często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, świderki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Czas dań wykonania, prostota przygotowania, w mojej kuchni(...)gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora, 100 g filetu z łososia, 1 średniej wielkości marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, ½ cytryny, listki świeżej bazylii, kilka szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki SmakołykiDzisiaj kolejne „podejście” do rukoli i camemberta – po niedawno publikowanej sałatce czy też niegdysiejszych tostach . To jednak znane i lubiane przez wielu połączenie, więc na pewno warto je nieco „poeksploatować”. Ponadto aktualnie zaczyna się sezon na kurki, więc użyjemy również, a może przede wszystkim, tego składnika. Nie ma jednak przeszkód, aby przyrządzić takiego omleta również z grzybów mrożonych. Połączenie kurki(...)Omlet, i to taki w dość podstawowej postaci – jajka, jogurt, sól i pieprz – jest wówczas dość oczywistym wyborem. Warto przy tym usmażyć go jak na „klasyczny” omlet przystało na maśle, gdyż smak tego ostatniego dobrze komponuje się zarówno z kurkami, jak i kremowym camembertem. Do usmażenia grzybów można już jednak użyć oliwy. Dobrze też byłoby, aby ser był względnie dojrzały
Kulinarna Pokusadania za 160 zł dla dwóch osób (z górką). Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron : Niedziela – Burger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista(...)Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy sprawdźcie czy części produktów nie macie w lodówce, albo
Niedzielny kucharzdania za 160 zł dla dwóch osób (z górką). Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron : Niedziela – Burger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista(...)Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy sprawdźcie czy części produktów nie macie w lodówce, albo
Niedzielny kucharzinnej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę(...)time 1 godzina 50 min Serves: 6 Ingredients KLUSECZKI: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki kukurydzianej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki masła ⅓ łyżeczki soli trochę pieprzu ½ pęczka szczypiorku ZUPA: 4 udka z kurczaka 4 marchewki 4 łodygi selera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka
Cooking for EmilySezon truskawkowy - rozpoczęty ! Kocham, kocham, kocham ... Jedne z najlepszych, najbardziej wyczekiwanych owoców. Doskonałe do wielu wypieków, deserów, sałatek, koktajli. W sezonie zjadam je bardzo często na śniadanie, dodając do porcji owsianki lub jaglanki, do jogurtu z granolą, do omletu, placuszków, twarożku i ... długo by wymieniać ;) Dzisiejszy przepis polecam szczególnie kuchennym leniuszkom. Nie napracujecie się, a efekt ostateczny, czyli gotowa zapiekanka(...)nieco więcej. Będzie do zapiekanki. Składniki: 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki mleka 2% 0,5 szklanki wody 3 jajka 3-4 łyżki cukru 1 łyżka oleju kokosowego ( lub masła ) cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny truskawki Wykonanie: Mleko i wodę wlać do garnka. Wsypać ryż, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, niemalże będzie się rozpadał. Ugotowany
kolorowotorcikowonasycenia, w związku z tym są idealnym rozwiązaniem dla osób odchudzających się. Same zalety! Nic więc dziwnego, że coraz częściej po nie sięgamy. Chia można wykorzystywać do przygotowywania koktajli , sałatek , puddingów , musli, owsianek i wielu, wielu innych potraw. A jak je przygotować? Banalnie prosto. Wystarczy wszystko wymieszać i odstawić na noc, aby dobroczynne nasionka napęczniały i stały się śliskie. Potem(...)salaterek i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień udekorować ulubionymi owocami. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Czekoladowy pudding z tapioki z malinami → Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem → Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakwszystkiego co związane z kuchnią poznałam wiele nowych metod gotowania. W tym bobu. Niegdyś moja Mama gotowała bób w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Dziś, wzbogacam smak masłem, czasem ząbkiem czosnku. Podkreśla smak bobu. Wspaniale smakuje. Choć bób można wcinać na surowo, ze skórką lub bez to w dzisiejszym daniu jest bez skórki - może dlatego(...)warto poczytać, warto jeść bób! Bób popularny jest w daniach z boczkiem i cebulką, zupach, a także jako zdrowy dodatek (lub w roli głównej) do wielu sałatek. Bób świetnie komponuje się z miętą i koperkiem, a z takim połączeniem: trochę koperku, mięty, boczek, bób, cebulka, ciecierzyca i bulion - mamy bardzo smaczną pożywną zupę. Moje danie jest bardzo
Zasmakuj Kuchniilość słodkiej papryki, s o li i pieprzu. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą noc. Sos Śmietanowo- Musztardowy : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i gdy zrumieni si ę wlewamy śmietanę 30% . D oprawiamy pieprzem sol ą i szczypta cukru oraz gałki muszkatołowej . Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu(...)naczyniu w którym się smażyły, zalewamy przygotowanym ciepłym sosem i wszystko podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Gotowe eskalopki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaKolejny pomysł na świąteczną sałatkę i nie tylko:) Bo myślę, że od czasu do czasu mogłaby zagościć na Waszym rodzinnym stole jako przystawka w połączeniu z np. z bagietką i masełkiem. U nas na pewno tak będzie :) Przy okazji życzę Wam wszystkim Wesołych Świąt i wielu smakołyków przez całe święta i nie tylko! Mam nadzieję, że moje przepisy będą(...)się skuli) 2 średnie cebule pokrojone w kostkę 2 - 3 łyżki musztardy ziarnistej sól, pieprz, słodka papryka, majeranek i lubczyk do smaku mały pęczek koperku drobno posiekanego masło klarowane Przygotowanie: na maśle przesmaż pieczarki i cebulę, gdy zmiękną przypraw do smaku, śledzie pokrój w paseczki, gotowy farsz z patelni przestudź i połącz ze śledziami, dodaj resztę składników, koperek
Zasmakuj Kuchnicoś na drugie śniadanie lub szybki lunch :) Co powiecie na sałatkę z grzankami ? Dzisiaj w klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami. Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby) Składniki sałatki : 1/2 opakowania rukoli 1 duży pomidor 1 mała cebula czerwona 1 duża łyżka kukurydzy konserwowej zielone oliwki kiełki rzodkiewki ser twarogowy na styl bałkański (kupujemy do w Lidlu) oliwa(...)lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch kozi ser twardy. Gotowe :) Grzanki z pomidorami : Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte i czerwone pomidory pokrojone w drobną kostkę (wyrzucamy gniazda nasienne). Posypujemy startym żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
vegetanieTym razem przedstawiam przepis, który nie jest całkowicie bezglutenowy , ponieważ zawiera orkiszową kaszę manną . Orkisz zawiera gluten , ale jest on lepiej przyswajalny . Przepis dedykuję osobom, które
Kawa z mlekiemKwaskowe owocowe klimaty to domena sezonowych owoców lipca, jak widać natura wie że lipiec to miesiąc w którym potrzeba nam wszystkim orzeźwienia :). Dzisiejsze ciasto to prosty
Kuchnia PROzdrowotnaJesień i zima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki czy zupy krem. Przepis na dzisiejszy gulasz z ziemniakami, groszkiem i czerwona fasolką powstał dość spontanicznie po przejrzeniu zawartości szafek i lodówki. Użyłam do niego groszku mrożonego ale taki konserwowy też spokojnie się nada(...)konserwowej – odsączona z zalewy 450g mrożonego groszku 300g pieczarek, obranych i pokrojonych w mniejsze kawałki 400 ml rosołu warzywnego łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, czerwony pieprz, czarny pieprz masło małe opakowanie śmietanki 12% łyżka mąki pszennej Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy masło i podduszamy pieczarki z odrobiną soli i czarnego pierzu. Gdy będzie już lekko podsmażona wrzucamy ziemniaki
Życie ze smakiempłukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy. Odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól, przykrywamy szczelnie pokrywką. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy łyżkę masła, wyłączamy kuchenkę. Zostawiamy pod przykryciem na 15 – 20 minut, aż wchłonie całą wodę. Odkrywamy i widelcem rozpulchniamy komosę. Pozostawiamy do wystudzenia. Komosa ryżowa (Quinoa) uprawiana już(...)Quinoa, jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili
mojewypiekiinietylko