Jest ktoś kto nie lubi fasolki szparagowej ? Chyba nie! U mnie króluje co lato pod każdą postacią, ale najbardziej smakuje mi ciepła prosto z wody. Jednak
Magiczne Życie Martyzamieniłam rozmaryn na koperek. Wyszło bosko! Tarta jest cudownie wiosenna, ma piękny, różowo-zielony kolor, smakuje wybornie i naprawdę potrafi nasycić. Dla nas stanowiła pełnoprawny obiad z dodatkiem sałatki ze szpinaku, ale jak ktoś nie może się obyć, może podać do niej na przykład filety z kurczaka. Choć nawet C., zaśniedziały mięsożerca, stwierdził, że nic jej więcej nie trzeba. Smakowite(...)botwinką, ziemniaczkami i koperkiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 27 cm) kruchy spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody farsz: 1 pęczek botwinki 500 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 250 g creme fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzenazwać, dlatego nazywam ją moim imieniem :). Znajdują się w niej wszystkie składniki jakie lubię, a przyznaję, jestem trochę wybredna. Tak więc, dzisiaj proponuję lekką wersję obiadu. Z sałatkami to jest tak, że każdy lubi składniki rozłożone w różnych proporcjach. Dlatego jedynie sugeruję jak mogłyby one wyglądać, gdyż zawsze robię to na oko i dodaję więcej tego dodatku(...)sałaty rzymska - 1 garść rukoli - 4 pieczarki - pół ogórka - ćwierć papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy) - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek Sos light: - 60g jogurtu naturalnego - pół ząbka czosnku lub pół łyżeczki granulowanego Mięso myjemy, usuwamy "brzydkie kawałki" i gotujemy, najlepiej w wywarze
Be Fit Be Stronggarnka. Dodać masło, roztrzepane jajka i sól. Jeśli szpinak jest zbyt rzadki można dodać szczyptę bułki tartej lub mąki. Doprawić czosnkiem i odstawić. BESZAMEL...Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę... połączyć i ciągle mieszając dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową i sól. Zagotować i odstawić(...)kostkę pomidora i kulki zrobione ze szpinaku. Udekorować listeczkami pietruszki i podawać... Smacznego. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem sałatkę, posypać listkami pietruszki i tymianku. Podawać po 10-15 minutach, aż smaki się połączą...Smacznego
Gosia gotujeDziś pomysł na prosty i prawie szybki obiad, moja ulubiona makaronowa wariacja. Makaron wygląda jak glutenowy, ale to jest makaron bezglutenowy firmy Gallo i zawiera w
Kawa z mlekiemJuż chyba wszyscy wiedzą, że jestem uzależniony od serników. Widać to zresztą i po przepisach na blogu gdzie już jest prawie dwadzieścia różnych przepisów na
Kuchnia ŁukaszaTo ciasto jest na pewno wszystkim znane, z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. Stąd nazwa "pijak" . Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje. Składniki
Salonik smakówPyszne, domowe batoniki owsiane z sezamem i orzechami, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Pasują idealnie do zabrania ze sobą na pracę lub do szkoły
Kuchnia Łukaszasynowie uwielbiają. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 duża kalarepa 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół szczypta gałki muszkatołowej po pół pęczka świeżej natki pietruszki i koperku sól i pieprz Szparagi, selera, kalarepę i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe(...)obrać. Wszystkie warzywa wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać do zupy już po jej zmiksowaniu. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, mało, śmietankę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami
Czerwień i błękitpewni jej członkowie przejawiają nawet sezonowe oznaki nadmiernego odżywienia:) Jakiś czas później poznałam smak awokado w uwielbianym przeze mnie guacamole. Zaczęłam też śmiało eksperymentować z dodawaniem go do sałatek i makaronów. Jednak najbardziej smakuje mi w najprostszym wydaniu z odrobiną czosnku, soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu rozsmarowane na chrupiącej grzance. Mniam! I taką wersję początkowo(...)mnie perspektywa przygotowania czegoś wegańskiego , co niezbyt często mi się zdarza. Szalę przeważyła sama ... Julia Child, której słowa " If you're afraid of butter, use cream " ("jeśli obawiasz się masła, użyj śmietany") zaprowadziły mnie krętymi ścieżkami do poznania wyższości awokado nad masłem. I choć sama uwielbiam zarówno masło, jak i śmietanę, nieznana mi wcześniej wiedza na temat awokado zrobiła
KUCHARNIASernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w
KorniszonkiDziś spotka się ogień z wodą czyli stworzymy coś pysznego w towarzystwie zabójców raka. Ten banalnie prosty deser w formie musu świetnie odżywia mózg dzięki zawartości
Kuchnia PROzdrowotnaUwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo
Kuchnia Łukaszalubicie sałatkę gyros? A może chcielibyście spróbować jej w innym podaniu ? Jako zapiekanka? W smaku jest przepyszne. Spróbujcie! Idealne jako danie obiad, na przyjęcia i nie tylko! #sprytnieizdrowo #krakus Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 torebki ryżu (po 100 g) 4 ogórki korniszone zwykłe oraz 3 ogórki korniszone z chili KRAKUS 1 czerwona papryka średniej wielkości 1 cebula przyprawa(...)gyrosa 1 mała puszka kukurydzy ser żółty ser mozzarella 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu olej masło Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce, wsypujemy przyprawę gyros i dodajemy odrobinę oleju by wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Smażymy
Gotuj z Mąką