salatka z pora - 4953 przepisów (strona:188/331)

Pożywna sałatka z bobem, pomidorami i awokado 186

przyszła pora na bób, który już od pewnego czasu gości na warzywniakach. Aż szkoda nie skorzystać. W poszukiwaniu fajnych, lekkich, a zarazem pożywnych przepisów na dania z tym warzywem znalazłam to - czyli fantastyczną sałatkę z bobem. Źródłem przepisu jest blog Jadłonomia. To trzeba koniecznie wypróbować w tym sezonie bobowym! Smacznego! Składniki: 500 g bobu 0,5 czerwonej cebuli

psgotujemy
Falafel idealny by Jadłonomia 145

tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami lub humusem. Tym razem poszliśmy na łatwiznę i humus kupiliśmy. Nie jest on zły, ale z domowym na pewno smakowało by jeszcze lepiej, bo co domowy to domowy. My do tej pory robiliśmy humus z tego przepisu. Niestety z racji "małych " przejść z telefonem utraciłam kilka zdjęć

Państwo Wojtczuk gotują
KONKURS "Wiosna to pora radosna - słodka i słona" 136

szczypiorkiem z ogródka posypane. Kolorowe obiadki gotuję 🍴, zdrowe sałatki szykuję, bo chcę żeby dania były wyjątkowe  i w smaku nietypowe. Dzięki Wiośnie  🌹 🌼 🌷  ciągle się uśmiecham 😄 i na takie, radosne Wasze smakołyki czekam ⏳.   Regulamin konkursu: 1.    Tematem konkursu jest  Wiosna to pora radosna - słodka i słona . 2.   Nagrodami

Moniki Smakołyki
ZAPIEKANKA KEBAB - HOLENDERSKI + FILMIK 195

gyrosa lub grilla 200 g sera żółtego goudy kilka papryk konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1/2 część sałaty pekińskiej lub lodowej 1 ogórek zielony  2 pomidory 1/2 części pora ketchup do polania(...)por drobno kroimy. Kapustę szatkujemy, ogórka, pomidory drobno kroimy i mieszamy w miseczce. Do dużego naczynia żaroodpornego nakładamy frytki, na to upieczonego kurczaka. Następnie rozkładamy okrojony por, kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez około 15 minut.  Zapiekankę wyjmujemy, lekko studzimy, następnie rozkładamy na niej sałatkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybka sałatka z makaronem i grillowaną karkówką. 153

propozycję szybkiej i pysznej sałatki. Do sałatki użyłam bezglutenowego makaronu kolanka Incol  które bardzo polecam alergikom. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu kolanka ja użyłam Incola   4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę kawałek pora pokrojonego w półplasterki 1 puszeczka marchewki gotowanej na parze i pokrojonej w kostkę mały pęczek posiekanego szczypiorku

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem 147

weekendy staram się przygotowywać jakąś sałatkę do kanapek z wędliną. Ostatnio wymyśliłam taką oto kompozycję z warzyw, sera i jajek. Bardzo nam smakowała! Właśnie teraz jest okazja, by przepis wypróbować, do czego bardzo Was zachęcam... Składniki: 2 pory 5-6 jajek pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 4-5 korniszonów 3 łyżki majonezu ok. 150 g żółtego sera 2 łyżki(...)kwaśnej śmietany kilka kropel soku z cytryny łyżeczka musztardy Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pora przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Umieścić w miseczce. Dodać pół łyżeczki cukru i dużą szczyptę soli. Zalać wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ostudzone i pokroić tak jak korniszony

Czerwień i błękit
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 190

żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami

Plate of Joy
Sałatka z pora i czerwonej fasoli 324

Pyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Sprawdzi się zarówno na co dzień, na śniadanie lub do pracy, jak również na większe spotkania jako przystawka. Polecam bo jest pyszna i wyrazista w smaku. Tak jak lubię :) 2 duże pory (jasne części) puszka czerwonej fasolki mały słoik marynowanych pieczarek 6 jajek 3-4 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować(...)twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w półplasterki. Posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puścił sok. Odcisnąć w dłoniach. Fasolkę odsączyć z zalewy. Pieczarki pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i doprawić do smaku. Odstawić na kilka godzin do lodówki

Smakołyki Asi
La Rotisserie 97

Kolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika, a do tatara piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas

królestwo garów
Prosta sałatka z pora 278

Przygotowanie: 1. Umytego pora kroimy na bardzo drobne paseczki. (2.) Pora można sparzyć polewając wrzątkiem - ja tego nie robię. Całkiem surowy jest ostrzejszy :). 3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy z drobną kostkę. 4. Wszystko łączymy przy pomocy majonezu. 5. Dokładnie mieszamy sałatkę, dodajemy sporo pieprzu (przynajmniej 3 szczypty) i sól. 6. Sałatkę przekładamy do słoika

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Sałatka z tortellini + film 151

wszystkich smakoszy sałatek do których i ja się zaliczam . składniki na 6 porcji 1 opakowanie tortellini z serem 150 g 4 pomidory 3 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 30 dag szynki 1 por 5 kopiastych łyżek majonezu pieprz przepis Pierożki tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę , ogórki i pomidory kroimy w kostkę, a pora rozcinamy

Smakowite Dania
Wywary na zupę na rumianych warzywach 186

wywaru używam przeciętnie 3-4 średnie marchewki, dużą pietruszkę, kawałek selera, 2 cebule, 1/3 pora 2)- Cebule obieram z wierzchniej warstwy a ostatnie brązowe , czyste łuski pozostawiam bo też nadają kolor - przekrawam cebule na pół by jak największe ich powierzchnie uległy przypieczeniu 3)- Por dobrze jest też przekroić na pół wzdłuż by środek też się przypiekł - zdejmuję(...)Wyjęte i ostudzone wyglądają co prawda nie specjalnie efektownie , ale to nic. Odrzucamy por i cebulę choć i je można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty   wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki do II Dania , utłuc z ziemniakami na puree ( osobno marchew, osobno pietruszkę

Buniabaje w kuchni
PORA NA LUNCH - RECENZJA 75

zapychające. Znajdziemy tu przepisy m.in. na pyszne sałatki, jak: sałatka z awokado, sałatka tabbouleh czy tęczowa sałatka 2. Niecodziennie i dekadencko - przepisy zawierające składniki rzadziej używane na co dzień, które sprawiają, że lunch jest bardziej oryginalny i smakuje inaczej niż zwykle. Znajdziemy tu przepisy m.in. na: karczocha z sosem musztardowym, sałatkę z chorizo, jajek i ziemniaków czy zawijasy z ciasta(...)Znajdziemy tu przepisy m.in na: sałatkę z ciecierzycy z kuminem, makaron z szynką parmeńską i pomidorem czy paella biedaka 5. Przygotowane z wyprzedzeniem - przepisy na dania przygotowane dzień wcześniej wieczorem, dzięki temu smaki połączą się ze sobą, a oprócz tego rano przed wyjściem do pracy nie trzeba nic robić. To przepisy m.in. na: sałatkę z makaronu orzo, nadziewanego bakłażana

Kuchnia MagdaLeny
Dietetyczne rewolucje z Oleofarm w Hotelu Andel's 128

Witam Was! W sobotę miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Dietetyczne rewolucje organizowanych przez firmę Oleofarm w restauracji Delight w krakowskim hotelu Andel's . Spotkanie

Pora coś zjeść
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 248

styczeń to dobra pora na reaktywację mojego cyklu na temat diety śródziemnomorskiej (wszystkie wcześniejsze wpisy znajdziecie w zakładce DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ). Dieta śródziemnomorska  kojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie(...)brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka.  Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać

Chilli Czosnek i Oliwa