curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko-kwaśno-pikantna z dodatkiem suszonych krewetek. Papaya salad jedzona na plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka razy dziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe(...)tajskia bazylia, trawa cytrynowa, galangal, kaffir, chili, ocet ryżowy i… cukier. To chyba jedyny minus tajskiej kuchni - Tajowie do wszystkiego dodają cukier. Nawet do shake’ów owocowych i sałatek. Również napoje są mocno przesłodzone, np. Fanta czy Sprite są tu dużo słodsze niż u nas. Dla mnie nie do przełknięcia. Jeśli chodzi o pikantność - słyszałam wiele plotek
Zawsze głodna!Przedstawiam szybką sałatkę na niejedną imprezę. Najlepiej smakuje dzień później lub nawet dwa, kiedy wszystko między sobą się przegryzie. Składniki - 1 duży ziemniak lub dwa małe ugotowane w skórce, obrane, wychłodzone i pokrojone w kosteczkę - 1 pieczona w piekarniku papryka (paprykę przetnij na pół, usuń gniazdo nasienne, posmaruj połówki oliwą z oliwek, posól i upiecz do czarnej skórki. Zamknij(...)pół godzinie możesz już ściągnąć skórkę. Pokrój paprykę na Male kawałki, odłóż na bok) - 2 marchewki ugotowane w skorce, obrane, pokrojone w kostkę - 2 łyżki groszku konserwowego -kawałek pora , część biała. Przekrój ją na pół wzdłuż, pokrój w cieniutkie paseczki , zalej wrzątkiem, pozostaw na 10 minut. Odsącz, odstaw. - 4 gotowane na twardo jaja, pokrojone w kostkę - 1 puszka
Z Kuchni Do Kuchnijeść? Czego nie jeść? Czy w ogóle jeść coś o tej porze? Przy przygotowywaniu kolacji powinniśmy ostrożniej dobierać produkty, tak by pomóc zapewnić swojemu ciału odpowiednie składniki odżywcze, które pomogą mu w odpoczynku i regeneracji. Przede wszystkim ważne jest to, co spożywamy o tej porze. Prawidłowo skomponowana kolacja powinna przede wszystkim zawierać pełnowartościowe białko, tłuszcze(...)problemy z trawieniem. Także wystrzegajmy się dań smażonych, tłustych i nienaturalnie słodkich. Niewskazane są również niektóre warzywa, przede wszystkim warzywa strączkowe, kapusta, papryka, por... Mogą powodować uczucie pełności, a nawet mocne bóle brzucha. W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza twaróg/serek wiejski jajka zdrowe tłuszcze
Kuchnia Elliesię do sałatek oraz do świeżego twarożku. Można ją również wykorzystać jako składnik farszu do pierogów. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Co zrobić z botwiny? lub Jak ugotować botwinę? To dobrze trafiłaś! Zapraszamy na przepis Zupa z botwiny Składniki: Na 3 porcje: botwina: 1 pęczek ziemniaki: 4 szt. marchew: 1 szt. pietruszka: 1 szt. kawałek pora kawałek
Kuchnia Na Wypasiedrugie po marchwi warzywo korzeniowe, uprawiane w Polsce, w przemyśle spożywczym jako surowiec do produkcji soków pitnych i zagęszczonych, ćwikły, mrożonek, suszu i sałatek, oraz produkt o właściwościach leczniczych. Popularne przepisy z buraka: Sałatka do słoików z burakiem ćwikłowym Pieczone frytki z buraka z dipem ziołowym Zupa krem z pieczonych buraków i malin Buraki to bogactwo witamin i minerałów, cenne(...)smaczną wartościową zupą, niezależnie od pory roku. W kuchni polskiej znajdziemy przepisy na tradycyjne potrawy z burakami, jak i kulinarne odkrycia, z burakami w roli głównej. Pomysły na buraka to bardzo proste w przygotowaniu buraki z grilla, buraczane kotleciki inaczej wege-burgery, popularna botwina, smaczne na ciepło i zimno przekąski. Idealne dopełniają sałatki, musy, pasty. Buraki w kuchni
ProstePesto.plskładniki odżywcze dietę. Choć obecna pora roku obfituje w mniejszą ilość sezonowych warzyw i owoców, to i teraz możemy raczyć się tymi, które szczególnie przysłużą się naszemu zdrowiu. Dynia czy jarmuż wraz z kaszą jaglaną i nasionami chia pełne są wartościowych węglowodanów, białek, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Połączone w odżywczej sałatce w towarzystwie suszonej żurawiny i orzechów złożą
Even Better FoodGdy zobaczyłam przed chwilą datę publikacji ostatniego postu, zjeżył mi się włos na głowie 😉 Nie chcę i nie będę nawet liczyć ile miesięcy minęło od tamtej
gotować!Korzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki odżywcze dietę. Choć obecna pora roku obfituje w mniejszą ilość sezonowych warzyw i owoców, to i teraz możemy raczyć się tymi, które szczególnie przysłużą się naszemu zdrowiu. Dynia czy jarmuż wraz z kaszą jaglaną i nasionami chia pełne są wartościowych węglowodanów, białek, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Połączone w odżywczej sałatce w towarzystwie suszonej żurawiny i orzechów złożą
Even Better FoodŚwietna przekąska/sałatka lub dodatek do mięs - np. z grilla :) Polecam letnią porą! SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 215 kcal) 1 cukinia - około 300
Moje Kuchenne Rewelacjeróżne imprezy okolicznościowe. Do sałatki wykorzystałam makaron z grochu od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy , ale Wy z powodzeniem możecie użyć każdego innego makaronu :) Składniki: * około 120 g makaronu z grochu * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszku groszku konserwowego * pół puszki czerwonej fasoli konserwowej * około 10 cm kawałek zielonej części pora * garść startego na tarce o dużych
Zrób to smacznieKocham obecną porę roku! W tym czasie wszystko jest świeże, bez chemii, w sklepach, na bazarach mamy różnorodny wybór warzyw i owoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin
JaglusiaA dzisiaj zapraszam Was na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Jest doskonała do obiadu, świetnie smakują chrupiące, świeże warzywa z nutą dobrej oliwy. Do
W mojej kuchni