Pączków jakbyśmy próbowali to nie obronimy :), zawsze będą wysokokaloryczne i pójdą w boki lub brzuchy :). Tłusty czwartek to dzień który wd. naszej pięknej tradycji nie jest
Kuchnia PROzdrowotnaNajczęściej przygotowuję chrupiące grzanki do zup kremów, do sałatek, kanapek. Dziś mięciutkie lekko chrupiące grzanki z patelni w jajku na śniadanie. Z dodatkami Bardzo często jadaliśmy je w dzieciństwie ze szklanką kakao lub samego mleka. Pamiętam to śniadanie, było proste i bardzo smakowało. Dziś u mnie grzanki w jajku, delikatne i pyszne. Smak dzieciństwa, który wzbogaciłam wyjątkowo szczypiorem i papryką(...)Przygotowanie: Pieczywo kroję na lekko skośne kromki. W misce roztrzepuję jajko z solą i pieprzem. Szczypior i paprykę drobno siekam. Kromki obtaczam w jajku, smażę na rozgrzanym oleju lub maśle. Smażę z jednej strony, następnie przekręcam na drugą stronę i posypuję lekko papryką i szczypiorem, chwilę podduszam pod przykryciem, zdejmuję z ognia. Podaję od razu gorące
Zasmakuj Kuchninienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, selenu oraz cynku. Czarnuszka może mieć szerokie zastosowanie w kuchni, możemy ją dodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa(...)przykryciem. Pomidory blanszujemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Obrane ziemniaki i dynię kroimy w kostkę, marchew kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy dynię, marchew i ziemniaki kilka minut. Przesmażone warzywa i pokrojone pomidory dodajemy do mięsa, gdy jest już prawie miękkie. Pod koniec gotowania gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czarnuszkę
Smak mojej kuchniSmaczna surówka zawsze podbije smak każdego dania głównego. A do tego łatwa, smaczna i zdrowa surówka powinna znaleźć się na każdym stole. Polecam zatem pyszną, szybką
karmelowyKiedy nadchodzi jesień i zima w naszym jadłospisie częściej goszczą różnego rodzaju zapiekanki. Bardzo często robię zapiekanki typu "co się nawinie", takie sprzątanie lodówki. Latem na podobnej zasadzie komponuję sałatki. Czasami udaje się stworzyć coś na tyle ciekawego, że warto zapisać jak danie powstawało. Zdarzało mi się słysząc zadowolone głosy męża i pytanie: "zapisałaś, jak to robiłaś? " odpowiadać: "to bardzo(...)średnia cukinia - ok. 120 g kiełbasy typu śląska/grillowa/tradycyjna - 2 garści tartej mozzarelli - 4 jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się
I tu będę miała takie tebiedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek, najczęściej z nadzieniem daktylowym, którymi tak Wam narobiłem apetytu w poprzednim poście. Kleicha, znane też pod nazwami(...)Składniki Ciasto 3 szklanki mąki pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka bardzo drobno zmielonej semoliny) 1/2 szklanki cukru pudru 200 g bardzo miękkiego niesolonego masła około 1/4 szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na
Kuchnia ŁukaszaDynia jest jednym z moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazachwycają się dzieci. Niestety zdarza się tak, że zachwyt jest do chwili aż dowiedzą się z czego dany smakołyk powstał. Ciągle jeszcze kasza jaglana bardziej kojarzona jest z dobrą sałatką czy obiadem, a nie z kremem czekoladowym. Trzeba nad tym popracować ;-) Tymczasem mam dla Was taką słodką - niesłodką propozycje, która może stać się inspiracją na Walentynki. Dla nas jest(...)wodą i dodajemy je do ubitych białek. Energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i obie mąki. Łączymy wszystko dokładnie. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej na dnie masłem. Uwaga - nie smarujemy boków tortownicy. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt wyjmujemy
Przysmaki KarolkiSkładniki na 8 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1/4 szklanki piwa pół łyżeczki soli ziarna sezamu do obsypania mleko do posmarowania ciasta Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada mu lekkości, gdyż zadziała jak delikatny środek(...)możecie przygotować paluchy i obsypać je dowolnymi dodatkami, np. grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, kminkiem, czarnuszką itp. A jeśli zasmakuje Wam taki rodzaj ciasta kruchego, to spróbujcie także tuńczykowej sałatki w kruchych miseczkach
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie
Kuchnia PROzdrowotnaSmaczliwka – czyli pospolite awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest smaczny i nadaję się do przyrządzenia wielu rodzaju potraw. Sałatek, kremów, past, koktajli i deserów. Awokado jako pierwsi odkryli Meksykanie i szybko rozpowszechnili po całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, stamtąd wieść o tej niezwykłej roślinie powędrowała już na cały świat(...)też względu, owoc ten polecany jest osobom cierpiącym na miażdżycę, z podwyższonym cholesterolem, z nadciśnieniem tętniczym ( 30% więcej potasu niż w bananach) oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. Odwar przygotowany z awokado, działa leczniczo przy problemach żołądkowo-jelitowych, wykazuje również działanie przeciwrobacze. Dzięki zawartości witaminy A i E , owoc ten wykorzystywany jest bardzo chętnie w kosmetyce
Moja Mama GotujeCykoria jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Oprócz tego, zawiera dużo składników mineralnych jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź
Zielona KuchniaGarść kaparów Kilka garści dowolnych ziół: rukoli, bazylii, szczypiorku Garść pomidorków koktajlowych Sok z cytryny Pieprz Oliwa Sos z szalotek : 10 cebulek szalotek 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki masła 1/4 szklanki octu balsamicznego 200 ml czerwonego wytrawnego wina Kilka listków estragonu, lub łyżka suszonego Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od sosu z szarlotek. Robimy karmel: do rondelka wsypujemy cukier(...)Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i wstawiamy do środka camambert w żaroodpornym naczyniu. 5 minut później wstawiamy do środka bagietki. Pieczemy je aż się zrumienią. Krok 5 Przygotowujemy sałatkę: zioła mieszamy, pomidorki kroimy na połówki, skrapiamy cytryną. Nie solimy, a jeśli już to lekko, bo słona jest pasta na bagietkach. Pieprzymy. Krok 6 Camambert po 10 minutach w piecu powinien
Niedzielny kucharzKolorowa surówka z kalarepy, selera naciowego i czerwonej papryki to świetny dodatek do obiadu. Zachwyca oko barwami, a podniebienie wiosennymi smakami. Kalarepa najsmaczniejsza jest na wiosnę
DietologJeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie
Kuchnia PROzdrowotna