jemy. Przychodzi wtedy ochota na cięższe, gęste, pikantne i grzejące brzuszki potrawy. Niestety nie są one ani najzdrowsze, ani najlepsze dla sylwetki ;) Nawet ja kręcę nosem na sałatki, kiedy za oknem temperatura spada poniżej zera, dlatego muszę kombinować tak, by i wilk był syty, i owca cała. Danie, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, może spokojnie zastąpić gęsty, tłuściutki gulasz, fasolkę(...)odmawiać, ale czasami po prostu trzeba zjeść coś innego. Może... Rybkę? Tak, wiem. Znowu :) I nie po raz ostatni. Ryby na blogu pojawiały się do tej pory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny, brązowy ryż i szpinak. Zapraszam. Sola
Ratunku obiadDzień dobry! Czy Was również dotknął cukiniowy urodzaj? Jeśli tak jak i my, zostaliście obdarowani kilkoma kilogramami cukinii lub po prostu urosła Wam w ogrodzie, nie
Pora coś zjeśćdokładnie mieszamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w słupki (będziemy potrzebować ok. jednej garści posiekanego pora). Na patelni rozgrzewamy ¼ szklanki oleju, dodajemy pokrojony czosnek i pora, które obsmażamy na złoty kolor i następnie odcedzamy i odkładamy na później. Do pozostałego po smażeniu pora oleju dodajemy ½ łyżeczki chili w proszku(...)smażymy przez 30 sekund po czym dodajemy obsmażonego kurczaka, pora i czosnek, wszystko mieszamy i smażymy razem jeszcze przez 2 minuty. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem. Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Smażony ryż z jajkiem po chińsku Sałatka z tortellini i szynką SCHAB PO BAŁKAŃSKU Śledzie gajowego – Przysmak gajowego
Księga-Smakupowoli szykowaliśmy się na wyjazd na Bałkany. Wiosna to idealna pora na odwiedziny tych stron dla wegetarian, ponieważ wtedy tylko dostępne będą tu sezonowe dania ze szparagami i dzikimi szparagami. Wiele restauracji proponuje wtedy dodatkowe szparagowe menu, w którym można znaleźć między innymi risotta, makarony czy sałatki ze szparagami w roli głównej. Jednym z najlepszych miejsc na szparagową
Roślinożerni urlopowiczeSałatka, którą pokocha większość. Delikatna w smaku, aromatyczna, doskonała na imprezy, ale też na śniadanie i kolację Co potrzeba: 300 g szynki lub ogonówki w kawałku, 1 puszka kukurydzy, 4 plasterki ananasa z puszki, 400 g pora, 1 słoik selera konserwowego, 2 jajka ugotowane na twardo, 3-4 łyżki majonezu, Sól Pieprz Wykonanie: Pora oczyszczamy
Bułka z ChlebemOstatnio szukam pomysłów jak tu zgubić trochę tłuszczyku i nie być głodna. Nie sztuką jest jeść trawę i chudnąć. Byłam kiedyś na diecie gdzie jadłam tylko
Kuchnia PokoleńZdrowych i pysznych surówek nigdy dość, tym razem posiekałam to co miałam w lodówce i tak padło na kapustę, pora i jabłko. Niby klasyk
Moje Małe Czarowaniesałatka, która w zeszłym roku gościła na święta na naszym stole. Może kogoś z Was również zainteresuje. 300 g filetów śledziowych a’la matias 3-4 średniej wielkości ziemniaki 5 ugotowanych na twardo jajek 1 duży por 1 duża czerwona cebula 5-6 ogórków konserwowych 1 jabłko 1 pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany
Smaki Na TalerzuSałatka z selerem konserwowym, groszkiem i kukurydzą jest prosta, nie wymaga dużo krojenia i można przygotować ją szybko i sprawnie. Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 jajek kawałek pora 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Groszek, kukurydzę i selera
talerz przyjemnościWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-12 Składniki: 6 jajek, mniejszy por (biała i jasnozielona część), opakowanie
JejKuchniaSzparagi pozostają,bo zagrożono mi w domu strajkiem-ale jajko i sałatka wysiadają z mojego świątecznego menu. Postawiłam na pastę serową. Można ją zawinąć w szynkę lub liść sałaty-druga opcja bardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI: Ok. 30 dkg dobrego, żółtego sera 6-7 cm pora (biała część) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 Łyżeczki ketchupu
Kopystką po garachkolację pyszną sałatkę. Wystarczy tylko kilka składników aby szybko przygotować coś smacznego i pożywnego. Nie wiem jak Wy ale ja mam zawsze w szafce mały zapas produktów w puszkach, które służą mi jako składnik różnych dań. 2 średnie pory (jasna część) puszka groszku konserwowego Jamar 5-6 jajek 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Pora umyć
Smakołyki Asikapusty pekińskiej i kurczaka, dzieci za nią przepadają.Jeśli jej nie jedliście to koniecznie wypróbujcie :) Do sałatki użyłam pysznej kukurydzy od firmy Bonduelle oraz przypraw od firmy Skworcu i EcoBlik . Sałatkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda(...)kapusta pekińska 1 papryka mała czerwona 1/2 papryki żółtej i zielonej 1 puszka kukurydzy od Bonduelle 1 duży majonez 3 piersi z kurczaka kawałek pora 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 łyżka przyprawy Kurczak ziołowy od firmy Skworcu 1 łyżeczka Pieprzu zielonego od EcoBlik Sol,pieprz do smaku 4 łyżki oliwy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki ziemniaki, 3 duże sztuki marchewka, 3 średnie sztuki pietruszka korzeń, 2 sztuki seler, 1 średnia sztuka groszek konserwowy, 1 puszka por, 1 mały ogórek
Gotowanie moimi oczamiSobotni poranek to idealna pora na zakupy na targu, a dzisiejsza pogoda sprawiła, że zakupy na świeżym powietrzu, tuż przy Zamku Będzińskim, to przyjemnosć połączona z relaksem. Nie przeszkadzały mi tłumy ludzi, bo lubię otwartą przestrzeń. Z kupionych owoców przygotowałam sałatkę a resztę podzieliłam na kawałki do woreczków i hop do zamrażarki, a gdy tylko nadejdzie ochota
Moja smaczna kuchnia