sałatka z masłem - 1000 przepisów (strona:49/67)

Kurczak w cieście francuskim 158

bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.   Składniki (na 2 osoby): 1 filet z kurczaka (pojedynczy) ciasto francuskie* 10dkg pieczarek 4 plastry żółtego sera odrobina masła /ewentualnie białko/   Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na 4 plastry. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i poddusić na patelni. Jeśli kupiliśmy gotowe ciasto francuskie wystarczy odkroić(...)całości). Można posmarować ciasto od góry białkiem , wtedy będzie błyszczeć. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20 min (do pół godz.). Ciasto powinno być dobrze zarumienione. Idealnie smakuje z sałatką z sałaty lodowej i świeżych warzyw . Smacznego!     *Można je kupić gotowe w każdym supermarkecie. Koszt kupienia i samodzielnego wykonania jest porównywalny. Czasem nawet taniej jest kupić gotowe

Za drzwiami kuchni
Sałata z grzankami i kaszanką 231

Same dobre składniki. Ciepła kaszanka dodana do sałaty może wydać się nieco zaskakującym dodatkiem, ale całość okazała się naprawdę smaczna. W przepisie oryginalnym użyto black pudding

Stare Gary
Duszona ,czerwona kapusta 182

Duszona, czerwona kapusta Były kluski śląskie , musi być i czerwona kapusta . To doskonała ciepła przystawka , coś w rodzaju bigosu , ale o zupełnie innym smaku . Piękny purpurowy

Ogrodnik w podróży
Zaskocz bliskich 226

wychodzi około 30 ślimaczków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną (kolendra, czosnek, kminek, papryka, cząber, majeranek). Tak przygotowane ziemniaki wkładamy porcjami w szpryce i formujemy ślimaczki(...)podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz

Gotuj z Natką
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 219

Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro.Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie "farrotto" :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam(...)ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania Przygotowanie: Suszone grzyby zalej 1/2 szklanki wrzątku i zostaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzanki w jajku 154

Najczęściej przygotowuję chrupiące grzanki do zup kremów, do sałatek, kanapek. Dziś mięciutkie lekko chrupiące grzanki z patelni w jajku na śniadanie. Z dodatkami Bardzo często jadaliśmy je w dzieciństwie ze szklanką kakao lub samego mleka. Pamiętam to śniadanie, było proste i bardzo smakowało. Dziś u mnie grzanki w jajku, delikatne i pyszne. Smak dzieciństwa, który wzbogaciłam wyjątkowo szczypiorem i papryką(...)Przygotowanie: Pieczywo kroję na lekko skośne kromki. W misce roztrzepuję jajko z solą i pieprzem. Szczypior i paprykę drobno siekam. Kromki obtaczam w jajku, smażę na rozgrzanym oleju lub maśle. Smażę z jednej strony, następnie przekręcam na drugą stronę i posypuję lekko papryką i szczypiorem, chwilę podduszam pod przykryciem, zdejmuję z ognia. Podaję od razu gorące

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z dynią i czarnuszką 162

nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, selenu oraz cynku. Czarnuszka może mieć szerokie zastosowanie w kuchni, możemy ją dodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych  dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa(...)przykryciem. Pomidory blanszujemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Obrane ziemniaki i dynię kroimy w kostkę, marchew kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy dynię, marchew i ziemniaki kilka minut. Przesmażone warzywa i pokrojone pomidory dodajemy do mięsa, gdy jest już prawie miękkie. Pod koniec gotowania gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czarnuszkę

Smak mojej kuchni
Surówka z marchewki i pora / Carrot and leek slaw 249

Smaczna surówka zawsze podbije smak każdego dania głównego. A do tego łatwa, smaczna i zdrowa surówka powinna znaleźć się na każdym stole. Polecam zatem pyszną, szybką

karmelowy
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 148

Kiedy nadchodzi jesień i zima w naszym jadłospisie częściej goszczą różnego rodzaju zapiekanki. Bardzo często robię zapiekanki typu "co się nawinie", takie sprzątanie lodówki. Latem na podobnej zasadzie komponuję sałatki. Czasami udaje się stworzyć coś na tyle ciekawego, że warto zapisać jak danie powstawało. Zdarzało mi się słysząc zadowolone głosy męża i pytanie: "zapisałaś, jak to robiłaś? " odpowiadać: "to bardzo(...)średnia cukinia - ok. 120 g kiełbasy typu śląska/grillowa/tradycyjna - 2 garści  tartej mozzarelli - 4 jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się

I tu będę miała takie te
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 170

biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek, najczęściej z nadzieniem daktylowym, którymi tak Wam  narobiłem apetytu w poprzednim poście. Kleicha, znane też pod nazwami(...)Składniki Ciasto 3 szklanki mąki pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka bardzo drobno zmielonej semoliny)   1/2 szklanki cukru pudru   200 g bardzo miękkiego niesolonego masła   około 1/4 szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Christmas cake - Angielskie ciasto świąteczne 244

Dużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na

Kuchnia Łukasza
SŁODKO-SŁONE TARTALETKI Z DYNIĄ 162

Dynia jest jednym z moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia 189

zachwycają się dzieci. Niestety zdarza się tak, że zachwyt jest do chwili aż dowiedzą się z czego dany smakołyk powstał. Ciągle jeszcze kasza jaglana bardziej kojarzona jest z dobrą sałatką czy obiadem, a nie z kremem czekoladowym. Trzeba nad tym popracować ;-) Tymczasem mam dla Was taką słodką - niesłodką propozycje, która może stać się inspiracją na Walentynki. Dla nas jest(...)wodą i dodajemy je do ubitych białek. Energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i obie mąki. Łączymy wszystko dokładnie. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej na dnie masłem. Uwaga - nie smarujemy boków tortownicy. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.  Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt wyjmujemy

Przysmaki Karolki
Kruche obwarzanki z piwnego ciasta, z dodatkiem sezamu 159

Składniki na 8 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1/4 szklanki piwa pół łyżeczki soli ziarna sezamu do obsypania mleko do posmarowania ciasta Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada mu lekkości, gdyż zadziała jak delikatny środek(...)możecie przygotować paluchy i obsypać je dowolnymi dodatkami, np. grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, kminkiem, czarnuszką itp. A jeśli zasmakuje Wam taki rodzaj ciasta kruchego, to spróbujcie także tuńczykowej sałatki w kruchych miseczkach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Koktajl bananowo-czekoladowy 132

Smaczliwka – czyli pospolite awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest smaczny i nadaję się do przyrządzenia wielu rodzaju potraw. Sałatek, kremów, past, koktajli i deserów.  Awokado jako pierwsi odkryli Meksykanie i szybko rozpowszechnili po całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, stamtąd wieść o tej niezwykłej roślinie powędrowała już na cały świat(...)też względu, owoc ten polecany jest osobom cierpiącym na miażdżycę,  z podwyższonym cholesterolem, z nadciśnieniem tętniczym ( 30% więcej potasu niż w bananach) oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła.  Odwar przygotowany z awokado, działa leczniczo przy problemach żołądkowo-jelitowych, wykazuje również działanie przeciwrobacze.  Dzięki zawartości witaminy A i E , owoc ten wykorzystywany jest bardzo chętnie w kosmetyce

Moja Mama Gotuje
Cykoria po polsku 185

Cykoria jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Oprócz tego, zawiera dużo składników mineralnych jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź

Zielona Kuchnia