także doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia i sałatek. Ponadto zawiera sterole roślinne i jest cennym źródłem kwasów tłuszczowym omega-3. Polecam :) Składniki: 250g makaronu np. penne 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego 2 ząbki czosnku 2cm korzenia imbiru 3/4 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1/2 pora 1/2 szklanki ciecierzycy konserwowej 120ml mleczka kokosowego 1/2 pęczka natki pietruszki
Kuchnia w czekoladzielekkostrawna, a zarazem sycąca i do tego bardzo smaczna. W sałatce dominuje smak koperku, ogórek nadaje soczystości i świeżości, cebula dymka delikatnie zaostrza smak, a to wszystko połączone z delikatnym łososiem wędzonym na zimno. Świetna na letni obiad, kolację lub do zabrania do pracy do zjedzenie w porze lunchu. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 300 g łososia wędzonego
Kuchcik gotujekasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście. TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora 10 szt. pieczarek łyżka kaparów 1 bulwa fenkułu ( kopru
potrawyregionalnetylko nam się kojarzy z pięknymi widokami, słońcem, mousaką, sałatką choriatiki, tzatzikami, oliwkami, ale również z chałwą. Po powrocie chałwa leżała w lodówce i Moni nie wiedziała co z nią zrobić. Któregoś dnia po prostu wpadł jej pomysł do głowy. Brakowało czegoś słodkiego w domu, więc pora na ciastka z chałwą. Aromatyczne, z nutą słońca, orzechów, wanilii
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoZiarenkowa Ziołowo mi oraz pysznej mieszanki warzyw z firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/ . Sałatkę podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : 1/2 paczki makaronu muszelki 1/2 szklanki oliwek zielonych(...)łyżki ziarenek Ziołowo mi z Ziarenkowa 5 plasterków szynki, 2 kabanosy kawałek pora 1/2 słoiczka seleru 3 jajka sól , pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chilizbliża się nieubłaganie, najwyższy czas zacząć jeść zdrowo. Do tej pory zdarzały mi się dni chrupania, kiedy to pół dnia szamałam same niezdrowe rzeczy. Aż w końcu stwierdziłam - dość. Dlatego podczas ostatnich zakupów zaopatrzyłam się w sałatę, truskawki i camembert i przygotowałam na wczorajszą kolację w formie sałatki. Do wypadów nad jezioro pozostał miesiąc, a mi do najlepszej formy
W poszukiwaniu inspiracjinapojów typu zero). Kosztują ok. 1-2 e za butelkę. Ceny dań głównych w średniej klasy restauracjach to ok. 8-15 e za posiłek, którym można się najeść. Sałatki kosztują ok. 5 euro, Tzatziki 4-5 e, Freddo Cappuccino 4-5 e. Souvlaki w picie w tanim (ale dobrym) barze/fast foodzie(...)zapiekanka z ciasta filo z nadzieniem z pora i sera feta (V) 17. Tomatokeftedes – placki pomidorowe (V) 18. Gigantes plaki – zapiekana fasola w sosie pomidorowo-warzywnym (V) 19. Loukaniko – greckie kiełbaski z ziołami i skórką pomarańczową 20. Kofty – szaszłyki z mięsa mielonego Co zjeść na przystawkę w Grecji? Przekąski, sałatki, przystawki, zupy: 1. Tzatziki
CzarnawisienkaSałatka to najważniejsza potrawa każdej imprezy czy świątecznego stołu. Nie wyobrażam sobie aby nie było na takim stole żadnej. Dziś mam dla Was sałatkę którą przygotujecie w zaledwie kilka minut, nie jest czasochłonna a bardzo ciekawa w smaku. Jedni robią ją z kurczakiem, ja wolę wersję bez, jest lżejsza. Dzięki fasoli pożywna a czerwona cebula dodaje lekkiej ostrości. Bardzo polecam(...)puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 podłużna słodka czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pora 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego Szczypta ostrej papryki Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Por i cebulę siekamy drobno, tak samo wydrążoną z nasion paprykę. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolkę przekładamy na durszlak, przelewamy wodą
Wanilia i Kardamonspotkania, nie trudno o przyzwyczajenie się, że pierwszy posiłek spożywany będzie dopiero w porze lunchu. Z kolei na pełnowartościowy obiad mamy czas dopiero po powrocie do domu w godzinach wieczornych. Jeszcze większym zagrożeniem jest brak stałych pór posiłków — czyli nigdy nie wiadomo, kiedy właściwie przyjdzie pora na jedzenie. Stąd prosta droga do rozregulowania ośrodka głodu i sytości(...)zbyt ubogie w tłuszcze. Być może warzywna sałatka bez oleju i obiad pod postacią batatów, choć podyktowane troską o zdrowie, nie zaspokaja potrzeb naszego organizm. Jeżeli chcemy jeść wegańsko, to awokado ma wiele wartości odżywczych , jest owocem, a jednocześnie dodane do menu zapewni nam dawkę tłuszczu, o którą dopomina się ciało. Stałe pory posiłków oraz przyjrzenie się ich składowi
Słodkie okruszkiMogę tylko powiedzieć - wymiata - ! 2 pęczki natki pietruszki drobno posiekanej 1 pęczek rzodkiewki 1 jabłuszko ugotowana fasolka szparagowa żółta 1 mały zielony por Sos
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNiespodzianka przygotowana przez moich rodziców z okazji Dnia Mamy i zbliżającego się Dnia Dziecka. Wizyta w restauracji, gdzie do tej pory jeszcze nie jedliśmy, chociaż
Karola gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 500 g pieczarek, średni por, 5 średnich ogórków kiszonych
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 4 małe pory (białe i jasnozielone części), jabłko
JejKuchnia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Niezwykle prosta, ale jakże smaczna surówka. Nie mówię o tym, ze drzemie w niej moc witamin ☺ Szczególnie o tej porze roku, kiedy
Kulinarne przemyslenia