włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi
Moja smaczna kuchniasię w środku. Caprese czyli najpopularniejsza włoska sałatka z pomidorów i mozzarelli. Ja dzisiaj zainspirowałam się tymi dwoma daniami i zrobiłam po prostu kolejne drożdżowe pierożki z nadzieniem z pomidorów i mozzarelli, idealne aby zabrać ze sobą do pracy! Składniki 10 g drożdży 1 jajko 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżka roztopionego masła 150 g mąki 2 pomidory 1 mozzarella
Delusional Trinepodawać ją samą lub w towarzystwie sałatki z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i sosu winegret. Tarta z łososiem, porem i camembertem porcja dla 4 – 5 osób Składniki: jaglany spód: 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki parmezanu 1/3 szklanki mąki jaglanej 1 łyżka masła do wysmarowania formy sól farsz
JaglusiaO tym, że wiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadoskonale smakuje jako składnik zup, sosów czy sałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany
Kuchnia Pełna PasjiWyjdziemy troszeczkę poza standardowe zastosowanie amarantusa i przyrządzimy słodki sos :). Uprażony na maśle amarantus ugotujemy i połączymy z tahini i wanilią, będzie ciekawie, będzie pysznie!. Możecie
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5
KorniszonkiCiasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100
Korniszonkigustu. Pokazywałam już tutaj sałatkę , makaron z zielonym sosem i makaron ze szparagami i szynką . Dziś wreszcie postanowiłam przygotować danie z makaronu czekoladowego na słodko. Uprażyłam jabłka w miodzie, dodałam cynamon i ser; proste, szybkie i smaczne danie na ciepłą kolację. składniki: 250 g makaronu czekoladowego 2 jabłka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g sera
6niebobób starszy, już brązowy, ale do sałatek czy na grzanki własnie taki młody jest najlepszy. Bób tak przyprawiony jest pyszny, więc jeżeli nie mamy chęci na grzanki - zjedzmy sam bób!składnikiok 200g bobu, ugotowany i obrany1 ząbek czosnkuchili w płatkachkilka listków miętysól1 kulka Mozarelli10 grzanek z bagietkiprzygotowaniePrzygotować grzanki. Pokrojoną bagietkę obsmażyć na maśle na patelni z dwóch stron
Stare Garyposmarowałem z góry delikatnie roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni w włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim ciasto przez 15 - 20 minut, aż lekko wyrosło i stało się przyrumienione w wierzchu. Danie wyjąłem na talerze i udekorowałem kilkoma listkami bazylii. Podałem na gorąco z idealnie pasującą do niego gruzińską sałatką
Wyprawy kulinarneZapraszam do upieczenia makowca z suchego maku według mojej bezglutenowej receptury. Ciasto w niczym nie odbiega od wersji glutenowej, ale dzięki zamiennikom mąki pszennej oszczędza przykrych
Kawa z mlekiemSmaczna, lekka kurczakowa sałatka na bazie dzikiego ryżu, świeżej papryki, ogórka oraz niezwykle aromatycznej mieszanki curry i garści świeżej natki. Składniki: 400g fileta z kurczaka 1 zielony ogórek 1 żółta papryka 1 puszka kukurydzy 100g dzikiego ryżu 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżeczki curry przyprawa do kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka umyć
Szalona Kuchnia Ewelinyroli głównej, zarówno tej tradycyjnej jak sałatki, czy zupy. Jak i bardziej ekstrawaganckiej jak smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt zaiste niezwykły, zachwyci każdego fana buraków (jak i tart :)) Ilość porcji: 2 osoby Składniki: Na ciasto: 125g mąki pszennej 80g masła ½ łyżeczka soli 1 malutkie jajko Nadzienie
Kolizje SmakówRozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Zupa krem serowo-kalafiorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 małe marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 serki topione kwadratowe 1000 ml wody lub bulionu 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki gałki muszaktołowej sól pieprz masło do smażenia świeży tymianek Wykonanie: Czosnek
Kulinarne przygody Gatityoraz orzechy nerkowca. Dzięki takim składnikom sałatka może śmiało zastąpić lekki obiad białkowo-tłuszczowy, sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub kolacja. Składniki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 garści rukoli 6 pomidorków koktajlowych 50 g orzechów nerkowca 20 g sera cheddar Sól, pieprz, papryka mielona Tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy, masło klarowne Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy
Programista w kuchnioleju, dodajemy zamrożony groszek i masło. 2 Kiedy warzywa się zeszklą, dolewamy bulion - ilość taka, aby zakrywała groszek. 3 Gotujemy do momentu zagotowania. 4 Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. 5 Podajemy z grzankami. Porady Jeżeli nie posiadacie bulionu, użyjcie kostki rosołowej. Chcesz zrobić własne grzanki? Sprawdź przepis na grzanki do zup i sałatek . *Wpis powstał we współpracy z marką Poltino
Kuchnia Bazyliiodparuje woda z grzybów dodać masło i posiekaną cebulkę. Kilka minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa z wywaru wykorzystuję do sałatki jarzynowej. Smacznego
talerz przyjemnościmajonez do ciasta?! A no tak :) Brzmi szokująco, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że warto zaryzykować :) Polecam szczególnie na Wielkanoc! :) Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)szklanki cukru (ok. 170g) ulubiony aromat do ciast np. cytrynowy, śmietankowy itd. 4 czubate łyżki majonezu (ok. 160g) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy babki cukier puder do oprószenia babki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka majonezowa – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki (pszenną tortową i ziemniaczaną) przesiać wraz
Kulinarne Przeboje