Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasto 2 szkl mąki pszennej lub mieszanej z razową 2:1 200 g masła pół łyżeczki soli 2 jajka nadzienie 1 brokuł 250 g twarogu 100 g sera żółtego pół szkl mleka 2 jajka sól pieprz 3-4 kawałki suszonego pomidora 1 ząbek czosnku Ciasto zagniatamy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 14 min w temp(...)jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie układamy brokuły i zalewamy masą serową. Posypujemy resztą żółtego sera startego na tarce. Pieczemy ok 20-25 min . Podajemy z pomidorem lub sałatką
Gotowanie jest łatwerestauracji. Przypomina trochę tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji(...)Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie 200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 100 g sera camembert mała marchewka dodatkowo 4 jajka
Pink EnvelopeNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rzadko piekę wytrawne tarty, bo mój Mąż za nimi nie przepada. Ale że akurat wyjechał, postanowiłam sięgnąć do wcześniej upatrzonego przepisu z książki "Cała obfitość" Yotama
Chilli Czosnek i Oliwarurki 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku sól, świeży pieprz 100 g żółtego sera pietruszka Sos beszamelowy Masło roztopić, następnie wsypać mąkę i podsmażać, cały czas dokładnie mieszając. Mleko wlać do zasmażki i mieszać, żeby nie powstały grudki, aż beszamel nabierze gładkiej, gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt gęsty(...)docisnąć i wyrównać. Wierzch zapiekanki posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Podawać posypane natką pietruszki, najlepiej w towarzystwie świeżych warzyw lub sałatki
Magda Kucharzyszczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej (można ominąć) sól i pieprz do smaku do smażenia: masło nieklarowane lub olej do obtaczania: bułka tarta Instructions Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Szpinak umyć i osuszyć, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć - dodać szpinak(...)bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu, Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce i smażyć z obu stron na brązowo. Podawać z sosem ( jogurtowy, pomidorowy) i sałatką. 3.5.3226 The post Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emilysera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła lub oliwy - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - pomidorki koktajlowe i liście młodego szpinaku do podania, oliwa Na maśle przygotowuję szpinak do uzyskania ciepłej masy, którą wzbogacam posiekanym czosnkiem i gałką. Wysmarowaną dużą 30cm formę do tarty wykładam ciastem, nadmiar należy odkroić i pozostawić do ozdobienia wierzchu(...)bazie jajek jest już odpowiednio zapieczona. Tarta ozdobiona świeżym szpinakiem i pomidorkami po bardzo lekkim przestudzeniu ląduje pokrojona w apetyczne trójkąty na talerzach . Podaję z prostą sałatka z tych samych składników, po prostu listki szpinaku z pomidorkami lekko doprawione i skropione oliwą. Lubię tarty na słono, chyba nawet bardziej niż ich wersje deserowe. Szpinakowa to tylko jedna
I tu będę miała takie tepstrągi patroszone, 2 pomidory, 1 cebula, ryż, masło, zioła prowansalskie, pieprz, sól. Przygotowanie Rybę umyj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż do niego rybę. Do wnętrza ryby włóż plasterek masła, przypraw solą i pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Część warzyw włóż w środek ryby, a resztę na jej wierzch. Całość posyp ziołami prowansalskimi. Rybę piecz przez(...)niewielką ilość kalorii. Ryba ta dostarczy nam również dużo składników mineralnych takich jak fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo, potas, zawiera również dużo witamin z grupy B. Spróbuj także: Lekka sałatka z makrelą makrela jajko pomidor
Fit&Fast Kitchentruskawkami Coś niegrzecznego Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą(...)gotuj przez ok 45 minut, co jakiś czas mieszając. W ten sposób powstało mleko skondensowane – przelej je do słoika i wstaw do lodówki. W garnku rozpuść cukier i masło, zwiększ ogień i gotuj, mieszając przez ok 10 minut, aż do powstania brązowego, gęstego syropu. Zdejmij z ognia, od razu wlej śmietankę i wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki
Eat me! Fit me!świadomości, w jaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można(...)ładniki:pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek,solone migdały Kresto,1 łyżeczka ziarenek kolendry,pieprz cytrynowy, sól,1 sucha bułka,1 jajko,mąka pszenna do obtoczenia pulpecików,2 łyżki masła,około 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany.Mięso oddzieliłam od kości, zmieliłam razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodałam lekko zmiażdżone ziarenka kolendry, pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko
Codzienna kuchnia niecodziennapieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskieOpcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!)*wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalnyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200'C.Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!).Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę).W osobnym naczyniu wymieszać jajko(...)cebulę, a następnie dodać sporo sera (którego u mnie zabrakło, bo dodałam zbyt dużo do masy jajecznej ;p)Zapiekamy ok. 40-50minut.Et voilà! Pyszna zapiekanka komponuje się idealnie z minimalistyczną sałatką z sosem vinaigre. Smacznego
Kitchens AlphabetTrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki
Kuchnia Łukaszalecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend! Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami, pieczarkami i serem. Jedne z moich ulubionych dań(...)nasiennych i pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże pieczarki ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 100 g startego sera 50 g masła + do trochę posypania gotowych bakłażanów 50 g mąki 500 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk Przygotowanie: Z bakłażanów odetnij szypułki. Na patelni
Zasmakuj Kuchniłyżkami mleka, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. 3. Z przygotowanego ciasta formuję owalne bułeczki. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami(...)swoje lecznicze właściwości polecane są szczególnie diabetykom, osobom cierpiącym na nadciśnienie czy nadwagę. Ziarenka mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są wykorzystywane, jako dodatek do wypieku pieczywa, do deserów, sałatek, musli czy naleśników. Nasiona chia są warte polecania i zakupu. W mojej kuchni zagoszczą na dłużej. Polecam!!! Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR" . Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii
Tradycyjna kuchnia Kasi