sałatka z masłem - 1000 przepisów (strona:39/67)

Czekoladowe salami - prosty przepis. 243

 Pewnie wszyscy uwielbiają deser pod nazwą ,,czekoladowe salami”, bo jest to bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny deser.  Przepis, który dzisiaj prezentuję

Kuchnia Łukasza
Babeczki czekoladowe (bezglutenowe) 188

Przedstawiam przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową. Oczywiście jest to mój własny, autorski przepis, przedstawiam wersję końcową, dopiętą na ostatni guzik. Z

Kawa z mlekiem
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami. 163

 Pyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą

Kuchnia Łukasza
Bliny gryczane 152

zrobić pyszne przekąski. Najczęściej bliny gryczane są podawane z odrobiną śmietany i kawiorem, ale dobrze smakują również ze śmietaną i wędzonym łososiem lub śledziem i koperkiem oraz różnego rodzaju sałatkami rybnymi. Bliny najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe zaraz po usmażeniu, ale zimne również mają swój urok i smak. Śmietana do podania powinna być lekko kwaśna, akurat takiej nie miałam i użyłam(...)takimi dodatkami tworzą pyszne danie. Składniki: 250 g mąki gryczanej 150 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło klarowane lub olej do smażenia kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane? Drożdże, cukier

Kuchcik gotuje
Tort winogronowy 183

inogrona... zwykle jadamy je solo lub w postaci wina, zapominając, że to również świetny dodatek do ciast i deserów i to nie tylko w formie rodzynek, czy jako składnik sałatki owocowej. W moim ogródku mamy małą uprawę winorośli, które ze względu na swoją cierpkość są najlepsze w postaci dżemu. To stało się właśnie inspiracją dla mnie do stworzenia tego tortu(...)mrożone, orzeźwiające winogrona. To prawdziwie królewski tort! * SKŁADNIKI na formę 18-20 cm Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 200 g masła 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: duża kiść bezpestkowych ciemnych winogron Krem maślany: 2 białka 125 g cukru kryształ

Food Square
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym 444

minut,  jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie dłużej - polędwiczki mają być delikatne, miękkie i rozpływać się w ustach).   Na osobnej patelce , na maśle podsma ż amy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek i chwil kę smażymy na małym ogniu uważając, aby się nie przypalił. Następnie wlewamy śmietanę(...)kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu.   Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Kotlety mielone z marchewką, porem, natką pietruszki oraz kaszą jaglaną 242

łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki drobno startej bułki tartej + 2-3 łyżki do obtoczenia przed smażeniem (ja sama robię, nie kupuję) Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z masłem, ok. 15-20 minut. Ja kaszy nie płuczę przed gotowaniem, nie solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki(...)Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w bułce tartej... ... i smażymy po ok. 7-10 minut z jednej strony. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym Podajemy z sałatką lub surówką Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem 203

roztopione masło i wyrabiamy na gładkie , odchodzące od rąk ciasto . Gdyby się zbyt kleiło można podsypać mąką . Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem wszystkich przypraw . Po odparowaniu wody , studzimy .Na koniec dodajemy do niego pokruszony, ser feta i mieszamy . Ciasto dzielimy na dwie części , każda formujemy w kulę , a następnie rozwałkowujemy(...)smażymy na niej chaczapuri, 2 razy po 3 minuty z każdej strony . Koniecznie trzeba smażyć dwukrotnie ,żeby uzyskać lekką chrupkość i właściwe wypieczenie . Chaczapuri jest gotowe – podajemy z sałatką i sosem czosnkowo jogurtowym z dodatkiem kminku Smacznego. Post Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 153

obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę(...)Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę, chrzan i koperek

Marder&Marder Manufacture
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 432

razem dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Masełko przed dodaniem do mięsa warto schłodzić chwilę w lodówce. Na przyprawionym mięsie układamy po plastrze żółtego sera, a następnie łyżkę ziołowego masła. Zakrywamy je kolejnym plastrem sera i cały kotlet przykrywamy drugą częścią filetu. Mięso dokładnie dociskamy do siebie, by kotlet się nie rozleciał. Gotowe kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie(...)niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret

Kuchenna Kontrrewolucya
Orzeszki 187

Kiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką

Salonik smaków
Babka na białkach 202

Wielkanoc już się zbliża, więc czas na przepisy Wielkanocne! Dziś prezentuję Wam pyszną babkę na białkach. Jest to jedna z moich ulubionych babek, bardziej od niej

Kuchnia Łukasza
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 149

liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego Mięso z piersi zmielić lub bardzo drobno posiekać. Listki szałwii posiekać niezbyt drobno. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć je delikatnie na maśle. Dodać do mięsa w raz z solą, pieprzem i skórką cytrynową. Wszystko razem dobrze wymieszać. Pora dokładnie wypłukać. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać(...)mięsa formować niewielkie pulpety i wkładać i ugotować w wywarze warzywnym. Na końcu dodać pokrojone warzywa w dowolnej ilości. Gdyby warzyw było za dużo, można je wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, na przykład z dodatkiem szynki. Taki rosół powinien wyjść klarowny, mój niestety taki nie jest. Chciałam go podgrzać przed zrobieniem zdjęć dla Was, zadzwonił telefon...a rosołek prawie wyszedł

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciastka pierożki z powidłami i orzechową posypką 163

łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 50g orzechów włoskich HELIO, 1,5 łyżki cukru kryształu, białko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Na środek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając(...)minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Orzechy włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy HELIO są wysokiego gatunku, doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Warto je zakupić do świątecznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO , niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości

Tradycyjna kuchnia Kasi
35 pomysłów na weekendowe śniadanie 259

serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane(...)Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki

Moja smaczna kuchnia