Gdy zobaczyłam przed chwilą datę publikacji ostatniego postu, zjeżył mi się włos na głowie 😉 Nie chcę i nie będę nawet liczyć ile miesięcy minęło od tamtej
gotować!Korzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki odżywcze dietę. Choć obecna pora roku obfituje w mniejszą ilość sezonowych warzyw i owoców, to i teraz możemy raczyć się tymi, które szczególnie przysłużą się naszemu zdrowiu. Dynia czy jarmuż wraz z kaszą jaglaną i nasionami chia pełne są wartościowych węglowodanów, białek, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Połączone w odżywczej sałatce w towarzystwie suszonej żurawiny i orzechów złożą
Even Better FoodŚwietna przekąska/sałatka lub dodatek do mięs - np. z grilla :) Polecam letnią porą! SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 215 kcal) 1 cukinia - około 300
Moje Kuchenne Rewelacjeróżne imprezy okolicznościowe. Do sałatki wykorzystałam makaron z grochu od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy , ale Wy z powodzeniem możecie użyć każdego innego makaronu :) Składniki: * około 120 g makaronu z grochu * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszku groszku konserwowego * pół puszki czerwonej fasoli konserwowej * około 10 cm kawałek zielonej części pora * garść startego na tarce o dużych
Zrób to smacznieKocham obecną porę roku! W tym czasie wszystko jest świeże, bez chemii, w sklepach, na bazarach mamy różnorodny wybór warzyw i owoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin
JaglusiaA dzisiaj zapraszam Was na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Jest doskonała do obiadu, świetnie smakują chrupiące, świeże warzywa z nutą dobrej oliwy. Do
W mojej kuchnibyły pikantne, wyraziste - dlatego o tej porze roku chętnie sięgam po imbir, chili, dużą ilość pieprzu. Dziś proponuję wołowinę właśnie w takiej ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati, lub dla dbających o formę pełnoziarnisty - i obiad gotowy! Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka. Składniki
Kulinarne Inspiracjekarnawałową powtórkę z rozrywki;) Co do sałatki to do jej wykonania możecie oczywiście użyć ryżu, który wam pozostał po obiedzie. Szybka i smaczna... tak więc zajadajcie i odpoczywajcie - korzystajcie z dodatkowego wolnego dnia przedłużającego weekend. Produkty 3 woreczki ryżu 30 dag żółtego sera 30 dag szynki 2 czerwone papryki ogórki kiszone por lub cebula 5 jaj majonez sól(...)pieprz Sposób Ryż ugotować, zostawić do wystygnięcia. Ser, szynkę, paprykę, ogórka, pora lub cebulę oraz jajka ugotowane na twardo pokroić w kosteczkę. Pokrojone składniki wymieszać razem z ryżem, dodaj majonez, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Tymczasem na deser JESIEŃ i to nie byle jaka bowiem prosto z lasu
Kuchenne aromatyFajna, ciekawa i bardzo dobra ta sałatka! Znalazłam w "Wielkim Żarciu". Autorem przepisu jest Trusia. Składniki: 1 słoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany
In my kitchenTajska sałatka z nasionami dyni i słonecznika, sałatka z kaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie przepisy z kaszą na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza(...)orkiszowa Starożytna odmiana pszenicy, używana z czasach biblijnych, niezwykle smaczna, o lekko orzechowym smaku. Bogata w minerały, m.in. selen, który wzmacnia układ odpornościowy. Orkisz idealnie sprawdzi się o tej porze roku, bo ma działania przeciwzapalne i pomaga zwalczać przeziębienia Wypróbuj przepis na kurczaka satimbocca z orkiszem Karola Okrasy Pęczak Skarbnica witamin z grupy B i E, bogate źródło węglowodanów
Niedzielny kucharzWegetariańska zapiekanka pasterska, pęczotto ze szparagami, panzanella, czyli sałatka z czerstwego chleba, krem z pieczonej papryki, sałatka z pieczonych krewetek i rzodkiewek oraz makaronowa sałatka z pomidorkami – taka jest nasza propozycja menu na tydzień przed świętami. Bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie dania wegetariańskie, dzięki którym poczujecie w sobie wiosnę! Lekkie dania wegetariańskie – czyli wewnętrzna wiosna Pięć wegetariańskich dań(...)jedno dla jaroszy, albo bardziej liberalnych wegetarian – z krewetkami (które można zresztą pominąć). Od dawna mieliśmy ochotę przygotować i zjeść wegetariańskie menu na tydzień (na wegańskie też przyjdzie pora, jesteśmy coraz bliżej). Kiedy jest na to lepszy moment niż przed Świętami (podczas których zwykle jemy z dużo, a ciocia wpycha nam mazurek na dokładkę), do tego
Niedzielny kucharzszczerze powiem Wam, że nigdy wcześniej o niej nie słyszałam. Namówił mnie na nią eM który wyszukał w sieci opinie o tej knajpce - w większości same pozytywne! Mimo popołudniowej pory usiedliśmy przy stolikach znajdujących się na Krupówkach - trochę tego później żałowałam, gdy zobaczyłam wystrój wnętrza lokalu. Ale nie ma tego złego, niewiele się zastanawiając zamówiliśmy dwa dania, ja wzięłam(...)ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką. Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Mimo nie za dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już całkowicie zapchana. Choć przyznać
Słodkie Przyjemnościzewnątrz ściślejsza konsystencja, natomiast w środku już ultra-kremowa. I ten wspaniały, delikatny, bogaty smak. Ta niespotykana konsystencja i pyszny smak po prostu mnie zachwyciły i od tej pory ten ser regularnie pojawia się w mojej kuchni. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Burrata z pomidorami Ten kremowy ser jest gwiazdą samą w sobie, więc potrzebuje dodatków, które nie będą próbowały(...)dominować, tylko dopełnią jego bogaty smak i konsystencję. Więc z czym najlepiej jeść ser burrata ? Dlatego moim ulubionym i niezawodnym pomysłem jest burrata z pomidorami . To chyba najprostsza sałatka z burratą, jaką można sobie wyobrazić, ale naprawdę – nic więcej tu nie potrzeba! Wspaniały, kremowy ser i soczyste, świeże, słodkie pomidory to idealne połączenie. Nie potrzeba tu nawet żadnego sosu
Na-talerzu.pl