Jeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie
Kuchnia PROzdrowotnapaździernika będziemy obchodzić Światowy Dzień Makaronu! Nie znam osoby, które nie lubiłaby dań makaronowych. Jest on bardzo wszechstronny w wykorzystaniu, można podawać go tylko z dodatkami, dodawać do zup, sałatek czy zapiekanek. Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella(...)sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier do smaku 500 g makaronu Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu starty parmezan do posypania Składniki na beszamel: 70 g masła 40 g mąki 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż na średnim
karmelowytakże niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Skórka z awokado również da się wykorzystać w kuchni. Jest ona oryginalną „misą”, w której serwować można sałatki, pasty do kanapek czy kawałki serów, a nawet krewetki. Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek(...)obieramy skórkę. Awokado przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestki, zdejmujemy skórkę, kroimy w słupki, przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Krewetki miałam już usmażone na maśle klarowanym z czosnkiem , jeżeli macie surowe – trzeba je przygotować (usmażyć lub ugotować). Gotowe krewetki przekrajamy wzdłuż na połówki (to wersja oszczędniejsza, gdyż miałam do wykorzystania tylko kilka sztuk). Na jednego
mojewypiekiinietylkoŁosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb, która trafia na ruszt grilla. Grillowany łosoś jest prosty w przyrządzeniu i niezwykle smaczny. Może być śmiało podawany z grillowanymi warzywami lub sałatkami. Bez problemu możemy dodać do niego wyjątkowy aromat dymu używając drewniane deski lub wióra do wędzenia podczas grillowania. Możemy również podać go z wyjątkowym słodkim sosem barbecue tworząc z grillowanego łososia(...)drzewa olchowego nie przytłacza łagodnego smaku tej ryby. Składniki: 1 filet z łososia ze skorą około 700g 3 łyżki miodu, podgrzane aż będzie ciekły 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka koperku 2 szklanki namoczonych wiórek do wędzenia z drzewa olchowego Przygotowanie: Rozpoczynamy od rozgrzania grilla, naoliwienia rusztów. Płynny miód wymieszać z roztopionym masłem. Ostudzić lekko i umieścić równomiernie na filecie
naRuszcieDostałem zlecenie od żony - wymyśl coś z suszonymi pomidorami. Nie byłbym sobą gdybym zrobił coś, co już robiłem z tym produktem, jak np. sałatka makaronowa na zimno z suszonymi pomidorami, oliwkami i fetą. Fakt - fajne danie, w krótkim czasie można je przygotować. Jednak ja potrzebowałem czegoś na ciepło. I tak o to na szybko powstała potrawa, która ukazuje inne podejście(...)cukru. Po paru minutach wyłączyłem gaz pod rondelkiem i dodałem łyżkę listków tymianku. Makaron noodle wystarczyło wrzucić na osolony wrzątek na 4 minuty. Do odcedzonego makaronu dodałem ok. łyżeczki masła i szczyptę natki pietruszki. Wracamy do kurczaka. Postanowiłem użyć do smażenia produkt, który jest alternatywą dla oliwy i innych olejów roślinnych. Olej z owoców czerwonej palmy połączony z olejem
Right Behind The KitchenJakiś czas temu otrzymałam od Fit & Easy ich nowość makarony z buraka i marchewki . W związku z tym, że uwielbiam marchewkę w każdej postaci, postanowiłam
karmelowyJakiś czas temu otrzymałam od Fit & Easy ich nowość makarony z buraka i marchewki . W związku z tym, że uwielbiam marchewkę w każdej postaci, postanowiłam
karmelowyNadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświeżo mielony pieprz 1-2 łyżki oleju (np. oleju orzechowego – użyłam oleju sezamowego) 70g sera Cheddar, starego na tartce Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do rondelka wlej mleko, śmietanę. Dodaj liść laurowy i czosnek. Doprowadź do wrzenia. Kiedy mleko ze śmietaną się zagotują, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Ziemniaki i seler obierz(...)Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez kilka kolejnych minut, aż zmiękły. Dopiero wtedy posypałam serem
Moja DelicjaPolecam dziś najlepsze ciasto ostatnimi czasy pochodzące z przepisu mojej cioci Basi, które oczywiście przerobiłam do wersji bez pszenicy. Powiem nieskromnie, że jest genialne i blacha
Kawa z mlekiemleczo chęci nie miałam, więc pomyślałam, ze zrobię tartę z farszem paprykowym. Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante.Ciasto:20 dkg mąki,10 dkg masła lub margaryny,szczypta soli,5 dkg otrąb - ja użyłam żytnich.Farsz:2 kolorowe papryki,1 cebula,4-5 ząbków czosnku,3 łyżki oliwy lub oleju,1 łyżeczka suszonego tymianku(...)dodać odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem.Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera.Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie!, dziś pieczemy wyłącznie z mąki jaglanej, jednej z najlepszych alternatyw dla popularnej pszennej. Jej delikatny smak, bogactwo wartości odżywczych oraz brak zawartości glutenu to największe
Kuchnia PROzdrowotnaPolsce na stałe i za jedyną dobrą rzecz pochodzącą z Niemiec uważała proszek do prania Ariel.(przyp.wydawcy) Składniki na 4 porcje: 2-3 duże łyżki butarisu lub klarowanego masła ok. 750 kg chudej wołowiny, najlepiej od kości (udziec, łopatka, rostbef, krzyżowa), powinna być bardzo dobrej jakości, cielęcina się nadaje, ale nie będzie tak aromatyczna 4-7 goździków (w zależności, jaki(...)trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku. 4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub makaronem i wyrazistą sałatką. Polecam doskonały przepis zięcia sąsiadki
Kuchnia PrezydentowejTarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZawsze ciemne, szare i nie fotogeniczne. Dodatkowo często wyglądają nie apetycznie i są jedynie dodatkiem do posiłku obok sałatki. Wystarczy mały trik i danie wygląda inaczej, prezentuje się lepiej i wygląda apetycznie. Kto potrafi dokonywać takich cudów? Wiadomo! Agnieszka! Specjalistka, EKSPERT od zdrowego odżywiania... a dokładniej od ZDROWEGO PRZYGOTOWANIA jedzenia. Internet(...)źle się czułem. Wracając do naszego obiadu, mięso czy jajko może być zastąpione np. PIECZARKAMI. Proste, smaczne, estetyczne i zdrowe rozwiązanie! Składniki: pieczarki (dowolna ilość) masło lub inny tłuszcz do smażenia śmietanka 18% (może być też 30%) 2-3 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki dokładnie obieramy i pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pieczarki
Dieta Rozdzielna i Zdrowie