seler oczyściłem, umyłem, pokroiłem na paski grubości1/2 cm. Por, marchew i seler ugotowałem na parze na średnim ogniu przez 10 minut na półtwardo. Wymieszałem z kiełkami i kapustą, ułożyłem na półmisku. Awokado przekroiłem na pół wzdłuż, usunąłem pestkę, obrałem skórkę. Miąższ pokroiłem na kawałki, skropiłem sokiem cytrynowym i dodałem do warzyw. Sałatkę polałem sosem, ugarnirowałem obranymi i pokrojonymi w ćwiartki
R'n'G Kitchenjaja po libańsku ( szakszuka ), sałatki, dania warzywne, falafel , szybki dip: jogurt naturalny + zioła + sumak, zatar (2 łyżki drobno posiekanego tymianku + 2 łyżki prażonego sezamu + 2 łyżeczki sumaku + ½ łyżeczki soli). To nowe doświadczenie kulinarne jeść kwaśny smak, który pochodzi z przyprawy w proszku ( kojarzył mi się do tej pory głównie z cytryną) . Sumak jest jednak
Qlinarnie i QlinarnieBardzo kolorowa, szybka w wykonaniu sałatka nadaje się w sam raz na przyjęcie gości lub na co dzień. Jej wykonanie zajmie Ci dosłownie 10 minut. Prezentuje się niesamowicie apetycznie i odwdzięcza się smakiem. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża papryka pół pora 200 g sera żółtego majonez sól, pieprz do smaku
Mojewlasne.plWielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś
Codzienna kuchnia niecodziennasobie nie dodać jej do mięs, sałatek, surówek czy innych dań). Ale wracając do zupy – bardzo, ale to bardzo ją lubię. Nawet nie wiem kiedy ten moment nastąpił, że odważyłam się ją spróbować, a potem przygotować samodzielnie, ale… jak już zrobiłam, to przyjęła się. Zwykle wracamy do niej w porze jesienno-zimowej. Fajnie rozgrzewa, jest niedroga
Smaki Na Talerzuprzystawkę. Rolada dobrze doprawiona, sałatka lekka i orzeźwiająca. Ale to tylko bardziej rozbudziło mój apetyt. Druga przystawka – szparagi z zasmażką z orzechów laskowych i nerkowca na oleju kokosowym. Dobrze skomponowane danie – szparagi ugotowane idealnie, a zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam krewetki
Obiad gotowyzaledwie kilka minut. Do sałatki użyłam makronu gryczanego od Fabijańscy , który świetnie łączy się z tuńczykiem i pozostałymi składnikami, a w dodatku ładnie się prezentuje. Doprawiłam pieprzem białym od Rafex . Składniki: 300 gram makaronu gryczanego od Fabijńscy 1 puszka kukurydzy 1 puszki tuńczyka w sosie własnym Kawałek pora 5 łyżek majonezu Sól świeżo
Bajeczna Kuchniakrewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem
królestwo garówpomidorowa z mojego rodzinnego domu,moja ulubiona salatka pomidorowa.Pomidor starannie pokrojony w plasterki ,przykryty krazkami cebuli z dodatkiem smietany,koperku i szczypiorku,do smaku doprawiony sola i pieprzem.To wszystko - prostota i smak w najlepszym wydaniu.Gwarant dobrego smaku to oczywiscie wspanialy,slodki pomidor,ktory dojrzewal w promieniach slonca.Teraz koncowka lata jest najlepsza pora na salatke pomidorowa.Tak podany i oblozony pomidor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapomnijcie przy najbliższych zakupach o rukoli! A kiedy już znajdzie się u Was, zróbcie sobie pyszną sałatkę, na którą przepis mam od mojej siostry Mili, więc najlepiej nazwę ją "Sałatka Mili, która życie Umili" Składniki: - ok. 120 g rukoli (1 opakowanie) - 1 kula mozzarelli - 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka - 10-12 pomidorków koktajlowych - 8 suszonych pomidorów (z zalewy(...)Pora na kostkę z odsączonej mozzarelli. Jeszcze drobno pocięte pomidory suszone, mięso, uprażony i wystudzony słonecznik. Wszystko ubieramy w smak za pomocą przegryzionego już sosu i dokładnie mieszamy, aby wszystkie cudnie smaczne i zdrowe ingrediencje połączyły się ze sobą mniej więcej tak, jak my rodzinnie połączymy się ze sobą przy wspólnym posiłku. Porcja zdrowia na talerz gotowa! Sałatka
I tu będę miała takie tePorcja dla 4-6 osób Potrzebujemy: pól sałaty masłowa 3 pomidory 3 ogórki gruntowe 2 pędy selera naciowego 5 cm białej części pora 1
Kolejny blog o gotowaniuLubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pęczek botwinki z liśćmi 3 marchewki 1 pietruszka -korzeń ½ selera ½ pora 1 cebula 4 ziemniaki ok.150 ml śmietanki łyżka soku z cytryny świeży koperek sól i pieprz do smaku 4 jaja ugotowane na twardo kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 2 liście laurowe Marchewki,pietruszkę,seler,por i cebulę myjemy,obieramy ,zalewamy ok.2 litrami wody,wrzucamy pieprz(...)wolnym ogniu ok.30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki ,buraczki,łodygi i liście. Warzywa z wywaru możemy wykorzystać do sałatki.Gotujemy 10 minut.Śmietanę hartujemy( wlewamy do niej kilka chochel gorącej zupy) i wlewamy do garnka.Dodajemy sok z cytryny,posiekany koperek,doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego
Przepisy mojej mamyskładniki - por i karkówka i wyszedł pyszny sos. Jak por to obowiąkowo u mnie tymianek, bardzo lubię to połączenie. Takie mięsko duszone z porem pasuje i do kaszy, i do ziemniaków i oczywiście do kluch ziemniaczanych. składniki: 1 kg karkówki 500 g pora, biała i jasnozielona część ok 1 l wody 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka(...)pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki. W garnku obsmażyć pokrojoną karkówkę. Następnie podsmażone mięso zalać wodą, dodać listki laurowe i tymianek, trochę soli i dusić aż karkówka będzie prawie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego wcześniej pora. Gdy karkówka będzie już prawie miękka dodać podsmażonego pora. Dusić
Monia miesza i gotujewarzywami w piwie 26. kurczak z porami zapiekany w cieście 27. Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem 28. Pierś kurczaka faszerowana rukolą 29. Kotlet pożarski light 30. Pierś kurczaka z tymiankiem 31. Pierś faszerowana serem i warzywami , 32. pierś kurczaka zapiekana z warzywami , 33. Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej 34. Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem 35. Roladki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka brokułowa jest smaczną i szybką sałatką w wykonaniu. Można ją przygotować ze składników jakiem mamy w domu lub z takich jakich jakie ja użyłam. Z dodatkiem kurczaka wędzonego jest bardzo smaczna. SKŁADNIKI : 1 brokuł ugotowany al dente, ostudzony 1 puszka kukurydzy 2 udka wędzone 1 mała czerwona papryka 1 por, biała część 1 słoik pieczarek konserwowych
Kulinarne Fantazje MarioliNasza nowa wersja sałatki z tuńczykiem. Tym razem z orkiszem z vermicelli i pomidorami. Warto spróbować. Składniki: -10 dkg kaszy orkiszowej z vermicelli i pomidorami -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju -puszka drobnego groszku konserwowego -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -3-4 ugotowane jajka -kawałek pora -majonez -sól, pieprz -bulion warzywny Pora
Maminek kulinarnySałatki są najlepszym sposobem łączenia różnych składników przez co uzyskuje się niesamowite połączenia różnych smaków . Każdy może fantazjować w nieograniczony sposób tworząc pyszne sałatkowe cudowności. składniki na 4 porcje filet z kurczaka 1 woreczek ryżu 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 pory 2 jabłka majonez sól pieprz przepis Filet
Smakowite Daniacurry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko-kwaśno-pikantna z dodatkiem suszonych krewetek. Papaya salad jedzona na plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka razy dziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe(...)tajskia bazylia, trawa cytrynowa, galangal, kaffir, chili, ocet ryżowy i… cukier. To chyba jedyny minus tajskiej kuchni - Tajowie do wszystkiego dodają cukier. Nawet do shake’ów owocowych i sałatek. Również napoje są mocno przesłodzone, np. Fanta czy Sprite są tu dużo słodsze niż u nas. Dla mnie nie do przełknięcia. Jeśli chodzi o pikantność - słyszałam wiele plotek
Zawsze głodna!