masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko, do momentu aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy sól, pieprz, gałkę, starty ser i żółtka. Mieszamy dokładnie. Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki, rozprowadzając go równomiernie po bakłażanach. Moussakę pieczemy w 180st. przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na kilkanaście minut do przestygnięcia. Jako dodatek – sałatka grecka
NiePieprz.plAwokado to jedno z najzdrowszych owoców świata. Jest źródłem dużej ilości witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Artykuł Awokado, czyli masło bogów
COOKMAGAZINEsałatek marchewkowych. MARCHEW Z BOCZKIEM: ½ kg marchewki 1 mała cebula 10 dag wędzonego boczku Natka pietruszki Sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, pokroić w kostkę z cebulą i boczkiem. Następnie smażyć do miękkości, w razie potrzeby podlać wodą. Pod koniec duszenia doprawić do smaku i wymieszać z natką pietruszki. MARCHEW W PANIERCE MIGDAŁOWEJ: ½ kg marchewki 1 łyżka masła 2 jaja
Tradycyjna KuchniaNie mam najmniejszego pojęcia, od kogo nauczyliśmy się robić tą zupę, ale jest smaczna i pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła
Moja DelicjaKasza jaglana (bezglutenowa), królowa wśród kasz, najzdrowsza, zasadotwórcza, przywraca właściwe PH, osusza z nadmiaru wilgoci, zalet można by wymieniać bez końca. Przedstawiam pomysł na bardzo smaczne
Kawa z mlekiemTo kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez
Kuchnia ŁukaszaJajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc zrobiłem jajko
Kuchnia Łukaszasałatkę hawajską i z tuńczykiem. Teraz co prawda też zdarza mi się je przygotować, ale powiem szczerze, że znacznie lepiej prezentują się w słoneczku, przy temperaturze 25 stopni. Póki co przepis na coś mięsnego i pysznego. Jeden z lepszych patentów na obiad trzydniowy, szybki i każdego dnia tak samo smakowity. Paszteciki Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki 150g zimnego masła
Przepysznik - BLW i nie tylkosałatki .. aby ją zasmażyć :) Pierworodna wersja miała być z pomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku. I co ? I udało się. Wyszło pysznie. Domownicy bardzo zadowoleni a to jest najważniejsze. Polecam :) Składniki - duża kapusta pekińska - duża cebula - 2 łyżki masła - pół
Kuchnia z widokiem na ogródmaśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami.*jeżeli
Słodka Stronanich witamin i przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce(...)mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej 750 ml bulionu warzywnego lub wody nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie
Even Better FoodDziś chciałam zaprezentować roladę serową, która podbiła serce mojego mężczyzny. Bardzo fajne danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proste i szybkie
6nieboNigdy, przenigdy nie byłem miłośnikiem słodkowodnych ryb. Tak na prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli
BaRepasMłoda kapusta na słodko - kwaśno...Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty.Pokrojona w drobną kostkę cebula.Duża ilość posiekanego koperku.I pyszny słodko - kwaśny smak.Idelany dodatek do obiadu.Polecam!Składniki
Gospodyni Miejska