, ud 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula z łupinką kawałek pora 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pęczek świeżej natki lub lubczyku, jeśli nie masz użyj suszonego sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso umyj, włóż do garnka
Zasmakuj KuchniOlivier" z powodów politycznych trafili na wygnanie i zabierali ze sobą podstawowy przepis na sałatkę jarzynową, przez co spopularyzowali ją w Europie. Jednak emigracyjna rzeczywistość wymusiła zmianę receptury i sałatka jarzynowa w zmienionej formie trafiła na stoły całej Europy. Nie ulega wątpliwości, iż na dobre wpisała się w naszą polską tradycję. Drukuj Czas przygotowania 40 min Czas gotowania(...)Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 8 dużych marchewek 8-10 sztuk ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 1 duży por 1 duże jabłko 1 mała cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sos 300 g majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pieprz czarny sól Instructions Marchew, pietruszkę
Wędrówki po kuchnirozgrzeje w zimowe i jesienne dni. Ja tym razem ugotowałam ją od podstaw, ale możecie tez ją przygotować na bazie wegańskiego wywaru warzywnego dodając do niego pokrojone w plasterki pory. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety , a także przykładowe(...)Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior
Kulinarne przygody GatityNa kolację zaplanowaliśmy cukiniowe kulki z fetą, a jako dodatek wymyśliliśmy fasolkę szparagową w sosie. Bycie na wsi ma tę zaletę, że pomimo wieczorowej pory
niecodziennikparywszystkim, wszechobecna feta. Zapraszam na sałatkę z fety z „obskurnej” knajpy. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🥩 – ❌ Składniki 100 g sera feta 100 ml jogurtu greckiego 30 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Kilka rzodkiewek 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Biała część pora 30 g masła 2 łyżki
RafalCookŚledzie w sosie porowym – to nasza nowa propozycja na świąteczne danie, ale nie tylko. Taki śledzik super sprawdzi się jako przekąska na imprezę, np. zbliżające
Kulinarne Przebojetwardo (ok. 8-10 min). Cebulę i pora posiekaj, a resztę warzyw dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Wymieszaj z przyprawami, jogurtem naturalnymi, pokrojonym jajkiem. Posyp prażonymi pestkami słonecznika i szczypiorkiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Chrupiąca, zielona sałatka pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinasię z Dynią. I właśnie o tej porze roku sięgam po dynię. Można ją przygotować na naprawdę wiele sposobów. Dlatego dzisiaj chciałam podzielić się moimi przepisami na dania w której główną rolę gra dynia. Zebrałam je w tym jednym poście. We wszystkich przepisach wykorzystałam dynię piżmową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem Dorsz zapiekany
Delusional TrineSkładniki warzywa 2kg kapusty pekińskiej 4 sztuki marchew pokrojone w julienne 1 sztuka biała rzodkiew,lub pęczek rzodkiewki ,lub 1 kalarepa 1 sztuka por 1-2
w mojej kuchni